Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

noemi 20:33, 28 lut 2012

Noemi pomysł na ognisko - oprócz targów - znalazłam też tu (3 zdjęcie od góry):
http://www.houzz.com/photos/landscape/p/336
Kamienie na pewno muszą być ciemne w tym, tylko chyba grafitowe. Na zdjęciu są dołem deski tarasowe, u mnie będzie żwir, no i w tle za donicą serby, choć marzą mi się graby z koronami formowanymi w kształcie skrzynek (niestety baaardzo drogie).
Na tej stronce są też ogniska w kształcie misy, nawet u Ciebie Noemi by się takie zmieściło. Można kupić gotowe.

Aga to mi stronę podsunęłaś... koniec, nie mogę się oderwać... no właśnie widziałam te misy i muszę pokombinować gdzie by u mnie takie cudo zamontować
Madzenka 20:45, 28 lut 2012

Ojej jakie ogordy i wypasione domy. Podyłajcie inne takie linki, są super
PS. U Kulasa to się od siebie juz nie będziemy odbijać
Wieloszka 20:47, 28 lut 2012

Domi ja miałam taką cichutką nadzieję, że się tam u Kulasa specjalnie umówimy na zakupy... Ale presji nie wywieram, broń Boże .
Noemi tą stronkę podała Ewa G. w czyimś wątku. Oglądam te zdjęcia w każdej wolnej chwilce od ponad tygodnia i jeszcze nie wszystkie obejrzałam... Mnóstwo superaśnych pomysłów, tylko większość kosztownych... Ale od razu da się zauważyć, które ogrody są angielskie, a które inne, np. amerykańskie. Podobno w Stanach ładny ogród to koniecznie z basenem... Mnie też się taki marzy...
Marzenko dla mnie Twój dom jest wypasiony
Domi 08:42, 29 lut 2012

Zobaczymy Aga czy nam się uda, bo z moim M. musi być szybka piłka. Właśnie robię listę zakupów i spróbuję to jakoś telefonicznie wycenić i ustalić kiedy będą kopać liściaste. Chyba nie uda się za jednym razem wybrać roślin i wykopać, bo musiałabym tam spędzić cały dzień. No jeszcze nie mogę nic konkretnego powiedzieć, ale dam znać jak coś ustalę.
Wieloszka 09:18, 29 lut 2012

A jak to rozwiązujesz praktycznie: zakup na raz dużej ilości kopanych z gruntu roślin? Czy trzeba je od razu sadzić? Bo tak myślę, że jak kupię na raz wszystko co potrzebuję, to musiałabym z M. wziąć tygodniowy urlop na porządne posadzenie...
Domi 09:47, 29 lut 2012

No ja tak muszę to zrobić: wszystko razem, żeby nie jeździć dostawczakiem po jedno drzewko, bo mam za daleko i takie puste kursy to dla nas strata kasy. Ale u mnie to będzie tylko kilka drzew i kilkanaście krzewów. Jak wykopiemy brzozy, od razy wsadzimy w dziury po nich nowe roślinki. Roślinki są w balotach i w cieniu mogą postać parę dni jak im będziesz nawilżać bryły korzeniowe. Wydaje mi się, że jak macie zamiar sami robić nasadzenia w takim zakresie, o jakim piszesz, to trzeba to zrobić na raty, bo inaczej nie dacie rady. Ja chcę wcześniej przygotować miejsce do sadzenia nowych roślin: poodgarniam korę i żwir, powypinam nawodnienie. Niestety wcześniejsze kopanie dziur nie wchodzi u mnie w grę, bo zawsze muszę roślinę przymierzyć zanim zdecyduję o jej wkopaniu w tym konkretnym miejscu.
No ale u Ciebie, jak ma być aleja, można porobić wcześniej dziury pod nowe nasadzenia w regularnych odstępach lub wykopać cały rów, w którym ustawicie tylko rośliny i zasypiecie ziemią.
Wieloszka 10:23, 29 lut 2012

Dzięki Domi za rady . U mnie też wcześniejsze kopanie dziur nie zdaje egzaminu, a jak M. się złości, że namachał się niepotrzebnie łopatą . Myślę, że podzielę to sobie na etapy. A po głębszym zastanowieniu się dochodzę do wniosku, że i tak wszystkich roślin na raz nie kupię - choćby traw i hortensji, bo po prostu nie będą teraz dostępne. Na początek kupię i posadzę drzewa i drzewka. Zobaczymy czy wystarczy finansów na resztę...
Domi 11:15, 29 lut 2012

Niewiele Ci doradziłam. Jak M. nie chce kopać na zapas, to nic się nie przyspieszy, trzeba etapami. Na szczęście nie macie daleko do szkółki. Moim M. najbardziej trzęsie, gdy stoi i trzyma drzewko, a ja chodzę wkoło i nie mogę się zdecydować czy to jest odpowiednie miejsce. Po piątej prośbie, żeby obrócił je o 30 stopni w lewo lub przesunął o 10 cm do tyłu, zawsze dostaję super propozycję, aby to drzewko postało tak do dnia następnego, a ja będę miała czas na zastanowienie.
Wieloszka 11:35, 29 lut 2012

Jacy ci nasi M. podobni do siebie...
Pszczelarnia 11:45, 29 lut 2012

Dziewczyny, a Kulas nie sprzedaje w donicach ?
Ja się wybieram po klony w połowie marca i na pewno nie zdążę posadzić w ciągu jednego dnia zważywszy na podróż. Przygotować doły wcześniej? Czyli trzeba się konkretnie zdecydować na daną odmianę klonu. Na liście mojej mam też alternatywy. Ależ to do mnie niepodobne!