Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

DariaB 14:22, 23 sty 2024

A jeszcze pozostając w temacie planów, to tu mam miejsce na jakieś drzewka.

Te drzewa które widać to dwie jabłonki Ola, w zeszłym roku trochę chorowały, nie wiem czy przez moje nieudolne cięcie, ale po kwitnieniu zaczęły im lecieć liście i nie zawiązały jabłuszek.Te miscanty do usunięcia, przesadzenie, berberysy też. Chodzą mi po głowie dwie Amonogawy, nie wiem czy wtedy by nie pasowało rozbić tych drzew, czyli między jabłonkami wsadzić wiśnię, żeby nie było że dwie jabłonki obok siebie i dwie wiśnie obok. Na zdjęciu nie widać, ale na końcu ścieżki przy domku jest wiśnia Royal Burgundy.

A drugi plan to na to miejsce.

Raz, że drażni mnie goły zimą płot, przydałby się jakiś żywopłot no ale miejsca mało. Może jakieś sztywne, nie pokładające się trawy? Myślałam też o czerwono łodygowych dereniach ale miejsca chyba za mało.Będąc wczoraj w szkółce widziałam wąski żywopłot grabowy, z pojedynczych sadzonek, nie na mijankę i nawet wyglądał. Te najwyższe drzewka to jabłonki, chyba pójdą za szopę, albo do szpaleru jabłonkowego ze zdjęć powyżej, zamiast Amonogaw.
Przy ogrodzeniu rosną jeszcze brzozy i planuję jeszcze jedną przy domku. Miałam jedną ale jakoś brzydko zaszczepioną i posadziłam ją w roku za domkiem i niech tam sobie zostanie.
AgaBoso 14:49, 23 sty 2024

DariaB napisał(a)
Dzisiaj to miałam gościa w ogrodzie!
Chyba muszę szukać działki pod lasem

Cześć Daria Do mnie na balkon w bloku przylatuje czasami coś podjeść, a wczoraj na drzewie był czarny dzięcioł. Bardzo duży okaz, tak stukał w sosnę, że kora leciało w sporych kawałkach.

DariaB napisał(a)

Od domu do płotu jest 4m z kawałkiem? Ja mam mieć 1,5m to chyba tylko trawnik się zmieści albo pojedynczo sadzone graby, podobno zajmuę 50-60cm.
DariaB 14:56, 23 sty 2024

Agnieszka_Z napisał(a)

Cześć Daria Do mnie na balkon w bloku przylatuje czasami coś podjeść, a wczoraj na drzewie był czarny dzięcioł. Bardzo duży okaz, tak stukał w sosnę, że kora leciało w sporych kawałkach.

Od domu do płotu jest 4m z kawałkiem? Ja mam mieć 1,5m to chyba tylko trawnik się zmieści albo pojedynczo sadzone graby, podobno zajmuę 50-60cm.

Cześć Agnieszka
Mi niesamowitą radość sprawia obserwowanie ptaków, pewnie wiosną będę sama na siebie psioczyć bo bałaganiarze z nich okropne, pełno siewek będzie pod karmnikiem zapewne
Od domu do płotu mam 4 m z małym haczykiem. Rozumiem, że tam gdzie będziesz miała 1,5 to nie będzie okien? To będzie tylko ciąg komunikacyjny? Pewnie bym tam nawet nie dawała trawy tylko wysypała jakiś żwirek i wzdłuż płotu coś jednak posadziła. Graby mam posadzone przy tarasie, tam też mam wąsko, jakieś 1,5 m. O na tym zdjęciu coś widać.

AgaBoso 15:09, 23 sty 2024

DariaB napisał(a)
Rozumiem, że tam gdzie będziesz miała 1,5 to nie będzie okien? To będzie tylko ciąg komunikacyjny? Pewnie bym tam nawet nie dawała trawy tylko wysypała jakiś żwirek i wzdłuż płotu coś jednak posadziła. Graby mam posadzone przy tarasie, tam też mam wąsko, jakieś 1,5 m. O na tym zdjęciu coś widać.

Tak, nie będzie okna. To będzie ściana garażowa. Nie myślałam o żwirku, a w sumie pasowałby, dzięki za podpoweidź Tylko nie wiem jak by było z utrzymaniem porządku na żwirku w momencie podcinania grabu lub innych roślin, może kora byłaby lepszym rozwiązaniem.
DariaB 15:32, 23 sty 2024

Agnieszka_Z napisał(a)

Tak, nie będzie okna. To będzie ściana garażowa. Nie myślałam o żwirku, a w sumie pasowałby, dzięki za podpoweidź Tylko nie wiem jak by było z utrzymaniem porządku na żwirku w momencie podcinania grabu lub innych roślin, może kora byłaby lepszym rozwiązaniem.

Ja za domem koło ściany garażowej zrezygnowałam z trawnika bo mnie wkurzała koszenie, zrobiłam ścieżkę z kostki granitowej. Są odkurzacze które wciągają liście, a kamyczków nie, kora też jest jakimś rozwiązaniem ale trzeba ją pewnie częściej uzupełniać. Można też wysypać korą i tam gdzie najczęściej stawiasz stopy rzucić płyty. A nawet w tej korze coś posadzić, jakieś małe roślinki, albo trawy niskie, np hakonki.
AgaBoso 16:39, 23 sty 2024

Zapiszę sobie, dziękuję Dario.
olciamanolcia 21:22, 23 sty 2024

Daria
zobacz jakie tu pomarańczowe cuda i nie tylko-kilka wziełam do obserwowanych

https://allegro.pl/uzytkownik/ROZA-SOBIESZEK?p=3
DariaB 11:58, 29 sty 2024

olciamanolcia napisał(a)
Daria
zobacz jakie tu pomarańczowe cuda i nie tylko-kilka wziełam do obserwowanych

https://allegro.pl/uzytkownik/ROZA-SOBIESZEK?p=3

Justyna weź przestań bo ja już nie mam gdzie ich sadzić, Roald Dahl też piękny i ta pomarańczowa miniaturka bee friendly też cudna. A Ty coś kupujesz?
DariaB 12:09, 29 sty 2024

Dziewczyny czy da się uratować główną gałąź hortensji rozłamaną przez śnieg? Mogę ją obwinąć taśmą, coś to pomoże?

Nakupiłam nasion i będę siała, a miałam tego nie robić, ale cóż, później bym pewnie żałowała, że mam pusto na rabatach.

Czekam na jeszcze jedną paczuszkę z nasionkami od Legutko, zamówiłam aminka egipskiego, didiskusa, orlayę i żeniszka meksykańskiego.
Rano było piękne słońce. Od razu się bardziej chciało wyjść z domu.

Trawnik jest w opłakanym stanie, wszędzie ślady pleśni ale jakoś mnie to nie martwi
olciamanolcia 12:30, 29 sty 2024

To wszystko wytnij

I przy obcinaniu wytnij najchudsze i leżące pędy. Zostaw tylko te grube