Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

MagdaLenka 12:51, 22 sty 2024

Pomarańcz na szarym tle muru będzie wyglądał rewelacyjnie. To jest ogólnie bardzo udane połączenie kolorystyczne.
Queen of Sweden też mam na liście chciejstw.
DariaB 12:53, 22 sty 2024

MartaCho napisał(a)
Gdzieś czytałam, że taka delikatna brzoskwinka to kolor ogrodowy roku 2024, więc jak nic Daria to będzie dobry pomysł!

Ha prawda! Też czytałam nigdy nie byłam fanką pomarańczu, chyba się starzeję
DariaB 12:59, 22 sty 2024

Anda napisał(a)

Aloha Kordesa z 2003 roku ma bordowe pąki, jakie pędy nie pamiętam. Są dwie Alohy, nie pamiętam czyja ta druga ale starsza.

Ta Aloha jest bardziej brzoskwiniowo - morelowa, a widziałaś tą Super Trouper? Ta jest ognista. I jeszcze wybrałam Lady of Shallot, trochę łagodniejszą. W sumie przydałyby się trzy i teraz znowu dylemat czy dwie Lady czy dwie Super Trouper. Była jeszcze jedna tu na forum polecana pomarańczowa ale nie pamiętam nazwy, muszę pogrzebać w wątkach,
DariaB 13:00, 22 sty 2024

MagdaLenka napisał(a)
Pomarańcz na szarym tle muru będzie wyglądał rewelacyjnie. To jest ogólnie bardzo udane połączenie kolorystyczne.
Queen of Sweden też mam na liście chciejstw.

Ja ciągle twierdzę, że nie mam już miejsca, ale jak się popieści to się zmieści haha. Na Quen of Sweden poluję i marzę o niej od początku mojego ogrodowania.
Anda 13:07, 22 sty 2024

DariaB napisał(a)

Ta Aloha jest bardziej brzoskwiniowo - morelowa, a widziałaś tą Super Trouper? Ta jest ognista. I jeszcze wybrałam Lady of Shallot, trochę łagodniejszą. W sumie przydałyby się trzy i teraz znowu dylemat czy dwie Lady czy dwie Super Trouper. Była jeszcze jedna tu na forum polecana pomarańczowa ale nie pamiętam nazwy, muszę pogrzebać w wątkach,

Dario, ale je Ci tu doradzam tylko w sprawie róży pnącej na mur Myślałam, że tylko ta cię gnębi

ST jest bardzo ognista. Mnie podoba się bardziej róża Mandarin

Lady jest śliczna. Ja swego czasu zdecydowałam się na inną Lady - Emma Hamilton No i mam jeszcze Summer Song.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
DariaB 13:27, 22 sty 2024

Anda napisał(a)

Dario, ale je Ci tu doradzam tylko w sprawie róży pnącej na mur Myślałam, że tylko ta cię gnębi

ST jest bardzo ognista. Mnie podoba się bardziej róża Mandarin

Lady jest śliczna. Ja swego czasu zdecydowałam się na inną Lady - Emma Hamilton No i mam jeszcze Summer Song.

Na mur wiadomo, że pnąca, stanie na Melbie, ale do rabaty z Heptacodium chcę właśnie trzy niewielkie krzaczki też w odcieniach pomarańczu i wpadła mi w oko ta Super Trouper i Lady of Shallot. Zerknę jeszcze w takim razie na Mandarin
antracyt 13:38, 22 sty 2024

Anda napisał(a)
Czyli róża powinna być konweniująca z pomarańczem. Od razu nasuwa mi się na myśl Peach Melba Westerland też piękna i można ją prowadzić jako pnącą. Klasyk to GHISLAINE DE FELIGONDE, bardzo znana róża. Śliczna i o bardzo giętkich pędach jest Sunny Siluetta.

Co tam rośnie przy murze?

Ewo, Ghislaine de Feligonde chyba jest na ten mur za duża i moim zdaniem za blada (chociaż oczywiście ją uwielbiam i polecam )

Doczytałam, że wybór już dokonany Ostatnio też mam nastrój na pomarańcze w różach.
LIDKA 21:14, 22 sty 2024

Rabatke w różach w pomarańczu z szałwiami ma Margaretka z Ogrodu w remoncie......
Piekna jest. Warto iść popatrzeć.

Fajnie że wróciłaś Dario.
I od razu z planami.
DariaB 13:50, 23 sty 2024

antracyt napisał(a)

Ewo, Ghislaine de Feligonde chyba jest na ten mur za duża i moim zdaniem za blada (chociaż oczywiście ją uwielbiam i polecam )

Doczytałam, że wybór już dokonany Ostatnio też mam nastrój na pomarańcze w różach.

Zuza zamówienie poszło w świat, w końcu kupiłam Peach Melbę, Lady of Shallot, Jude de Obscure i Koko Loko oraz Queen of Sweden i Olivię Rosę. Póki co więcej róż nie planuję Podobają mi się też perskie ale muszę się zastanowić czy miałabym je gdzie posadzić.
DariaB 13:53, 23 sty 2024

LIDKA napisał(a)
Rabatke w różach w pomarańczu z szałwiami ma Margaretka z Ogrodu w remoncie......
Piekna jest. Warto iść popatrzeć.

Fajnie że wróciłaś Dario.
I od razu z planami.

Lidziu ano wróciłam choć się nigdzie nie wybierałam. U mnie grudzień i styczeń to w pracy najgorętszy okres, dopiero powoli łapię zakręty. Mam troszkę planów, wiadomo, w ogrodzie zawsze ma się ochotę coś zmienić. Kupiłam nawet nasionka jednorocznych chociaż się zarzekałam, że nie będę siać bo nie mam gdzie trzymać rozsad. Może i małą foliową szklarenkę kupię, zobaczę