Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

DariaB 13:44, 01 wrz 2024

Anda napisał(a)
Bardzo dobrze że posadziłaś tam tego klona Świetnie pasuje. I z tarasu będziesz miała piękny widok na niego.

A buczek gdzie powędrował?

Jeszcze go nie ruszałam. Mam dwie miejscówki dla niego, albo przy ścisnie garażu choć chyba wolę tsm zieloną rabatę, lub między ambrowca, a wiśnię ze względu na jego kompaktowy pokrój i praktycznie brak wzrostu, ewentualnie pod okno gabinetu, tam gdzie mam niby różankę. W ostateczności pójdzie w świat.
Z klona jestem w 1000% zadowolona, liczę, że się będzie przebarwiał i czarował nie tylko korą.
DariaB 13:45, 01 wrz 2024

olciamanolcia napisał(a)
Daria ogród rozrósł się do rozmiaru XL zrobił się fantastyczny- taki nieład artystyczny w pozytywnym tego słowa znaczeniu

Foty piękne ❤️

Justyś artystyczny nieład to moje drugie imię, nie potrafię być uporządkowana w tej sferze życia
DariaB 11:20, 04 wrz 2024

Upał trzyma, powiem szczerze, że mam już serdecznie dość. Jak tak będzie co roku to chyba większość roślin padnie, latam co drugi dzień z konewką i patrzę z nadzieją w prognozę wypatrując deszczu ale go nie widać.
Nie mogę się nacieszyć tym klonem

Zakwitł powojnik w donicy kupiony na wiosnę za kilkanaście z złotych. Zauroczył mnie też ślaz dziki i nowe zawilce. Lady of Shallot jeszcze tłoczy kwiaty, moim zdaniem t cudna róża.

Odwiedzają mnie kosy, wpadają pewnie na owocki z cisów, szkoda tylko, że są takie płochliwe. Drugi raz kwitnie przywrotnik.

Trawy na froncie mi zrosły jak szalone. A rabata bylinowa trochę już bez szału.

Na froncie patelnia, wszystko zasuszone, nawet bodziszki.

I jeszcze ścieżynka, muszę w końcu to łóżko wywalić haha.
DariaB 11:22, 04 wrz 2024

Zerknijcie na moją wiśnię, dałam jej czas na adaptację ale ten czubek chyba już nie ruszy, wyciąć go całkiem?
Anda 11:26, 04 wrz 2024

Czy ta wiśnia nie ma palików?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
DariaB 11:35, 04 wrz 2024

Anda napisał(a)
Czy ta wiśnia nie ma palików?

Nie ma
Anda 11:46, 04 wrz 2024

Przypuszczam że w czasie wiatrów korzenie wlosnikowe często były uszkadzane, przez co drzewo nie mogło pobierać tyle wody i składników pokarmowych ile potrzebuje.

Teraz przycięłabym tak, aby wyciąć wszystko co martwe. Martwe drewno to otwarte drzwi dla chorób grzybowych.
I koniecznie opalikuj to drzewo, jeśli ma mieć jakiekolwiek szanse na wyzdrowienie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
DariaB 11:52, 04 wrz 2024

Anda napisał(a)
Przypuszczam że w czasie wiatrów korzenie wlosnikowe często były uszkadzane, przez co drzewo nie mogło pobierać tyle wody i składników pokarmowych ile potrzebuje.

Teraz przycięłabym tak, aby wyciąć wszystko co martwe. Martwe drewno to otwarte drzwi dla chorób grzybowych.
I koniecznie opalikuj to drzewo, jeśli ma mieć jakiekolwiek szanse na wyzdrowienie.

Może tak być ale jak je ze szkółki przywiozłam to już ten czubek był taki sobie, myślałam, że ruszy, część już obcięłam, ale nie odbił. Muszę poczekać na deszcz bo tak sucho, że palika nie wbiję Dzięki Ewuś za rady!
A czym opryskać na wiosnę jabłonie? Moje Ole drugi rok z rzędu mają chyba grzyba.
Anda 12:05, 04 wrz 2024

DariaB napisał(a)

Może tak być ale jak je ze szkółki przywiozłam to już ten czubek był taki sobie, myślałam, że ruszy, część już obcięłam, ale nie odbił. Muszę poczekać na deszcz bo tak sucho, że palika nie wbiję Dzięki Ewuś za rady!
A czym opryskać na wiosnę jabłonie? Moje Ole drugi rok z rzędu mają chyba grzyba.

Skoro aż tak sucho to musisz to drzewo podlewać. Dużo, tak 50 l na raz, tzn. w odstępach, aby woda mogła wsiąknąć. Przydałaby się też mała fosa, aby woda nie rozlała się na boki tylko poszła wgłąb. I nie jeden palik a trzy

Na chyba grzyba diagnoza na chybił trafił Najpierw trzeba wiedzieć co im jest. A paliki mają? Jak o nie dbasz?
DariaB 12:17, 04 wrz 2024

Anda napisał(a)

Skoro aż tak sucho to musisz to drzewo podlewać. Dużo, tak 50 l na raz, tzn. w odstępach, aby woda mogła wsiąknąć. Przydałaby się też mała fosa, aby woda nie rozlała się na boki tylko poszła wgłąb. I nie jeden palik a trzy

Na chyba grzyba diagnoza na chybił trafił Najpierw trzeba wiedzieć co im jest. A paliki mają? Jak o nie dbasz?

Czasem wiśnię podlewam jak już jest bardzo sucho, paliki dam 3
No trochę szukałam po necie i wyszło, że grzyb. Robią się im czarne plamy na listkach i gubią je już w lecie. One już nie są zapalikowane od jakiegoś czasu. Rosną już ponad 4 lata to stwierdziłam, że nie potrzebują już palików.
Tutaj listek z tych jabłonek.