Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

LIDKA 21:59, 22 kwi 2021

Iwona100 napisał(a)
Lidka może kiedyś. Na razie nie mam czasu na stałe bywanie i odpisywanie.
Dziękuję za miłe słowa .

To musimy się nacieszyć wizytówką.
Mary 22:27, 22 kwi 2021

Martka napisał(a)

Marysiu, to jest właśnie mój kierunek zmniejszyć trawnik, w tym roku o niecałe 100m2, ale już widzę, że na tym nie poprzestanę

A wertykulacja jesienna dla mnie ma jedną wadę, nie wiadomo, jak ciepło będzie na jesieni i jak przyrośnie trawa od września, oraz jak ciężka dla trawnika będzie zima, takie wiosenne porządki wszystko mi załatwiają

Hihi...
Ja właśnie tak się zastanawiałam jak kiedyś robiłam wertykulację wiosną. Czy już? A może za wcześnie? A potem patrzyłam na ten zwertykulowany trawnik wiosną, zamiast cieszyć się zielenią.
A teraz nie muszę się specjalnie zastanawiać. Po 15 września, weekend po okresie bez deszczu.
Ktoś mnie na forum to takiej wertukulacji jesiennej zachęcił.
U mnie to się sprawdza, ale to oczywiście nie znaczy, że u każdego się sprawdzi.
Mary 22:38, 22 kwi 2021

Martka napisał(a)
Mary Albostriata widziałam u Ciebie, ona jest bardziej zielona z żółtymi paskami niż białymi? Niestety zdjęcia szkółek zapodają tak sprzeczną kolorystykę, że nie mogę się połapać, a może to zależy od stanowiska? Wiola pisała, że Albostriata u niej wyrasta na olbrzyma, jest największa, więc rozważam ją nie w charakterze obwódek, a właśnie tych epizodycznych akcentów na pozostałych rabatach.

Znasz turzycę Gold Fountain?
Może znajdę jutro jakiś większy liść Albostriaty i zrobię zdjęcie razem z Gold Fountain. Pasek na hakone Albostriata jest moim zdaniem o wiele mniej żółty niż na turzycy Gold Fountain.
Johanka77 23:07, 22 kwi 2021

Martka napisał(a)
Miluniu, ten pierwszy roczek to przywilej ogromny

A w nagrodę za wertykulację przymierzyłam się do kolejnej rabaty, którą już chyba? ogarnęłam koncepcyjnie. Graby Fastigiata, kostki z cisa hicksii i reszta wypełniona zlewającą się Hakonechloa ... tu myślę, czy marca czy jednak trochę jaśniejsza. Na taki efekt, o jakim myślę, poczekam oczywiście kilka sezonów.

Przymierzyłam cisy, jedna kostka 1x1m, dwie kostki 60x60cm i jedna kostka z pojedynczego cisa.

Na wiosnę widzę tam czosnki, poza tym będzie tylko trawowo-cisowo, za to: po obu stronach rabata ta będzie miała towarzystwo rabat hortensjowych. Po prawej - Annabelle, po lewej: Limelight. Nie będzie więc "tylko zielono".

Bardzo mi. się podoba ta koncepcja.
Ale. hakone koniecznie zielona.
Johanka77 23:09, 22 kwi 2021

Ile tej Beni Każe potrzebujesz?
Mary 00:18, 23 kwi 2021

Marto. Widziałam Twoje pytania w wątku Posty użytkownika.

Można łatwo przejść na wybraną stronę wątku.
Przykład.
Ta strona to
https://www.ogrodowisko.pl/watek/10902-w-ogrodku-martki?page=29
Ja chcesz wejść na stronę 17 bez klikania w numery, to wejdź w pole z adresem strony i popraw 29 na 17, czyli tak
https://www.ogrodowisko.pl/watek/10902-w-ogrodku-martki?page=17.

Można także przejść do konkretnego postu na stronie dopisując na końcu #post_X, gdzie X równa się od 0 do 9, np. post 3 na stronie 29 to
https://www.ogrodowisko.pl/watek/10902-w-ogrodku-martki?page=29#post_4
Mary 00:25, 23 kwi 2021

Na przeszukiwanie postów autora wątku metody nie znam.

Posty ze zdjęciami można wyszukać wpisując w forumową wyszukowarkę IMG.
Np. posty z tekstem Albostriata i jakiś zdjęciem.
Wpisać

img Albostriata

Niestety wynik wyszukiwania chyba zależy od tego czy pierwszy jest obrazek czy tekst, więc trzeba też wyszukać drugą kombinację

Albostriata img
Martka 09:31, 23 kwi 2021

Wiola, u siebie też wyraźnie obserwuję odchyły od początkowych założeń, lekko mnie to niepokoi

Iwona, wstawiaj duuużo nowych zdjęć do wizytówki, bo masz tak piękne miejsca, że aż korci, żeby tam pozaglądać częściej i o różnych porach roku

Iwona i Mary, Watanabe trafiła na listę "do rozważenia" i miałabym dla niej miejsce. Piękna.

Sylwia, kilkanaście worków tego siana... tego jeszcze nie było, siano z Mazowsza do Małopolski nawet gdybym jechała w górki, to bym Ci przywiozła kilka , bo szalona jestem, ale teraz nici z wypadów...

Mary, trawnik masz przepiękny Hakone Albostriata zauroczyły mnie, dziękuję za zdjęcia u Ciebie, masz tych hakone trochę i piękne

Johanka, potrzebuję 6 sztuk BKaze, masz namiary? W ogóle dramat i nie wiem, gdzie kupić, chcę już sadzić, a tu wszędzie piszą że w produkcji, u mnie rabaty rozgrzebane i pilnie pragną traw! zrobię w przyszłym tygodniu objazd pd.-mazowieckich szkółek.

Johanka, TYLKO zielona Hakonechloa pod graby/cisy. Obejrzałam jeszcze u Ursy i już ostatecznie potwierdziły się moje wizje, tak, zielona! Dziękuję za te sugestie!

Mary, dziękuję Ci za te bezcenne wskazówki, u Ciebie na wątku gdzieś mi przemknęło to img, ale nie czaiłam jeszcze o co chodzi Admin forum to by się mógł trochę przyłożyć do poprawienia wyszukiwarki żeby te opcje były łatwo dostępne dla wszystkich a nie dla wtajemniczonych ale moje życzenia jakoś nie zostały wzięte pod uwagę...

NO I DZIEWCZYNY I CHŁOPAKI! KOPIE SIĘ DUŻO!!!! Zrobiona rabata z hortensjami 11 szt. Limelight, wsadzone graby i cisy pod nimi, z pomocą przybyła moja siostra i LEDWO za nią nadążałam, przez 1,5 dnia posadzić 24 cisy, 6 grabów i 13 hortensji z dołami potężnymi na wszystko, PLUS zdarcie darni .... nie wierzę własnym oczom! Fotki wstawię w weekend, dziś praca i chwila oddechu od szpadla

Dobrego dnia wszystkim!
Agatorek 09:49, 23 kwi 2021

O kurde, ale tempo siostra pewnie do tej pory leży, co?

Dobrego dnia .
popcorn 09:53, 23 kwi 2021

Pokazuj!