Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Gruszka_na_w... 17:39, 04 mar 2023

Ależ przecudne te przebiśniegi w donicach. Miałaś dobry pomysł na wywołanie wiosennego nastroju w oranżerii.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kordina 18:14, 04 mar 2023

Martka napisał(a)
(...)
(...)

Wszystko pięknie i z jakim smakiem w Twoim szklanym domku, ale rozbawił mnie "pierwszomajowy" przemarsz konewek promenadą szklarniową:
"proszę państwa, oto zbliża się do trybuny przedstawiciel partii zielonych jak przystało na kolor, który sobą reprezentuje, tuż za nim szara eminencja, a w oddali widać przedstawiciela czerwonych - partii wiadomej"
Agatorek 18:19, 04 mar 2023

Martka napisał(a)

Coś wspaniałego ❤️❤️❤️

inka74 19:34, 04 mar 2023

Martka napisał(a)
przepiękne donice! Twoja szklarnia ma boski klimat.

Po obejrzeniu tych 7-letnich okazów ambrowców u Agnieszki znalazłam zdjęcie takiego trochę starszego w necie. Finalnie podobno mają jajowatą koronę do 4-5 metrów wysokości. Więc same stworzą tam naturalną osłonę/panel górą a cisy dołem. Jak się będą rozrastały tak szybko jak u Agi to pierwszy etap będzie już wkrótce.
https://encyklopediadrzew.pl/encyklopedia.php?r=1304 - drugie zdjęcie

Ale ku mojemu przerażeniu znalazłam też takie zdjęcie https://treesandshrubsonline.org/site/assets/files/16851/liquidambar-styraciflua-gum-ball.jpg
Myślę, że nie dożyję takiej wielkości mojego "drzewka". I że u nas, w naszym klimacie one jednak mniejsze rozmiary osiągają.
Agatorek 19:45, 04 mar 2023

Iwonka, Martka ma swoje gumballe chyba niższe niż u Agnieszki. Ale nawet, jakby miały koło 1.5m, to i tak korona będzie (kiedyś) zasłaniać.
Magleska 20:50, 04 mar 2023

Martka masz bardzo elegancko w szklanym domku -dekoracje wiosenne z mchem przepiękne -te donice betonowe świetne -no nie ma się do czego przyczepić
i bardzo podoba mi się Twój regał
Inspirujesz
Martka 20:59, 04 mar 2023

Alicjo, bardzo lubię ten szklany domek, w tak mroźną i chłodną wiosnę jak ta - jest ratunkiem. Ale ratunkiem o ograniczonym zasięgu, pogoda i prognozy mimo to lekko deprymujące...

Haniu, czepiam się wszystkiego, czego czepić się mogę. W tym tygodniu oglądałam ogród głównie przez okno, kolejny nie będzie inny. Brakuje świeżego powietrza, ruchu na nim, ale w mazowieckich warunkach nie da się. Normalnie nie mam problemu z zajęciami "zastępczymi", tym razem brak możliwości popracowania w ogrodzie drażn. Wymyślam, co tylko mogę, aby jak najmniej o tym myśleć. I tak sobie marzę, że w tym zatraceniu pozaogrodowym obudzę się pewnego dnia i będzie już ciepło

Kordino, wybieram zieloną konewkę i nie baczę, jaką partię reprezentuje podlewa bezkonkurencyjnie

Aguś, lubię to moje akwarium dostałam tak piękną kępę przebiśniegów, że wystarczyło na pięć mniejszych, jak tylko przekwitną, wsadzę je na rabaty.

Inko, ja u Ciebie, Ty u Agnieszki, Agnieszka u Ciebie, ja u Agnieszki, Ty u mnie efekt: wiem, czego można spodziewać się z ambrowcami w najbliższej siedmiolatce. To nie są drzewka, które coś przesłonią, mimo wszystko. Tym bardziej, że moje są szczepione na wysokości 1,50. Ta docelowa wysokość podawana w opisach jest chyba faktycznie mocno na wyrost.
Jest więc pytanie, czy je przesadzić czy nie. Nastawiłam się w tym miejscu ogrodu na pokrój rozłożysty i na dosadzenie trzeciego derenia kousa. Bardzo Ci dziękuję za podrążenie tematu. Dodam jeszcze, że moje też nie rosną równomiernie, to może być kwestia szczepienia, jakości podkładki, jakości korzenia, zdrowotności etc. i chyba na to nie mamy wpływu.

Maglesko, jak mi miło, dziękuję szukałam regału, który nie będzie zbyt ciężki w odbiorze i "nie zabierze widoków", ten się wpisał idealnie w moje wyobrażenia łatwo zrobić dekoracje, wyrzucić z domu niepotrzebne wazony lub zabrać do domu, gdy dostanę naręcze kwiecia (hahaha, to marzenie oczywiście tylko).

Gruszka_na_w... 21:57, 04 mar 2023

Nie wiem, czy doszukałaś się dawnych wątków Madzenki. Jeśli nie, to w tym ostatnim podrzuciłam namiary. Lubiłam je czytać.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
antracyt 09:40, 05 mar 2023

Podobają mi się bardzo wiosenne kompozycje. Teraz to wspaniała (choć malutka) namiastka zieloności. U mnie dzisiaj śnieg...cały tydzień ma być śniegowo-deszczowy. Nie podoba mi się to, zmęczona jestem zimą.

Widzę, że temat przesłony nadal na tapecie. Wyobraźnia mi podpowiada, że kuliste ambrowce docelowo nie będą się dobrze komponować z charakterem dereni. Teraz jest to mało widoczne i nie przeszkadza, bo wszystko jest małe. Jeżeli zdecydujesz się na dosadzenie derenia, to spokojnie będziesz miała czas na ewentualne znalezienie nowej miejscówki dla kulek.
Wpadł mi jeszcze pomysł do glowy - może w ramach zagęszczenia, w miejsce ambrowców wciśniesz jakieś małe odmiany oczara?
Gruszka_na_w... 10:03, 05 mar 2023

A buczki? Jaki one będą miały pokrój?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies