Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie

Miskantowo 16:48, 10 lut 2025

Kot po raz drugi.
Jak to mawia moja przyjaciółka, nasze zwierzaki nie mają nic przeciwko podnoszeniu standardu…
Ptyszka kocha spać na moich swetrach. Moher z jedwabiem jak najbardziej.

Dla równowagi, dla psiarzy, wrzucę jeszcze moją stęsknioną, śpiacą psicę.
Kiedy przyjeżdżam do Irlandii to jedno i drugie stworzenie o wadze 30kg układa się na mnie i przytula porządnie.

Miskantowo 17:04, 10 lut 2025

No cóż, mróz za oknami.
Hartuje ostatnie kupione ciemierniki. Na razie są w garażu.
Te w donicach przed domem tez opatulam.
Podniosą się ale nie chcę żeby były az tak zdemolowane przez mróz.

Zamierzam w tym roku kupić na taras trochę pelargonii.
W ubiegłym kupiłam jedną sadzonkę i ją przezimowałam ale chcę więcej.
To odmiana Rosebud Astrid. Bardzo mi się podoba. Zobaczcie jaka ślicznota.

Kordina 18:09, 10 lut 2025

Rzeczywiście śliczna, wygląda zupełnie różyczkowo, a co to za kolorowe kwiatki po prawej z żółtym środeczkiem?
Miskantowo 18:20, 10 lut 2025

Kordina napisał(a)
Rzeczywiście śliczna, wygląda zupełnie różyczkowo, a co to za kolorowe kwiatki po prawej z żółtym środeczkiem?

To million bells, kalibrachoa
TAR 18:24, 10 lut 2025

To jest pelargonia? Bardzo ladna. Wyglada jak roza.

Na umocnienia skarp sa dobre irgi. Wiosna biale kwiatuszki a zima zdobia czerwone koraliki. Nie sa popularne ale ja osobiscie je uwielbiam.
Miskantowo 18:31, 10 lut 2025

TAR napisał(a)
To jest pelargonia? Bardzo ladna. Wyglada jak roza.

Na umocnienia skarp sa dobre irgi. Wiosna biale kwiatuszki a zima zdobia czerwone koraliki. Nie sa popularne ale ja osobiscie je uwielbiam.

Mojej chyba nie trzeba umacniać.
Do irg mam stosunek dość obojętny
Fakt, ze zimą zdobią je te czerwone koraliki.
Maja za to kolce a ja z kolcami się nie do końca lubię.
Wiecznie mam pokiereszowane ręce..
Rojodziejowa 18:45, 10 lut 2025

Irga i kolce? Chyba myślisz o innej roślinie. Ja mam Dammera. Ale irgi wg. mnie wyglądają najlepiej w plamie na większej powierzchni.
U Ciebie przecież skarpa praktycznie obsadzona. Rośliny się rozrosną i będzie busz. Możesz tam cś dodać, ale nic na siłę
Jeżeli podobają Ci się takie rozwiązania i masz tam zacisznie, to może pomyślisz o jakimś kloniku palmowym?
Joku 18:50, 10 lut 2025

Cześć! Nie wiem czy się już u ciebie wpisywałam. Czytam o rozważaniach nad skarpą. Jest na forum tutaj "rozdział" o tworzeniu skarp. Dużo rad udzieliła Danusia, właścicielka forum. Może znajdziesz tam jakieś pomocne informacje.
Kordina 19:08, 10 lut 2025

Rojodziejowa napisał(a)
...
U Ciebie przecież skarpa praktycznie obsadzona. Rośliny się rozrosną i będzie busz. Możesz tam cś dodać, ale nic na siłę
...

O widzisz, Asia ma takie samo zdanie, jak ja, nie jestem osamotniona
Miskantowo 19:37, 10 lut 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Irga i kolce? Chyba myślisz o innej roślinie. Ja mam Dammera. Ale irgi wg. mnie wyglądają najlepiej w plamie na większej powierzchni.
Jeżeli podobają Ci się takie rozwiązania i masz tam zacisznie, to może pomyślisz o jakimś kloniku palmowym?

Hmm, muszę chyba obejrzeć ten mój kolczasty krzak. Mam cos takiego przechodzącego od sąsiadów. Byłam przekonana, ze to irga.