Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Martka 09:37, 22 kwi 2021

Iwona100 napisał(a)
Zawsze wiosną pierwszy nawóz, jaki daję to saletra amonowa.

Iwona, nie próbowałam, rozsypałam po całej trawie mączkę bazaltową, ale może to dobry pomysł z saletrą.

Iwona100 napisał(a)
Zawsze wiosną pierwszy nawóz, jaki daję to saletra amonowa.
Rabaty zapowiadają się super. Widzę ,że lubisz styl minimalistyczny.

We wnętrzach domowych jestem wierna trzem kolorom: jest to biel, szary i dąb. Plus zieleń roślin i kolory książek. W ogrodzie też miało być w początkowych zamiarach baaardzo minimalistycznie, jednak... coś mnie porywa, burzy moje założenia i ciągnie w kierunku koloru, zmienności faktur, nie wiem, jak to się skończy bo nawet róże już rozważam!!! I kalina mnie zachwyciła... Minimalizm ogrodowy powoli wytracam Ale linie proste póki co zostają
Martka 09:39, 22 kwi 2021

Agatorek napisał(a)
Praca wre.
Dobrze, że u nas to tylko się kosi trawę, trawnik i tak by nie przetrwał
Co prawda nie ma takiego efektu wow, jak przy pielęgnowanym trawniku, ale coś za coś .

Agatorek, z Twoim traktorkiem adekwatnym do powierzchni - to naprawdę migiem pójdzie
Martka 09:48, 22 kwi 2021

Mary napisał(a)
Ja robię wertykulację jesienią, około połowy września po suchym tygodniu. Stara trawa nie zostaje w trawniku na zimę.
Wiosną tylko porządnie grabię i nawożę.
Główny sposób na przyspieszenie tej roboty polega na mniejszym trawniku.

Marysiu, to jest właśnie mój kierunek zmniejszyć trawnik, w tym roku o niecałe 100m2, ale już widzę, że na tym nie poprzestanę

A wertykulacja jesienna dla mnie ma jedną wadę, nie wiadomo, jak ciepło będzie na jesieni i jak przyrośnie trawa od września, oraz jak ciężka dla trawnika będzie zima, takie wiosenne porządki wszystko mi załatwiają
Wiolka5_7 10:12, 22 kwi 2021

Widzę ,że złapała Cię choroba hakonkowa
Też od nich zaczynałam i się zakochałam
Iwona100 11:48, 22 kwi 2021

Często tak jest,że najpierw ma być minimalizm,a potem dodaje się koloru i roślin, których na rynku jest mnóstwo. Jest z czego wybierać .
Ja w zeszłym roku kupiłam kalinę japońską Watanabe. Ponoć nie atakują ją mszyce i bardzo długo kwitnie.
LIDKA 12:21, 22 kwi 2021

Iwona100 napisał(a)
Często tak jest,że najpierw ma być minimalizm,a potem dodaje się koloru i roślin, których na rynku jest mnóstwo. Jest z czego wybierać .
Ja w zeszłym roku kupiłam kalinę japońską Watanabe. Ponoć nie atakują ją mszyce i bardzo długo kwitnie.

Iwona dlaczego nie mas wątku, ogród masz piękny.
Wiolka5_7 16:02, 22 kwi 2021

Ja też szlam w trawkowy minimalizm na początku a potem wzielo mnie na dołożenie koloru w postaci bylin i teraz mam trawkowo-bylinowy ogród
Iwona100 21:34, 22 kwi 2021

Lidka może kiedyś. Na razie nie mam czasu na stałe bywanie i odpisywanie.
Dziękuję za miłe słowa .
Mary 21:41, 22 kwi 2021

Iwona100 napisał(a)

Odnośnie mszyc. Potwierdzam. Mam co roku mszyce na jaśminowcach. Na Watanabe nigdy mszyc nie widziałam.
Odnośnie długiego kwitnienia. U mnie kwitnie wiosną. W ubiegłym roku troszkę kwiatów jesienią jeszcze było o ile dobrze pamiętam. Może to zależy od stanowiska.
sylwia_slomc... 21:52, 22 kwi 2021

Gdybys blisko mieszkała to bym to sianko z trawnika przygarnęła do kurnika