Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

DariaB 11:17, 25 wrz 2024

Wzięłam się za czystki na rabacie frotowej, wykopałam bodziszki Rozanne, one zdecydowanie za wielkie i za kołtuniaste rosną. Przesadziłam bliżej krawędzi rabaty seslerię, dwie z nich podzieliłam bo mi brakowało, między nie wsadziłam kukliki, rdesty i wielosił. Usunęłam miliardy siewek werbeny i myślę co tu dosadzić. Wciąż mi się ta rabata nie podoba. Dla przypomnienia co na niej rośnie. Żywopłot z cisa, 3 buki i wiśnia. Oczar, 4 hortensje (trzy Vanilki i Candy Light). Na wiosnę posadziłam piwonię, rosną jeszcze białe liatry, gaury i 4 cisy cięte w kulki. Przy buku są 3 kulki z daniki i został jeden bodziszek i temu dam szansę. Gdzieniegdzie są jeszcze jeżówki.Posadziłam na wiosnę jeszcze wieczorniki damskie. Zastanawiam się nad dosadzeniem tam kilku róż, myślę o Lemon Rokoko. Kupię w końcu niebieskie kamasje i może jakieś wyższe czosnki? Naparstnice mam z siewek, też by pasowały. Na wiosnę kwitną tulipany.

Chętnie poczytam wasze pomysły na tą rabatę.
DariaB 11:25, 25 wrz 2024

Trochę wrześniowego ogrodu

Niedługo jest u nas wystawka śmieci, w końcu wywalę to łóżko i zrobi mi się dużo miejsca na doniczki
Najbardziej lubię rabatę pod wiśniami Kanzan, jest bezproblemowa i ładna prawie cały rok. Mam tam dwa miejsca w które muszę coś dosadzić bo jest dziura ale jestem z niej zadowolona.
DariaB 11:32, 25 wrz 2024

A z tematów nieogrodowych to dotarłam w piękne miejsce. Natura jest niesamowita.

DariaB 11:34, 25 wrz 2024

Skwer miejski w jednym z rumuńskich miast
Anda 11:35, 25 wrz 2024

Nie dajesz już żadnych szans wiśni serrula? Bo widzę, że nie dałaś jej jeszcze żadnych palików?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Judith 11:50, 25 wrz 2024

DariaB napisał(a)
A z tematów nieogrodowych to dotarłam w piękne miejsce. Natura jest niesamowita

Aż mię zatchnęło! Absolutnie doskonały widok! Ujęcie na wystawę
Góry, chmura i ta droga nowoczesna, no cudo! Wieszałabym na ścianie w salonie!
Judith 11:55, 25 wrz 2024

A może powodem Twojego niezadowolenia z frontowej jest to, że masz na niej za dużo gatunków?
Coś Ci nie gra więc dokupujesz kolejne rośliny, sadzisz i ciągle Ci się nie podoba. Może właśnie pogłębiasz problem?
Zaznaczam, że to nie jest pytanie z tezą, to pytanie prawdziwe i zadane z ciekawością odpowiedzi .
DariaB 12:02, 25 wrz 2024

Anda napisał(a)
Nie dajesz już żadnych szans wiśni serrula? Bo widzę, że nie dałaś jej jeszcze żadnych palików?

E nie, nie, daję Zapalikuję ją w tym tygodniu ewentualnie w weekend, bo mnie nie było. A popadało fajnie i jest mokro więc paliki się wbiją. Przy okazji czystek to odkryłam, że ona ma mega długie korzenie pod ziemią.
DariaB 12:04, 25 wrz 2024

Judith napisał(a)
A może powodem Twojego niezadowolenia z frontowej jest to, że masz na niej za dużo gatunków?
Coś Ci nie gra więc dokupujesz kolejne rośliny, sadzisz i ciągle Ci się nie podoba. Może właśnie pogłębiasz problem?
Zaznaczam, że to nie jest pytanie z tezą, to pytanie prawdziwe i zadane z ciekawością odpowiedzi .

Czy uważasz, że tam jest za dużo gatunków? Ja lubię jak na rabacie się cały rok coś dzieje, a ona jest smutna teraz. Wiosną też nie powala więc szukam czegoś co jej nada zmienności i atrakcyjności cały rok.
DariaB 12:05, 25 wrz 2024

Judith napisał(a)

Aż mię zatchnęło! Absolutnie doskonały widok! Ujęcie na wystawę
Góry, chmura i ta droga nowoczesna, no cudo! Wieszałabym na ścianie w salonie!

No ja się nie mogłam napatrzeć