Haniu, czekamy obie

a filmik pokazuje, że jest z tymi ekranami zabawa, ale faktycznie nadal nie wiem, jak takie bujne prostopadłościany, nie tylko płaskie ekrany, uzyskać. Być może jest tak, że bierze się bezodmianowy grab i klon i zagęszcza tylko cięciem? To jest do rozwikłania. Rok temu widziałam grab bezodmianowy w szkółce, przycięty na prostopadłościan, faktycznie miał gałązki rosnące na boki, nie sądzę, że był formowany. W fastigiatach gałązki idą do góry, przez co zmienia się pokrój drzewa. Dobrze myślę?
Jolu, rozkminki są strategiczne, rozumiesz

U Ciebie cisy rosną jak szalone, bo lubią Ciebie i warunki

u mnie nie ma tak spektakularnych przyrostów. Pół metra to tylko marzenie. 15 cm rocznie to już jest maks. A siedzą tu od 2017-18 roku, więc nie tak aż długo. Cisów nie pozbędę się z tego miejsca, tu jest pewnik i takiej opcji nawet przez sekundę nie rozważałam

Sąsiadka nie stara się z przycinaniem świerków od góry, przez co cisy mają trochę mało wody z opadów, ale tak być musi, nie podlewam ich dodatkowo, muszą sobie radzić.
Tu żywopłot w zeszłym sezonie:
Nawet gdyby cisy ruszyły, to górą będzie bardzo łyso. Hmm... zastanawiam się poważnie nad poszerzeniem tej rabaty...