Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

sarenka 11:46, 18 kwi 2021

Marta,czy ja się witałam u Ciebie? Bo wątek przeczytałam a widzę,że powiadomień nie mam zaznaczonych... Już to naprawiam i będę zaglądała
Martka 20:12, 18 kwi 2021

Sarenka, Magda, witaj jak miło, że przeczytałaś, zaglądaj i podpowiadaj ja do Ciebie wtargnęłam jakoś bez powitania z larwą opuchlaka w dodatku, niezłe powitanie nadrobię zaraz
Martka 20:35, 18 kwi 2021

Dziś nie mogłam takiej pogody nie wykorzystać. Padło na posadzenie cisów na rabacie klonowej, zwanej przeze mnie Central, bo najbardziej wyeksponowanej. Cisy mają służyć za ekran przed żywotnikami, z których trzy ostatnio padły i pewnie jeszcze coś podobnego się wydarzy, od strony sąsiada kolejne dwie całe brązowe, już zaczęłam mieć pewne myśli... ale nie, nie, odganiamy i przygotowujemy zgodnie z radami Toszki podłoże. Czarnoziem z kompostem (dużo! własny!) z korą z mączką bazaltowa z rodzimą glebą, u mnie gliną, wszystko mieszam w wykopanym po kolana i szerokim na pół metra ŁADNYM I RÓWNYM rowie. Rów wykopany. Ale zaraz, u Danusi to wszędzie te sznurki, dobrze, rozciągnę i ja. Upps. Jak rozciągnęłam sznurek, to przestało być równo

Trzeba było nieco korygować. Napotkałam też na kanalik jegomościa kreta pod trawnikiem, chyba prowadził do magazynu, bo kończył się jakimś większym "pomieszczeniem". Korzenie trawy w tym miejscu też ciekawie wyglądały, takie włochate.

Cisom zrobiłam kąpiel w Decisie, prawie na 100% mają w korzeniach larwy opuchlaka, teraz już wszystko namaczam przed posadzeniem.

Efekt taki: cisy posadzone, przycięte (ostro! 10-15 cm!), niech nie marudzą i szybko ukorzeniają się przez pierwszy rok, bo potem będę miała już konkretne oczekiwania.

Na pocieszenie, darń była po tym tygodniu deszczu ciężka, za to siatka przeciw kretom bardzo dobrze dawała się wyciągnąć, szło jak po maśle, jutro mam wolny dzień i zamierzam kontynuować zrywanie darni, ta rabata wkrótce będzie całkiem gotowa!
Martka 20:38, 18 kwi 2021

Mam jeszcze dylemat wertykulacyjny: otóż jak widać na zdjęciach, trawnik na dobre się zazielenił. Nie zdążyłam z wertykulacją przed świętami, było zimno, potem lało, teraz nie wiem, czy mam wertykulować? Nie za późno? Nie zaszkodzę mu? Podpowiedzcie coś proszę.
Iwona100 21:08, 18 kwi 2021

Perfekcyjna robota.
Ja wertykulację bym zrobiła ,tylko wcześniej skosiłabym trawnik . Wertykulacja wyciągnie suchą trawę.
pawel2806 21:13, 18 kwi 2021

Lepiej późno niż wcale
Martka 21:38, 18 kwi 2021

Iwona i Paweł, dziękuję, jutro mam wolny dzień i 400m trawnika, czy to się dodaje?
Marlenaa 22:18, 18 kwi 2021

Ekstra robotę wykonałaś Skrzynie śliczne. Cisy pięknie i równiutko się prezentują. Na zdjęciach wszystko wygląda na takie łatwe do zrobienia, ale ile to się trzeba narobić... Kopiący w ziemi tylko wiedzą
MiluniaB 22:41, 18 kwi 2021

Martka kawał roboty wykonałaś Niech roślinki Ci zdrowo rosną
Na wielu wątkach relacje prac z dnia dzisiejszego - nareszcie zaczyna się dziać, bo już mnie te rozmowy często nie ogrodowe irytowały.
LIDKA 22:42, 18 kwi 2021

Marta ale Ty masz energię. Lubie tu zaglądać. Fajnie sie ra rabatka z cisami zapowiada.