Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie

Polon 17:48, 17 maj 2025

Miskantowo napisał(a)

Tak z 50% dwudniowej zabawy z darnią polegało na oddzielaniu warstwy gliny od tej żyznej.
Do taczki trafiała glina, do jednego pojemnika warstwa darni z ziemia a do trzeciego ten urodzajny środek.
Po prostu potrzebowałam lepszej ziemi do posadzenia supertunii, pelargonii i werben.

Z woda wiadomo o co chodzi.
Jutro w południe będzie wynik badania kolejnej próbki i wtedy zrobie sobie domowe spa

O tej rzeźbie z darnią właśnie pisałam, ja to jeszcze z tej „darni” wyciągam chwasty, więc mam kupkę „do wyrzucenia na zielone” i „do kompostownika”, a czasem jeszcze trzecia „nie wiem, pomyślę później”

Z wodą - oby szybko poszło, bo niestety może być różnie, oby nie …
Magara 23:15, 17 maj 2025

Miskantowo napisał(a)
Czy ktoś tu pamięta az tak parszywy maj?

Ale jaki parszywy???
Piękny maj mieliśmy w kwietniu
Teraz mamy w maju parszywy październik
Wafel 23:54, 17 maj 2025

DOBRE
Rojodziejowa 01:45, 18 maj 2025

Pogodzie się tryb „shuffle” na odtwarzaczu włączył
Miskantowo 18:53, 18 maj 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Pogodzie się tryb „shuffle” na odtwarzaczu włączył

Dzis bylo troszkę lepiej.
Rześko ale nie padało w ciagu dnia.
Miskantowo 19:08, 18 maj 2025

Niedziela upłynęła mi pracowicie.
O 7.00 wyskoczyłam na zewnątrz.
Uznałam, ze dość chłodno ale chyba będzie słoneczny dzień i pora popracować.
Posadziłam do kastr pomidory i papryki.
Na rabatę trafiło kilka czarnuszek, didiskusy i maki.
Odchwaścilam spory kawałek rabaty porośniętej gwiazdnicą, która była tam tak gęsta że tworzyła dywan.
Gwiazdnica to wredny chwaścik. Te cieniutkie korzonki…
Przytargałam na taras donice z kannami i judaszowcem (nadal wyglada jak goły patyk ale ma trochę dwumilimetrowych listków. Może ciepło go w końcu zmobilizuje.
Do doniczek przesadziłam brunery i kilka jeżówek. Rosły w różnych zadziwiających miejscach takich jak ściezki.
Na razie nie jestem pewna gdzie trafią. W sporych doniczkach łatwiej je upilnuję.
Zrobiłam przegląd ogrodu.
Chyba w tym roku nie zabiorę się za zmiany na skarpie. Za dużo czasu i energii zabiera taras i ścieżka za domem.
Dziś w dodatku padł pomysł aby przy tarasie, w samym narożniku skarpy, wykorzystać ukształtowanie terenu i zrobić malutką kaskadę z łupka.
Pompa, kastra budowlana, spora kratka albo jakoś zamocowana siatka na kastrze i kamienie.
W upalny dzień siedzę sobie w kąciku, popijam wodę z lodem a woda sobie szumi.
Teoria jak widzicie jest dopracowana, zobaczymy co z realizacją.

Prawa część skarpy, porośnięta floksami szydlastymi oczywiście wiedzie prym ale po drugiej stronie schodow lada moment zrobi się kolorowo. Poki co tylko kocimiętki ale za moment szałwie pokażą kolor.

Na skarpie rozszalały się szałwie. Rozsiały się w ubiegłym roku. Parę cieplych dni i zacznie się szałwiowy pokaz.

Pąki na rózach napawają optymizmem.
Miskantowo 19:20, 18 maj 2025

Róza na pergoli mnie trochę martwiła po zimie bo to najchłodniejsze miejsce w ogrodzie ale chyba nic jej nie jest.

Wisteria lada moment nabierze koloru.

Powojnik nadal kwitnie.

Mam dwa powojniki na tarasie. Drugi zaczyna kwitnienie.

Polon 21:37, 18 maj 2025

Nieźle Ci poszło z tymi pracami.

Kaskada to super pomysł, woda fajnie działa, odpręża. Masz tam jak doprowadzić prąd, czy jakieś inne zasilanie?

Kolorowy masz ogród
Magara 22:47, 18 maj 2025

Wioleta, te powojniki w donicach - co robisz z nimi w zimie? Donice chowasz gdzieś?
Miskantowo 22:59, 18 maj 2025

Magara napisał(a)
Wioleta, te powojniki w donicach - co robisz z nimi w zimie? Donice chowasz gdzieś?

Nie, trzymam je caly czas na zewnątrz. Stoja tuz przy oknie tarasowym.
Obok powojnika na zdjęciu, po lewej stronie, jest duży rozmaryn. On tez przezimował w tej doniczce.To cieple i zaciszne miejsce.