Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

DariaB 10:06, 22 sty 2024

Margo2 napisał(a)
Przepiękne wschody. Tylko pozazdrościć. U mnie słońce było tylko dzisiaj od początku grudnia.
I to z przerwami na chmury.

Gosia prawda, te wschody były cudowne, na szczęście już coraz bliżej do wiosny i słoneczka będzie zdecydowanie więcej.
DariaB 10:07, 22 sty 2024

Dziewczyny zaczęłam planować nowe nasadzenia i naszło mnie na różę pnącą na ten mój mur. Jeśli miałybyście wybrać jedną różę pnącą to którą? Mam kilka typów ale chętnie poczytam jakie Wy macie
Anda 10:35, 22 sty 2024

Darciu, a na który mur?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
DariaB 10:50, 22 sty 2024

Anda napisał(a)
Darciu, a na który mur?

Ewuś na ogrodzenie, ciepłe, słoneczne miejsce.

Myślałam, żeby ją posadzić przy siatce i puścić na mus. To jest nowa rabatka z heptacodium, do niej planuję dosadzić pomarańczowe róże. Widziałam w Gardeners World taką piękną pomarańczową różę z bordowymi pąkami i łodygami i nie zapisałam sobie nazwy Znalazłam podobną, nazywa się Super Trouper (FRYleyeca), ale to na rabatkę, a na mur chciałabym coś pnącego.
Anda 11:59, 22 sty 2024

Czyli róża powinna być konweniująca z pomarańczem. Od razu nasuwa mi się na myśl Peach Melba Westerland też piękna i można ją prowadzić jako pnącą. Klasyk to GHISLAINE DE FELIGONDE, bardzo znana róża. Śliczna i o bardzo giętkich pędach jest Sunny Siluetta.

Co tam rośnie przy murze?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
DariaB 12:11, 22 sty 2024

Anda napisał(a)
Czyli róża powinna być konweniująca z pomarańczem. Od razu nasuwa mi się na myśl Peach Melba Westerland też piękna i można ją prowadzić jako pnącą. Klasyk to GHISLAINE DE FELIGONDE, bardzo znana róża. Śliczna i o bardzo giętkich pędach jest Sunny Siluetta.

Co tam rośnie przy murze?

Peach Melbę kojarzę, ale niekoniecznie musi być w pomarańczu. Teraz w tym "korycie" przy murze rośnie werbena z siewek i biała gaura. Na rabacie z heptakodium jest stipa, jeżówki i szałwia caradonna i uznałam, że pomarańcz z fioletem to będzie energia Mam jeszcze wolny pas przy ogrodzeniu i myślę o jakiś drzewach jeszcze, wpadły mi do głowy amonogawy ale to póki co luźna myśl.
Anda 12:24, 22 sty 2024

Darcia, wg mnie biała będzie zbyt mdła przy tym murze. Tam musi być coś słonecznego Czerwony za ciemny, fioletowy przy tym murze może być trochę smutny. Verbena i gaura dobrze konweniuja z pomarańczem, żółcią czy też morelą.
MartaCho 12:31, 22 sty 2024

Gdzieś czytałam, że taka delikatna brzoskwinka to kolor ogrodowy roku 2024, więc jak nic Daria to będzie dobry pomysł!
DariaB 12:32, 22 sty 2024

Anda napisał(a)
Darcia, wg mnie biała będzie zbyt mdła przy tym murze. Tam musi być coś słonecznego Czerwony za ciemny, fioletowy przy tym murze może być trochę smutny. Verbena i gaura dobrze konweniuja z pomarańczem, żółcią czy też morelą.

Tak to prawda, biała czy blado różowa zginie na tle muru. Ta Peach Melba chyba najbardziej do mnie przemawia, ma piękne, nieoczywiste odcienie płatków. A kojarzysz Ewcia jakąś pomarańczową z bordowymi pąkami i pędami? Tak pięknie wyglądała w połączeniu z fioletem szałwii i nie mogę sobie darować, że nie zapisałam nazwy. I w końcu spełnię marzenie o Queen of Sweden
Anda 12:36, 22 sty 2024

DariaB napisał(a)

Tak to prawda, biała czy blado różowa zginie na tle muru. Ta Peach Melba chyba najbardziej do mnie przemawia, ma piękne, nieoczywiste odcienie płatków. A kojarzysz Ewcia jakąś pomarańczową z bordowymi pąkami i pędami? Tak pięknie wyglądała w połączeniu z fioletem szałwii i nie mogę sobie darować, że nie zapisałam nazwy. I w końcu spełnię marzenie o Queen of Sweden

Aloha Kordesa z 2003 roku ma bordowe pąki, jakie pędy nie pamiętam. Są dwie Alohy, nie pamiętam czyja ta druga ale starsza.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies