Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Agatorek 23:13, 15 cze 2022

Martuś, współczuję śmierci zmywarki. Chociaż zmywanie jeszcze nie jest takie złe (dla mnie), najgorzej u mnie z prasowaniem. Kupiłam sobie parownicę i jest to „mniejsze zło”, chociaż wiadomo, że z pewnymi zagnieceniami poradzi sobie tylko żelazko (deski do prasowania nie mam ).

Dlaczego boisz się przywrotnika? Czy on dużo przybiera po roku? Moje tez sadzone w zeszłym sezonie, na razie mi się podobają.
Krwawnika posadziłam wiosną, czyli za rok będę miała busz w tamtym miejscu? Super .

Nie jestem pewna na 100%, ale chyba judaszowiec chiński ma zielone liście. Podpytaj Darię ze słonecznego ogrodu, ona chyba ma tą odmianę. Jeszcze Agania go ma („ogrodowe radości i rozterki- ogród Agani”).

Princess Alexandra piękna. I różowa
LIDKA 23:49, 15 cze 2022

Byłam i podziwiam. Przywrotnik mi się podoba. Róże to wiadomo że też. Jak plewiłam dziki krwawnik to mi się innych odechciało.

Ale skoro taki żywotny to może się nada do mnie. Musze poszukać i spróbować.

Zmywarki padnięcia współczuję.

Joann 06:39, 16 cze 2022

Nie do poznania jest Twój ogród! Oglądam zdjęcia i czytam z wielką przyjemnością pozdrawiam:*
Martka 08:40, 16 cze 2022

Łucjo, odmianowych krwawników jest wiele, do wyboru do koloru, ale ponoć szybko zanikają. Na razie tego nie zauważam. Poluję na krwawnik w maślanym kolorze, kiedyś widziałam gdzieś na rabacie miejskiej, bardzo wdzięczny do wszelakich zestawień. Żółty kolor w takiej masie... hmmm... chodziło mi o drobny akcent Trzeba było roku, by zrozumieć, że starsze ogrodniczki rację mają i rośliny naprawdę szybko rosną.

Aga, oczywiście, że będziesz miała busz. Chcesz zobaczyć, co u mnie było rok temu? Z "tego czegoś" mam w tym roku kilkanaście dużych kęp. On nie żartuje

Przywrotnik jest piękny i pasuje do wszystkiego. I właśnie dlatego, że tak szybko się rozrasta i podobno (jeszcze tego sama nie sprawdziłam, ale widziałam w kilku wątkach) tworzy bardzo zbitą masę korzeniową, obawiam się go trochę Ograniczania będzie wymagał bez dwóch zdań. Dużo delikatniejszy i drobniejszy jest przywrotnik czerwonołodygowy, pokazywała go u siebie Hania.

Lidka, popatrz na zdjęcie wyżej, jakie były początki, małe pojedyncze listeczki. Zmywarki szkoda, jutro będzie nowa, pytanie, na jak długo. Róże nam w tym roku szaleją.

Joann, sama nie mogę się nadziwić, ile niespodzianek w drugim sezonie. Niedosyt fotek Twojego w obecnej odsłonie odnotowany Cieszę się, że masz przyjemność

Martka 08:44, 16 cze 2022

Raz jeszcze czerwiec w portretach. Tak szybko przemija....
Olivia

Gertrude Jekyll

Leonardo da Vinci

Princess Alexandra of Kent

Artemis

Desdemona

Munstead Wood

Czosnki w różnych fazach.
Krzysztofy.

Purple Rain.

Tu (chyba) Miami.

Purple Sensation.

Bodziszek kantabryjski.

Trzcinnik Karl Foerster

Jarzmianka Hadspen Blood

Peonia NN wymagająca przesadzenia.

Przetacznik kłosowy Veronica Spicata i amsonia Blue Ice, w tle kosmos.

Buk Dawyck Purple.

Przekwitający dereń Kousa Milky Way.

Szałwia Caradonna, jej ostatni tydzień przed radykalnym przycięciem, by mogła ponownie zakwitnąć.

Co dziś porabiają nasze ławeczki?
Anda 09:09, 16 cze 2022

Martko, Cercis canadensis ma jasnozielone liście. Na początku są jaśniejsze a potem lekko ciemnieją. Mam u siebie. Zrobię mu zdjęcie to Ci pokażę.
Cercis Avondale ma ciemniejszą zieleń, piękne duże liście. Rośnie niewielki, ok. 4m. Zrobię fotkę w szkółce jak nie zapomnę
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies