Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

Krys 23:03, 05 maj 2012

Bożenko peonia już kwitnie ?
Mala_Mi 23:09, 05 maj 2012

Bożenko czym najlepiej zakwasić glębę pod rosnącym rh???? Jeden ma ph 7!!!!!!!

Zmierzyłam mój kupowany tor i Twój..różnica w ph jest prawie o 1..na korzyść Twojego ...... co sądzisz o podsypywaniu torfu cieńką warstwą wokół rh... dobre na chwasty i na zakwaszanie gleby..tak mi się wydaje..... wtedy pasowałoby mi kilka worków tego twojego

Goryczki nie rozdawaj..tak pięknie wyglada w takim łanie..... w Twoim imienu już żałuję jej.....

Rozgryzłam która to jest tojeść orszelinowata... orszelinowata ma taki malutki kolorowy margines na końcach lisci i są bardziej włochate..natomiast orzęsiona ma takie z lekka nabiegłe czerwonym liście. Gdzieś tam miałam jeszcze wiesiołka....ale tego to już za nic nie mogę naczaić który to..napewno go dosadzę, bo jest taki radosny w tych żółtych kolorach dużych kwiatów... Jeżeli nie trafiłam z orszelinowatą, to napisz..wykopię Ci jeszcze raz i teraz już tego co trzeba A pysznogłówkę masz??? Chcesz? Mam fioletową i czerwoną.
Bogdzia 23:10, 05 maj 2012

Krys napisał(a)
Bożenko peonia już kwitnie ?

Zaraz po kupieniu wsadziłam w doniczkę , potem pokazywałam jak miała pączek . Własciwie to dwie miały paki ale u jednej zasechł była za słaba żeby zakwitł a ta zakwitła. Zobacz na ostatnim zdjeciu widac że jest w doniczce.
agniecha973 23:10, 05 maj 2012

Duużo bym chciała napisać i nie wiem czy się uda o wszystkim.
1. Ania wie co robi, spokojnie. Świeżo wykopane, z dużą bryłą, a Ty się później dobrze zaopiekujesz. Nie może się nie udać .
2. Goryczka - niebieski cud. Tak mam w jednej starej gazecie i tak jest.
3. Bogdziu, ja nie znam Twojego całego wątku, tylko początek, a później tylko trochę i to po łebkach , ale od jakiegoś czasu już śledzę dokładnie i mam nadzieję, że w tym roku poznam wszystkie roślinki dokładnie, więc nie interesują mnie wymówki, że coś już pokazywałaś, albo że u wszystkich już było, albo że w tym roku słabo kwitnie. Nie zgadzam się. Jak wolisz może być, że w tym roku słabo, ale jak masz zdj. z poprzednich lat poukłądane, to możesz również wkleić z dopiskiem "tak być powinno"
3. Bez jasnofioletowy pełny - śliczny, takiego nie posiadam.
4. Powojnik, też mi się bardzo podoba i chciałabym się dowiedzieć po czym on się wspina.
5. Azalia Melina udowodniła, że w przyrodzie nigdy nic nie wiadomo.
6. Więcej nie pamiętam.
Celina 23:11, 05 maj 2012

Zadziwiła mnie kwitnąca peonia .Bożenko to jakaś wczesna?
agniecha973 23:12, 05 maj 2012

7. Peonia jeszcze miała być obgadana. To jest zwykła, nie drzewiasta prawda? Bardzo ładna, bo ja lubię niepełne.
Mala_Mi 23:13, 05 maj 2012

agniecha973 napisał(a)
Duużo bym chciała napisać i nie wiem czy się uda o wszystkim.
1. Ania wie co robi, spokojnie. Świeżo wykopane, z dużą bryłą, a Ty się później dobrze zaopiekujesz. Nie może się nie udać .
2. Goryczka - niebieski cud. Tak mam w jednej starej gazecie i tak jest.
3. Bogdziu, ja nie znam Twojego całego wątku, tylko początek, a później tylko trochę i to po łebkach , ale od jakiegoś czasu już śledzę dokładnie i mam nadzieję, że w tym roku poznam wszystkie roślinki dokładnie, więc nie interesują mnie wymówki, że coś już pokazywałaś, albo że u wszystkich już było, albo że w tym roku słabo kwitnie. Nie zgadzam się. Jak wolisz może być, że w tym roku słabo, ale jak masz zdj. z poprzednich lat poukłądane, to możesz również wkleić z dopiskiem "tak być powinno"
3. Bez jasnofioletowy pełny - śliczny, takiego nie posiadam.
4. Powojnik, też mi się bardzo podoba i chciałabym się dowiedzieć po czym on się wspina.
5. Azalia Melina udowodniła, że w przyrodzie nigdy nic nie wiadomo.
6. Więcej nie pamiętam.

