Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Martka 21:06, 15 cze 2022

Urlop ogrodowy - to brzmi dumnie, ale w praktyce… miałam dziś po prostu ochotę na lenistwo i drobne prace typu omiatanie, przycinanie, incydentalne usunięcia chwastów. Czuję się już tak przemęczona pracą i porannym wstawaniem (Judith, też trzy razy w tygodniu…), że z przyjemnością zalegałam to na ławeczce, to na leżaczku, w zasadzie zalegałam, gdzie się dało Pstryknęłam kilka fotek i nadrobiłam zaległości w czytaniu oraz zmywaniu…. Gdyż: W niedzielę spaliła się zmywarka. Tak, spaliła, po 4 latach, to a propos dyskusji o ekologii i fotowoltaice u Hani w wątku… u nas w gniazdkach napięcie nierzadko osiąga 250 V. Absurdy ekologii w wydaniu polskim i unijnym.
Martka 21:11, 15 cze 2022

Z nasionek! Pierwszy! Centaurea cyanus Black Boy.

Również z nasion - Bupleurum. Nie tak zaawansowany jak Zuzy.

Wciąż piękna MUnstead Wood.

Różanka spokojniejsza, wycięłam przekwitające kwiatostany.
Martka 21:17, 15 cze 2022

Warzywnik zdominowały sałaty. Preparat z wrotyczem odstraszył drutowce i uratował plony. Reszta, czyli ogórki i trzy raptem krzaczki pomidorów, fasola szparagowa, marchew - niespiesznie. Szałwia lekarska zakwitnie. Nie nadążam z przejedzeniem takich ilości, część kępy przesadzę na rabatę.

Martka 21:23, 15 cze 2022

Oraz kilka innych, przypadkowych widoczków, aby odpocząć od róż
To róża tylko w tle… przywrotnik w słońcu jest piękny. Sezon później będę to widziała inaczej…

Pieris Katsura mocno ruszył.

Rośnie na jedynym cienistym zakątku w ogrodzie lubię ten widoczek i cień także. Nie mam go dużo.

Tu pieris Nocturne.

olciamanolcia 21:24, 15 cze 2022

Martko łącze się w bólu z powodu zmywarki nie tak dawno moja tez odmówiła współpracy ale już działa - chociaż nie powiem zmywanie garów tez relaksuje
Munsted wymiata - sałaty również . Moja Żólwinia byłaby w Siódmym Niebie w takowej skrzyni pełnej przysmaków
Martka 21:30, 15 cze 2022

A tu klonik Shirasawy Aureum, na który chucham i dmucham ucierpiał na wiosnę, ale odbija. Już zmienił kolor na letni.

Trzy cienkie patyczki krwawnika rok później… = pół rabaty kto nie czytał Magary w wątku Mrokasi, niech nadrobi. U mnie ilustracja Swoją drogą, żółty ma parcie na szkło

Martka 21:34, 15 cze 2022

Bodziszek Rozanne w objęciach gwiazdnicy…

Jakieś czosnki z późniejszych - nie zdążyły, teraz Caradonny i hortensje zasłaniają tę cudną urodę.

Zjawiskowa. Gillenia. Delikatna i zwiewna.

Oraz druga gillenia.
Martka 21:40, 15 cze 2022

Tu JESZCZE rośnie klon. Oprócz niego sporo jezowek i Munstead Wood. Jeżówki z czasem odejdą, MW zostanie i rozrośnie się. Taki plan. Bodziszek kantabryjski pokazał, co potrafi.

A tu… wyzwanie na najbliższy czas…. Plan był taki: graby i kostki cisowe zanurzone w łanach hakonechloa. Obecnie daleko do ziszczenia tej wizji kostki skąpane w gwiazdnicy itp.

Na koniec … róża, która urzeka mnie coraz bardziej, a na początku przeraziła. Princess Alexandra of Kent.

Koniec
Martka 21:42, 15 cze 2022

Justyna, tak, teraz sałaty są codziennym punktem programu nawet nie-żółwiowym
tulucy 22:17, 15 cze 2022

Ooo, dzięki Tobie udało mi się wreszcie zidentyfikować roślinę masowo obecnie sadzoną w Warszawie razem z kocimiętką i irysami syberyjskimi. Taki zestaw. Jak ostatnio widziałam, to jeszcze nie kwitło. Same liście były. Identyczne krwawnik znaczy