Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

nawigatorka 23:20, 13 maj 2015

Wieloszka napisał(a)
Tulipany "Queen of the Night" i jakieś różowe z laurowiśnią i sesleriami

a jaka to sesleria? grabowa z kostklami - ekstra (4 kule na jedną kostkę?)
Wieloszka 23:20, 13 maj 2015

Madżenko, tak! Kamasje kwitną, czosnki zaczynają się otwierać. Czekam na ich duet Czy mogę już obciąć liście czosnkom?

Te tulipany już niestety kończą żywot, ale były pierwsze i piękne (bez wykopywania)

leon60 23:20, 13 maj 2015

Jej jak pięknie !
Co ile masz posadzoną seslerię jesienną ?
Wieloszka 23:29, 13 maj 2015

Dla zainteresowanych - prace nad trybunami idą powoli, M. bardzo zapracowany Jest już ziemia wewnątrz, ale z dużą ilością chwastów, które już zaczynają kiełkować. Więc nie spieszę się z sadzeniem - najpierw będzie chemia na chwasty, bo potem wyrywać każdy perzyk spomiędzy roślin - masakra.
W weekend będzie tynkowanie.

Pod grujecznikami posadziłam piękne turzyce "Gold Fountain" - dzięki za podpowiedź Juzia!

nawigatorka 23:32, 13 maj 2015

Pod grujecznikami posadziłam piękne turzyce "Gold Fountain" - dzięki za podpowiedź Juzia!

Piekne. miały byc i u mnie pod grabami ale ostatecznie posadziałam tam Milium Aureum.
Wieloszka 23:35, 13 maj 2015

I jeszcze trochę różności

Mam słabość do tego koloru

Ulubione trawki:
-hakone

- turzyca cienista

Zielona 23:41, 13 maj 2015

Agnieszko, mieszankę tulipanów, którą masz pod umbrami też kupiłam. I liczyłam, że obok fioletowych pojawią się oryginalne angelique. Nawet zachowałam kartonik z opakowania, by w razie udanego duetu kupić za rok w Lidlu. Niestety wyszły mi takie same koralowe jak u Ciebie. Są piękne, ale przy tych fioletach jednak blady róż angelique lepiej by wyglądał, prawda?
Wieloszka 23:45, 13 maj 2015

I na koniec trochę widoków ogólnych

"Kwiatki" na tarsie

Wieloszka 23:50, 13 maj 2015

tusiawka napisał(a)
Śliczności idealnie przycięte pokazujesz, hakuro kiedyś miałam i bardzo ją lubię, ale strasznie mszyce na niej siedziały.
Też lubię ogród w wieczornym słońcu.

Nigdy nic nie miałam na hakuro i też ją lubię, ale... rośnie jak szalona i przynajmniej raz na 2 miesiące muszę ciąć. Wędrowała po ogrodzie 2 razy, zanim znalazła właściwą miejscówkę - po ostatnim, ubiegłorocznym przesadzaniu ledwo się pozbierała. Ale żyje - jak widać

nawigatorka napisał(a)

a jaka to sesleria? grabowa z kostklami - ekstra (4 kule na jedną kostkę?)

To sesleria jesienna.
Na każdą kostkę 4 krzaczory bukszpanowe.
Aż muszę wygooglać tę "Milium Aureum" ale nazwa wskazuje, że będzie mi się podobała

leon60 napisał(a)
Jej jak pięknie !
Co ile masz posadzoną seslerię jesienną ?
co 45-50cm, a fachowiec radził co 60cm. Z wymiarów rabatki wyszło mniej.

Zielona napisał(a)
Agnieszko, mieszankę tulipanów, którą masz pod umbrami też kupiłam. I liczyłam, że obok fioletowych pojawią się oryginalne angelique. Nawet zachowałam kartonik z opakowania, by w razie udanego duetu kupić za rok w Lidlu. Niestety wyszły mi takie same koralowe jak u Ciebie. Są piękne, ale przy tych fioletach jednak blady róż angelique lepiej by wyglądał, prawda?

Opakowanie też "zachowałam" w postaci fotki na telefonie. Tak, angeliqe byłyby idealne, ale cóż... Trzeba będzie dosadzić jesienią, bo od tego koralu trochę zęby bolą . Ale na żywo lepiej się prezentują. Przy czarnych "królowych" też miały być jasnoróżowe...
Madzenka 06:36, 14 maj 2015

Ta ilosć traw i geometrii innych nasadzen powala. Pieknie jest Aga.

Czosnkom liscie już dawno obciełam, nie moge sie na te zasychające liściowy patrzyć, ale z pełna świadomością ze czosnki znów zmaleją....