Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

DariaB 16:24, 20 gru 2023

Magda tylko poranki są takie piękne od kilku dni i zachody ostatnio też były cudne ale w tym czasie to ja byłam w robocie. Nie stosuję żadnych filtrów ani obróbki. Jak wyszły w telefonie tak wrzucam
An_na 19:28, 20 gru 2023

Pięknie, romantycznie
Ja wychodzę przed wschodem i wracam po zachodzie, ciągle ciemno.
Ale już pojutrze zacznie przybywać dnia
Patrycja_KG_Lu 12:01, 21 gru 2023

DariaB napisał(a)

Nawet zimowo jest urokliwie mimo, że nic nie kwitnie. Ile tu masz cm od domu do płotu? Jakie masz tam nasłonecznienie? Cień budynku Ci pada na tą rabatę?
DariaB 12:32, 21 gru 2023

An_na napisał(a)
Pięknie, romantycznie
Ja wychodzę przed wschodem i wracam po zachodzie, ciągle ciemno.
Ale już pojutrze zacznie przybywać dnia

Dokładnie, jeszcze chwila i dnia będzie przybywać!
DariaB 12:43, 21 gru 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Nawet zimowo jest urokliwie mimo, że nic nie kwitnie. Ile tu masz cm od domu do płotu? Jakie masz tam nasłonecznienie? Cień budynku Ci pada na tą rabatę?

Patrycja od budynku do ogrodzenia są 4 m z małym haczykiem. Cień mam z rana, od frontu jest południe, w leciu już około 11 świeci na rabatę słońce, zacieniają mi ją leszczyny u sąsiada więc ta część bliżej tarasu jest bardziej cienista mimo, że tam słońce zachodzi. Nie wiem czy dobrze to wyjaśniłam
Patrycja_KG_Lu 13:10, 21 gru 2023

Dzięki. To podobną rabatę mam od wschodniej strony. Rano żywopłot ją zacieniuje (jak już do wsadzę i urośnie), potem od frontu wpadnie bokiem trochę południowego słońca, potem budynek lekko zacieniuje niektóre fragmenty. Zastanawiałam się właśnie czy np. dla rozplenic to będzie wystarczająca ilość światła.
DariaB 15:39, 21 gru 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Dzięki. To podobną rabatę mam od wschodniej strony. Rano żywopłot ją zacieniuje (jak już do wsadzę i urośnie), potem od frontu wpadnie bokiem trochę południowego słońca, potem budynek lekko zacieniuje niektóre fragmenty. Zastanawiałam się właśnie czy np. dla rozplenic to będzie wystarczająca ilość światła.

Ja mam po drugiej stronie domu taką sytuację i wsadziłam tam rozplenice z różami na jesień. Rozplenice to były siewki, zobaczę jak się będą sprawowały. Rano dostaną światło póki słońce nie pójdzie w stronę zachodu, wtedy już będą w cieniu. W lecie jest to dobre 6 godzin więc może starczy, wszystko wyjdzie w praniu
Agatorek 19:05, 22 gru 2023

Trochę śniegu miałaś

Odnośnie rozplenic w cieniu, to na pewno będą słabiej przyrastać. Mam jedną nad „starym” oczkiem i będę ją przesadzać. Ma niewiele słońca w ciągu dnia. Jest co najmniej 3-krotnie mniejsza od jej rówieśniczki posadzonej na bardziej słonecznej stronie.
Do cienia/półcienia idealne są hakonki.
Margo2 00:09, 23 gru 2023

Przepiękne wschody. Tylko pozazdrościć. U mnie słońce było tylko dzisiaj od początku grudnia.
I to z przerwami na chmury.
DariaB 10:05, 22 sty 2024

Agatorek napisał(a)
Trochę śniegu miałaś

Odnośnie rozplenic w cieniu, to na pewno będą słabiej przyrastać. Mam jedną nad „starym” oczkiem i będę ją przesadzać. Ma niewiele słońca w ciągu dnia. Jest co najmniej 3-krotnie mniejsza od jej rówieśniczki posadzonej na bardziej słonecznej stronie.
Do cienia/półcienia idealne są hakonki.

Aguś ta rozplenica to trochę taki eksperyment, jak jej będzie źle to ją zastąpię. Miałam siewki i musiałam je gdzieś przesadzić.