Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

Sebek 20:47, 25 cze 2013

Niezbyt dobrze to wygląda....ale może dadzą radę i będą dalej rosnąć.....
Wieloszka 20:48, 25 cze 2013

Wzdłuż całego żywopłotu z thuji jest odwodnienie. Thuje już nie stoją w wodzie, ale katalpy posadzone przez "firmę" w glinie - całe pod wodą Do tej pory jakoś dawały radę, ale tegoroczna wiosna dała im popalic, a wczorajsza ulewa - dobiła. Na rabacie z brzozami też zawsze było mokro, posadzone brzozy "wypijały" wodę... Okazało się, że ta która się przewróciła cała stoi w wodzie. Na razie M. poprzywiązywał tymczasowo wszystkie drzewa sznurkami do kołków. Musimy kupi grubsze paliki, wybrac ile się da gliny spod katalp i dac im chociaż wierzchem dobrej ziemi. Brzoza pewnie pójdzie na straty
JulkAd 20:58, 25 cze 2013

Myślisz Aga, że brzoza nie da rady? ja bym spróbowała powalczyć o nią.....jeszcze z 3 lata to żywopłot z iglaków osłoni trochę od wiatrów....przykro na nie patrzeć...nadal u Was pada?
Wieloszka 20:58, 25 cze 2013

No a na dowód że nieszczęścia chodzą parami - brązowieje 8 szt, serbów, już nie mam pomysłu i siły na ich ratowanie, bo najbardziej prawdopodobną przyczyną ich złego stanu jest również nadmiar wody, choc do dołków miały dużo dobrej ziemi.
Tutaj widac 1 serba (pozostałe 4 szt.są zdrowe)

i na rabacie za kołem żwirowym marnieje w oczach 7szt tak wybiórczo, nie pod rząd... Ten suchy patyk na środku koła to buk dawyck purple, którego stratę już przebolałam.

aga_k 20:59, 25 cze 2013

Aga, brzoza sobie poradzi nie ma co jej na straty spisywać, katalpy też, podsyp lepszej ziemi tak jak piszesz, paliki nie tyle grubsze co dłuższe wkopać głęboko, u siebie po ostatniej ulewie wymieniałam paliki na ponad 3 metrowe z czego metr w ziemię, jest zdecydowanie lepiej. Pozdrawiam i mam nadzieję, że wkrótce skończą się te anomalia pogodowe
Wieloszka 21:00, 25 cze 2013

Sebek oby chciały rosną po czymś takim.

Marzenko, Julita dalej pada i wieje, choc już nie tak mocno.
JulkAd 21:00, 25 cze 2013

A pytałaś Danusi co może być serbom?
Wieloszka 21:02, 25 cze 2013

aga_k napisał(a)
Aga, brzoza sobie poradzi nie ma co jej na straty spisywać, katalpy też, podsyp lepszej ziemi tak jak piszesz, paliki nie tyle grubsze co dłuższe wkopać głęboko, u siebie po ostatniej ulewie wymieniałam paliki na ponad 3 metrowe z czego metr w ziemię, jest zdecydowanie lepiej. Pozdrawiam i mam nadzieję, że wkrótce skończą się te anomalia pogodowe

Dokładnie tak muszę zrobic, ale dziś jestem wściekła i rozgoryczona... Przeczytam Twój wpis od nowa jutro, jak humor wróci Dzieki Aguś!
Wieloszka 21:04, 25 cze 2013

JulkAd napisał(a)
A pytałaś Danusi co może być serbom?

Mam fachowca od chorób i szkodników roślin. To niestety zbyt mokre i gliniaste podłoże.
Gabrysia_ 21:08, 25 cze 2013

Aga...bardzo ci współczuję
Ale brzozy sobie poradzą,u mnie za działką cały czas są w wodzie jak długo pada i nic im nie jest!
Masakra z tą pogodą!