Agnieszka....jestem od dziś Twoją fanką Nic odać , nic ująć..... a ja czasami wiem co robię przecież nie będę niosła tylko pojedzie w bagażniku Problem to tylko wykopac taką bryłę....ale wezmę jakiego osiłka do pomocy i damy radę
A tak wogle to zgadałyśmy sie z Aldonką, że pojedziemy do Ciebie razem
monteverde 23:16, 05 maj 2012

Bogdziu zaskoczona jestem zachowaniem Meliny jak i Eweliny goryczka mi kwitnie kwiatem sztuk 3, moje kępki malutkie bzik wogóle nie ma kwiatów a Cunningham White kwitnie jak u Ciebie tzn. byle jak u nas wieczory są bardzo zimne, warzywa siedzą zapyziałe w ziemi, ech szkoda pisać
Bogdzia 23:19, 05 maj 2012

asc napisał(a)
Bożenko czym najlepiej zakwasić glębę pod rosnącym rh???? Jeden ma ph 7!!!!!!!

Zmierzyłam mój kupowany tor i Twój..różnica w ph jest prawie o 1..na korzyść Twojego ...... co sądzisz o podsypywaniu torfu cieńką warstwą wokół rh... dobre na chwasty i na zakwaszanie gleby..tak mi się wydaje..... wtedy pasowałoby mi kilka worków tego twojego

Goryczki nie rozdawaj..tak pięknie wyglada w takim łanie..... w Twoim imienu już żałuję jej.....

Rozgryzłam która to jest tojeść orszelinowata... orszelinowata ma taki malutki kolorowy margines na końcach lisci i są bardziej włochate..natomiast orzęsiona ma takie z lekka nabiegłe czerwonym liście. Gdzieś tam miałam jeszcze wiesiołka....ale tego to już za nic nie mogę naczaić który to..napewno go dosadzę, bo jest taki radosny w tych żółtych kolorach dużych kwiatów... Jeżeli nie trafiłam z orszelinowatą, to napisz..wykopię Ci jeszcze raz i teraz już tego co trzeba A pysznogłówkę masz??? Chcesz? Mam fioletową i czerwoną.

Aniu Magja radzi by ziemie posypac siarką pylistą. Nigdy tego nie robiłam ale byc może ma rację. Ja bym nie sypała tego torfu ze względu na korzenie ale możesz go namoczyc i podlac wodą z tego moczenia.No to kupie torfu jak chcesz , tylko ile ?Tojesc sprawdzę jutro i napiszę a pysznogłówki jak masz za dużo to przywieź ale jak mało to nie przywoź. Goryczki juz od dawna zadoniczkowane i nawet już kwitna w tych doniczkach.

Bogdzia 23:24, 05 maj 2012

monteverde napisał(a)
Bogdziu zaskoczona jestem zachowaniem Meliny jak i Eweliny goryczka mi kwitnie kwiatem sztuk 3, moje kępki malutkie bzik wogóle nie ma kwiatów a Cunningham White kwitnie jak u Ciebie tzn. byle jak u nas wieczory są bardzo zimne, warzywa siedzą zapyziałe w ziemi, ech szkoda pisać

Melina i Ewelina jak na kobietki przystało mocne są i nie daja sie złamac byle mrozom.(Podobno znów je zapowiadają a to by była kleska całkowita). Ja goryczkę rozmnożyłam z jednej malutkiej doniczuszki. Ja zresztą trzeba dzielic bo jak rośnie za gęsto przestaje kwitnąc. U mnie wiekszośc bzów nie kwitła w tamtym roku to w tym zapach jest wielki.