Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Nowa12 21:44, 13 cze 2022

Jakby to była werti pewnie by usychały powoli, etapami. Przynajmniej u mnie tak było.
Najpierw jedna, dwie gałęzie potem coraz więcej a i tak jakieś pojedyncze gałęzie jeszcze żyły.
Daj znać czy coś znalazłaś w ziemi albo korzeniach.
Wiaan 21:57, 13 cze 2022

Ogromnie mi szkoda Twoich klonów
Może się kiedyś spotkamy w Przypkach
Gruszka_na_w... 22:03, 13 cze 2022

Utrata drzewek jest bolesna. Współczuję bardzo.
Śliczne są te penstemony jako towarzystwo dla róż. Mam od zeszłego roku dwie sztuki, ale obawiam się, że nie będę z nich miała większego pożytku. Byliny potrzebują jednak dobrego oświetlenia, aby nabrać rozmachu.
Desdemona nawet w ostatnim stadium wygląda uroczo.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 00:58, 14 cze 2022

tulucy napisał(a)
Bo te ławeczki kiedyś to były do siedzenia jak dama w gorsecie szła odpocząć do ogrodu, to się nawet nie próbowała opierać

Lucy zasługujesz na ogrodowego Nobla Musimy nabyć po gorsecie, wyjść do ogrodu, wtedy nam nie robota będzie w głowie a na ławkach siedzenie i nieopieranie się Jakie to proste

Martka, pięknie masz ale klonów szkoda

antracyt 08:56, 14 cze 2022

Kurcze, a ja tam lubię moje wygodne wiejskie ławki i siadam na nich często
Teraz sobie w końcu zafunduję(jak tylko znajdę odpowiednią) taką do podziwiania, nawet gorset by do niej pasował, bo będzie wśród róż historycznych stała

ps. Martko, Twój penstemon ma czysto białe kwiaty?
tulucy 09:05, 14 cze 2022

Za mną chodzić zaczęła ławka banan. Akurat mam takie miejsce pod jabłonką, gdzie jest łuk rabaty. Chyba wzorem Magary założę sobie skarbonkę, nie na misę, ale na ławkę
Martka 14:59, 14 cze 2022

Anda napisał(a)
Ciekawa jestem korzeni tych klonów.

Z pomocą Andy udało się ustalić, co następuje:
Katsura miał po prostu za sucho w tym przypadku sprawca… to ja sama.

Powinnam była podlewać go nie dawkami 10 litrów, a jakieś 40… zgodnie z zasadą: rzadziej a więcej - niestety, tego zabrakło.
Drugi, Sango Kaku zaczął chorować w zimie, w marcu wycięłam połowę, zamiast koralowej kory pojawiły się szaro-brązowe plamy. To co pozostało, szybko podzieliło los pierwszej połowy. Jakaś choroba grzybowa.

Szkodników nie było w żadnym z korzeni.
Wniosek? Pilnować mocno podlewania młodych drzewek. A już z pewnością nie odpalać podejścia „nie podlewam, niech same sobie radzą”. To w młodym ogrodzie raczej nie sprawdzi się…
Ewo, dziękuję! To bolesna lekcja, ale teraz będę uważać na pozostałe młode drzewka i pilnować podlewania.
Hmm…. ostatnia dramatyczna fotka dla widzów o mocnych nerwach. Ale: umarł klon, niech żyje… właśnie co? Co teraz posadzić przy tarasie???….
Roocika 15:27, 14 cze 2022

UUU szkoda kloników

Tulę.
Magara 15:32, 14 cze 2022

Marta, a z kolejnym klonem nie chcesz zaryzykować? One takie piękne są przecież
DariaB 15:40, 14 cze 2022

Szkoda klonów, ale tak czasem bywa, że coś z ogrodu wypadnie, przykre, że nie jakaś mniejsza i tańsza roślinka