Świetny pomysł z żywopłotem cisowym przy warzywniaku.
Zielone parawany niesamowicie porządkują przestrzeń. Na płaskim terenie wyglądają szczególnie ładnie.
Zastanawiam się, czy nadmiar czerwonych kulek u cisa to też objaw problemu, tak samo jak słabe wybarwienie igieł. Odmiana męska ma kulki, ale aż tak dużo?
Wiem, że tuje by przetrwać, reagują na suszę lub przesadzenie produkując duże ilości owocników.
Wykopując tuje z jednego żywopłotu do drugiego na własne oczy widziałam, jak mocno walczą.
Cis ma płytkie korzenie, bardzo nie lubi zastoin wody. Może ze względu na niejednorodną glebę akurat tam pojawił się problem. Dużo miałaś deszczu? Może ziemia jest w tym miejscu mniej przepuszczalna? Albo zbyt przepuszczalna i czegoś im brakuje, coś szybko znika?
Oranżeria to wspaniałe rozwiązanie na nasz klimat. I jeszcze koza na rozgrzewkę.
Miejscówka idealna, jest przytulnie, można podziwiać .... albo planować nasadzenia
Co do dzielenia, przesadzania. Potwierdzam to, co Wiola napisała.
Przesadzałam wczoraj hakone, ale u mnie glina, kępy z takim zapasem ziemi, że chyba nie poczuły zmiany.
Dziękuję za przypomnienie o blogu Jankosi, poczytam o tej jesieni.
Na razie pomogła mi rozwikłać zagadkę trawy na lokalnym rondzie, kupuję sporobolusa różnołuskowego. Ach te nazwy
ZPJ rozszyfrowany w punkt. Co jesień gdzieś tu na forum ten skrót wraca