Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Judith 13:18, 14 lip 2023

Piękne jeżówki i takież widoki
A lawendę próbowałaś podeprzeć metalowymi niskimi obręczami?
edi75 15:03, 14 lip 2023

Tak na teraz to jak Judith radzi podpora do lawendy.A wiosną spróbuj sposobem Justynki obciąć nisko
DariaB 10:43, 21 lip 2023

Dziewczyny dzięki za rady co do lawendy, nie podpierałam jej, może faktycznie muszę ją bardziej przyciąć chociaż w tym roku ją solidnie ciachnęłam. To chyba taka odmiana pokładająca się.
DariaB 11:06, 21 lip 2023

Potrzebuję porady, będę się brała za tą rabatę przy ścieżce. Myślę, żeby tam posadzić tawuły tor - 6 szt, jedną widać w rogu zdjęcia, hortensje Anabelle - 3 szt, trawy sporobolusy - kupiłam 3 szt. I zastanawiam się, bo mam do zagospodarowania jedną śś czy jej tam na środku nie posadzić, co myślicie? Nie zwracajcie uwagi na bałagan
O coś takiego by wyszło.

Ostatnio cierpię na chroniczny brak czasu, ogród zapuszczony, nawet róże nie przycięte po kwitnieniu, nawieziona ziemia zarasta chwastami, może w weekend znajdę czas żeby trochę odgruzować.
A za ławeczką busz, siewek werbeny mam w tym roku na pęczki Hortensje już w blikach startowych, najlepszy czas przed nami

Judith 12:31, 21 lip 2023

Na wizce wygląda to świetnie, ale... Ale masz tam chyba zbyt mało miejsca na takie bogactwo . I na ŚŚ chyba tez zbyt malo miejsca, choć może można by ja na palikach prowadzić na płasko...? Poza tym - jaka to strona świata? Anabelki w słońcu mdleją - u mnie mają jedynie rano słońca może godzinę i przy dużych upałach wiszą smętnie...

Rabaty piękne, buszowate . A pamiętam jak ryłaś tu w gołej ziemi . Wspaniały efekt .
DariaB 13:01, 21 lip 2023

Judith napisał(a)
Na wizce wygląda to świetnie, ale... Ale masz tam chyba zbyt mało miejsca na takie bogactwo . I na ŚŚ chyba tez zbyt malo miejsca, choć może można by ja na palikach prowadzić na płasko...? Poza tym - jaka to strona świata? Anabelki w słońcu mdleją - u mnie mają jedynie rano słońca może godzinę i przy dużych upałach wiszą smętnie...

Rabaty piękne, buszowate . A pamiętam jak ryłaś tu w gołej ziemi . Wspaniały efekt .

Judith tam jest około 1.5 szerokości, śś można ciąć, a jak ją posadzę przy skraju ścieżki to może nie będzie tak źle, ona jest jeszcze bardzo mała, tak się biję z myślami bo planowałam jej inną miejscówkę, a nagle mi ta wskoczyła do głowy Rabata jest od wschodu, słońce tak do południa świeci, później już tu nie dociera.
ŚŚ planowałam o tu posadzić, w tym wolnym kwadracie.

Rabaty względnie buszowate, najlepiej to się ma skrzyp jest absolutnie wszędzie.
anuska2507 13:02, 21 lip 2023

Na tym pasku zmieścisz chyba tylko anabelki podsadzone tawułami i sporobolusami. Też myślę, że na świdośliwę za mało miejsca, będzie wchodzić na ścieżkę. Tutaj musiałoby być coś wąskiego, kolumnowego.
DariaB 13:11, 21 lip 2023

anuska2507 napisał(a)
Na tym pasku zmieścisz chyba tylko anabelki podsadzone tawułami i sporobolusami. Też myślę, że na świdośliwę za mało miejsca, będzie wchodzić na ścieżkę. Tutaj musiałoby być coś wąskiego, kolumnowego.

No właśnie Aniu dzięki za sprowadzenie na ziemię tak mnie kusi żeby tam wprowadzić jakiś pionowy akcent, ale nic na siłę.
Wiaan 13:21, 21 lip 2023

Na wizualce świetnie to wygląda ale tak jak dziewczyny piszą jest za wąsko, widzę to po swoich rabatach, wszędzie mimo powiększania za wąsko. ŚŚ bedzie Was wkurzać jak będzie trzeba ją omijać. Drzewo wygląda tam idealnie, może zatem coś na pniu z ładną koroną?

ŚŚ jak jest mała to tym bardziej rozłożysta od dołu i od razu wejdzie na ścieżkę.

Psałaś o lawendzie, u mnie też fioletowa leży i wygląda jak gniazda a różowa stoi na baczność.

Super komponujesz bylinowe rabaty
Judith 13:24, 21 lip 2023

1,5 metra to całkiem sporo, nie wyglądało na to na poprzednim miejscu . Z Anabelkami nie ryzykowałabym w tym miejscu, ale decyzja należy do Ciebie . Może jednak inne hortensje (jeśli chcesz hortensje)? A na wyższe pietro moze trzmieliny na pniu? Można by kilka pyknąć. No i trzcinnik KF - fajnie wyglądałby na tle ściany.