Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

noemi 21:55, 23 kwi 2012

Marzena2007 napisał(a)
Mus! wpraszamy sie do Noemi, a potem już u mnie, potem parapetówa u Irenki

Potwierdzam , teraz u mnie , musicie przyjechać
noemi 21:59, 23 kwi 2012

Wieloszka napisał(a)
A ja dzisiaj latałam z doniczkami po ogrodzie i kombinowałam, gdzie piękne prezenty posadzić, żeby po pierwsze nie zmarnować na mojej wichurze, a po drugie ładnie wyeksponować.
Efekt "latania" jest taki, że mi jedno miejsce na obie rośliny pasuje - w narożniku przed serbami
dla magnolii będzie tam zacisznie, tylko rano dąb daje cień (nie wiem, czy nie za dużo cienia jak dla niej)

dla rh też dobre miejsce, bo właśnie zazna choć rankiem trochę cienia, a obok niego w półkolu planowałam więcej rh, więc miałby dobre towarzystwo:

Obydwu roślin na raz nie mogę tam posadzić - choć miejsca dość, bo rh bedzie miał żółte kwiaty, a magnolia bladoróżowe... Hmmmm.........
Aha, po przymiarkach opakowania foliowe z doniczek zdjęłam

Aga jak chcesz przed serbami rh to może nie sadź tam magnolii , żeby nie mieszać ... chociaż magnolia ma kwiaty szybciej chyba niż rh, później zdobią ją liście, to już nie będzie konkurować z rh... a miałaś na projekcie, który udoskonalasz magnolie?
Wieloszka 22:01, 23 kwi 2012

ana_art napisał(a)
moim skromnym zdaniem rh skoro mają tam być inne. A czy ja przeoczyłam, czy nie pokazałaś tego okręgu?

Aniu, rzeczywiście, nie pokazałam jak chłopaki pięknie wykończyli rabatę z serbami, bo zrobili to w sobotę, a w niedzielę zaaferowana spotkaniem, nie zdążyłam fotek zrobić. Ale już się chwalę:

Koło wygląda na pofalowane miejscami, ale to przez różnicę w poziomach - górki i dołki tam są Gdybyśmy chcieli to teraz wyrównać, to pół trawnika trzeba by zaorać... Mam nadzieję, że jak będą posadzone tam roślinki, to optycznie trochę się to wyrówna...
Obsadzenie koła "made by Danusia" - w jednej z realizacji jest takie koło, które śni mi się po nocach - w środku buk czerwonolistny, a dookoła porozrzucane kulki cisowe, bukszpanowe i z piaskowca różnej wielkości. U mnie będzie skromniej - bez piaskowca i mniej kul, bo też koło mniejsze. Ale i tak spełnię swoje marzenie, a koło już jest i tabliczka będzie z nazwiskiem pomysłodawczni
Wieloszka 22:05, 23 kwi 2012

noemi napisał(a)

Aga jak chcesz przed serbami rh to może nie sadź tam magnolii , żeby nie mieszać ... chociaż magnolia ma kwiaty szybciej chyba niż rh, później zdobią ją liście, to już nie będzie konkurować z rh... a miałaś na projekcie, który udoskonalasz magnolie?

Miałam w projekcie magnolie, ale w innym miejscu - a tam jest zbyt wietrznie. I z tego względu łatwiej znajdę miejsce dla rh, a magnolia chyba zostanie przy serbach...
Wieloszka 22:06, 23 kwi 2012

Pola napisał(a)
Agnieszko, cudne spotkanie, masz piękny ogród cudny dom i fajnych budrysków
Buziaczki zostawiam wieczorową porą

Pola, dzięki za odwiedziny i ciepłe słowa - macham łapką do Ciebie !
Sebek 22:14, 23 kwi 2012

Skoro chcesz tak jak w ogrodzie przy rezydencji to dałbym tam rododendrony - na magnolię miejsce gdzieś znajdziesz
Wieloszka 22:21, 23 kwi 2012

Wiem Sebek, ale z kolei nie mogę zmarnować takiego wspaniałego prezentu, a u mnie nie ma osłoniętych i jednocześnie słonecznych miejsc w ogrodzie...
Hmmmmm.... i znów myślę........
aga_pe 09:12, 24 kwi 2012

agniecha973 napisał(a)
Dopiero dziś udało mi się przeczytać. No modelówy z Was niezłe. A śmiejecie się od ucha do ucha, aż mnie ciekawi o czym tak rozprawiałyście. Kompleksów się nabawić można. Najpierw ogrodowych, teraz "figurowych". Fajne spotkanie musiało być.
Nie wiem czy jeszcze mogę chwalić te kubki, bo już coś Agnieszce pękło z dumy, nie chcę jej bardziej zaszkodzić Śliczne są, Aga. Nie wiedziałam, że masz takie zdolności. Lubię jak ludzie potrafią odkryć swoje talenty i zrobić coś z nimi.
A termin spotkania na Dolnym Śląsku się zmienił?! Czy coś źle przeczytałam?
Pozdrawiam wszystkie babeczki ze zlotu.

hehehhehehe uśmiałam się. Już tak mnie nie chwalcie, bo spocznę na laurach i nic więcej nie wymyślę

Co do sadzenia prezentów, to raczej nie pomogę. Ja z tych, co najpierw tydzień w ogrodzie musi koczować, by coś wsadzić. Na papierze i zdjęciu nic nie zrobię
Wieloszka 09:14, 24 kwi 2012

aga_pe napisał(a)

hehehhehehe uśmiałam się. Już tak mnie nie chwalcie, bo spocznę na laurach i nic więcej nie wymyślę

No, no, no, tylko bez takich
Domi 09:49, 24 kwi 2012

Aga, mnie też pasują obok tego kółka rododendrony, nie magnolia. Moja magnolia rośnie z częściowym cieniu i słabo kwitnie. W tym roku ma tylko kilkanaście kwiatów. Jak widzę magnolie u innych, żal mi serce ściska, bo całe obsypane są kwiatami. U sąsiada rośnie w cieniu i od 3 lat nie zakwitła ani razu. Może dasz ją gdzieś bliżej altanki, bo tam masz słońce, a altanka by ją osłoniła od wiatru?