Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

edi75 12:59, 18 kwi 2023

Marta u Ciebie. Narcyze jak lampeczki w ogrodzie świecą blaskiem
anuska2507 13:58, 18 kwi 2023

Narcyzy o poranku urocze
Taki młynek też bym przygarnęła Moje miskanty już nabrały masy, myślałam o wykorzystaniu ich słomy do ściółkowania truskawek. Ale przy takiej cenie prościej i taniej będzie przywieźć sobie zwykłą słomę zbożową
Po tym, co napisała April, zastanawiam się, czy powinnam wrzucać miskanty do kompostownika. Chociaż ja swojego kompostu nie przesiewam, tylko dodaję "jak leci" pod nowe rabaty.
Alija 16:57, 18 kwi 2023

Nie będę kolejny raz cytować zdjęcia przedstawiającego widok o poranku, ale napisać muszę, że jest fantastyczny,
zarówno szklarenka, jak i narcyzki.
Martka 20:53, 18 kwi 2023

Rysko, dziękuję coś zaczyna się wreszcie dziać 

Aga Nowa12, tak, narcyzy o poranku zaskoczyły mnie. Białe są piękne.

Lidko, spokojnie, są wcześniejsze i późniejsze odmiany, u mnie niektóre dopiero wyłażą z ziemi. Może masz późniejsze?

Roociko, koniecznie, polecam, choć u mnie widzę, że słabo w drugim sezonie… może im zbyt ciężka gleba nie odpowiada? Może nie zasiliłam?

Sarenko, dziękuję, poranki bywają przemagiczne.

Jolu, może ktoś coś wymyśli, co będzie w rozsądnej cenie. „Własna” ściółka zabiera trochę czasu, u mnie to jest cały dzień mielenia, ale na tego rodzaju towar wciąż zapotrzebowanie będzie zawsze.

Mgdusko, nie mogę uwierzyć, ile zmieniło się w ogrodzie przez ostatni tydzień. Jednak patrzę na zdjęcia, one mówią prawdę. Sieczka - to była odważna decyzja (pomyślałam, najwyżej sprzedam młynek, jeśli się nie sprawdzi), na szczęście udało się. Miesiąc przed wybuchem wojny. Potem już wiadomo, ceny poszybowały. Ciekawa jestem bardzo, co sprawiło, że udaje się z narcyzami? Napisz proszę więcej.

Dario, miło mi bardzo, oranżeria jest w ciągłym użyciu, przez wszystkie pory roku. Przechowywanie … utrapienie z nim, miejsca w garażu zaczyna brakować, za rok z pewnością pojawi się dodatkowy domek do przechowywania gratków ogrodniczych, tak nie da się żyć, utrzymanie porządku w zasadzie stało się niemożliwe

Judith, pamiętam, że obawiałaś się o rabatę za oranżerią, że zasłonię sobie na nią widok Fakt, gdyby nie dodatkowe rabaty otaczające oranżerię, byłoby łyso. Cieszę się też, że ogród podzielił się na części dzięki niej. Jest „przed” i „za” oranżerią.

Zuzo, dziękuję bardzo! Narcyzowa biel mnie urzeka, nie pozwala wzroku oderwać.

Haniu, gdy trafia się taki widok o poranku, myślę sobie, dla takich momentów warto mieć ogród… i … być w nim o poranku Do perełki daleko, zadowoli mnie ogród, za którym będę mogła nadążać. Na razie droga wyboista. Sieczka dziś została użyta na rabacie z cisem od strony drogi. Tam zawsze wysiewa się mniszek z przeciwległej łąki.

Veva, dziękuję w nocy też nieźle się prezentuje przy kominku jest bardzo klimatycznie, tryskam szczęściem i spokojem

Edyto, cudne one, Mount Hood polecam.

Anusko, nie mam tu źródła takiej słomy zbożowej. Przemówiła do mnie koncepcja Marysi Mary, wszystko co jest w ogrodzie, w nim pozostaje. Wydaje mi się bardzo rozsądnym podejściem, za tym poszła decyzja o młynku. Traw mam dużo, nie tylko miskanty.

Alicjo, dziękuję i cieszę się, że widok podoba się. Wyłonił się dość nagle z tego chłodu i łysych rabat
Martka 21:05, 18 kwi 2023

Update i wydarzenie dnia. Obeliski autorstwa Witka Danusi przyjechały. Jeszcze nie stoją na docelowym miejscu, stanie się to zapewne w weekend majowy.

Rozkwitły też na dobre narcyzy Moonlight Sensation. Są urocze.

To był jeden miskant. Dzielenie tych traw jest dla twardzieli. Ja wymiękłam. Moja siostra jeszcze nie wie, co ją czeka za czas jakiś

Jeśli sny mogą być kolorowe, to wyobrażam je sobie dokładnie tak:

Dobranoc!

Mary 21:36, 18 kwi 2023

Efekty działania młynka super!
Bardzo dziękuję za relację.
darkowa 22:31, 18 kwi 2023

Martko , już nie będę spamować, ale zachwyt zdjęciem porannym zostawiam. Obeliski Witka piękne, ma chłop dar w rękach.
Ciekawe gdzie je ustawisz
pozdrawiam
Magara 23:25, 18 kwi 2023

Ciężko u Ciebie nadążyć za zmianami
Rumianka 23:37, 18 kwi 2023

Dzieje się u Ciebie oj dzieje...a taki kolorowy sen też zamawiam.
daredevil 11:52, 19 kwi 2023

Ale masz cudne Szukam czym mieliłaś miskanty