Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Judith 12:07, 25 wrz 2024

DariaB napisał(a)

Czy uważasz, że tam jest za dużo gatunków? Ja lubię jak na rabacie się cały rok coś dzieje, a ona jest smutna teraz. Wiosną też nie powala więc szukam czegoś co jej nada zmienności i atrakcyjności cały rok.

Nie uważam, bo nie jestem najlepsza w doborze roślin . Biorę pod uwagę jednak, że to może być powód Twojego niezadowolenia i ciekawi mnie, co Ty na taką ewentualność .
DariaB 12:21, 25 wrz 2024

Judith napisał(a)

Nie uważam, bo nie jestem najlepsza w doborze roślin . Biorę pod uwagę jednak, że to może być powód Twojego niezadowolenia i ciekawi mnie, co Ty na taką ewentualność .

Wydaje mi się, że jak na taką dużą rabatę tych gatunków nie jest tam dużo, ale część roślin jest młoda i rzeczywiście jeszcze nie pokazuje na co je stać. Mam wrażenie, że tam brakuje drugiego piętra. Jest żywopłot, są hortki i oczar, to takie tylne piętro, na przodzie obwódka, no a środek pusty. Dlatego gdzieś przez myśl przeszły róże jako środkowe piętro.
Anda 12:41, 25 wrz 2024

DariaB napisał(a)

E nie, nie, daję Zapalikuję ją w tym tygodniu ewentualnie w weekend, bo mnie nie było. A popadało fajnie i jest mokro więc paliki się wbiją. Przy okazji czystek to odkryłam, że ona ma mega długie korzenie pod ziemią.

Wiesz, korzenie idą tam gdzie woda

Tak w ogóle to masz bardzo ładnie wszystko skomponowane
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
mrokasia 14:09, 25 wrz 2024

Daria, pytałaś o pomysły na frontową .
Ja bym na frontowej zrobiła obwódkę z tej seslerii. Albo posadziła ją bardziej symetrycznie w trójkąty. Teraz jakoś tak strasznie bałaganiarsko i chaotycznie to wygląda. A sesleria robi robotę przez cały rok. Tak samo zrobiłabym z kulkami cisowymi i tujowymi - rozrzuciłabym je symetrycznie po rabacie - to by ją wizualnie uporządkowało a w zimie i wczesną wiosną kulki stanowiłyby mocny akcent.
Mniejsze byliny posadziłabym plamami, po kilka sztuk. Większe/wyższe rozrzuciłabym pojedynczo.
Tak sadzę u siebie. Tobie jednak może grać w duszy inaczej .

Widoczki wyjazdowe zapierają dech! Natura jest cudowna .
DariaB 14:43, 25 wrz 2024

mrokasia napisał(a)
Daria, pytałaś o pomysły na frontową .
Ja bym na frontowej zrobiła obwódkę z tej seslerii. Albo posadziła ją bardziej symetrycznie w trójkąty. Teraz jakoś tak strasznie bałaganiarsko i chaotycznie to wygląda. A sesleria robi robotę przez cały rok. Tak samo zrobiłabym z kulkami cisowymi i tujowymi - rozrzuciłabym je symetrycznie po rabacie - to by ją wizualnie uporządkowało a w zimie i wczesną wiosną kulki stanowiłyby mocny akcent.
Mniejsze byliny posadziłabym plamami, po kilka sztuk. Większe/wyższe rozrzuciłabym pojedynczo.
Tak sadzę u siebie. Tobie jednak może grać w duszy inaczej .

Widoczki wyjazdowe zapierają dech! Natura jest cudowna .

Kasiu z seslerii zrobiona jest obwódka ale póki ona się nie zagęści to między nie wcisnęłam kukliki i wielosiły, rdesty chyba będą fajnie wyglądać jak będą wystawać z pomiędzy seslerii?
Kulki cisowe są rozrzucone, natomiast tych danicowych nie chcę ruszać bo w sumie takie w kupie mi pasują pod tym bukiem. No powiem Ci, że z ust mi wyjęłaś słowo bałaganiarskie, też mam takie odczucia.
mrokasia 14:56, 25 wrz 2024

Daria, zabij mnie, ale ja mam inne wyobrażenie obwódki . Ja bym posadziłam wszytskie seslerie w rzędzie tuż przy krawędzi rabaty.
Zobacz - usunęłam tylko to co mnie uwierało i od razu lepiej . Te wszystkie trawki to sesleria? Czy to coś innego?
Porównanie:
DariaB 15:02, 25 wrz 2024

A widzę! Wywaliłaś siewki stipy haha ja do nich jeszcze z łopatą nie doszłam i zapomniałam, że tam są nawet w najdalszym kącie w ogrodzie wyrośnie, tak jak werbena. Przy krawędzi to wszystko sesleria.
mrokasia 15:05, 25 wrz 2024

Aaaa, to stipa taki bałaganiarz .
Nie masz więcej tej seslerii? Żeby była gęściej na tej obwódce? Bardzo ładnie zamknęłaby tę rabatę. Jeśli nie to posadź ją w równych odstępach od siebie. Chociaż gęściej byłoby lepiej wg mnie.
DariaB 15:11, 25 wrz 2024

mrokasia napisał(a)
Aaaa, to stipa taki bałaganiarz .
Nie masz więcej tej seslerii? Żeby była gęściej na tej obwódce? Bardzo ładnie zamknęłaby tę rabatę. Jeśli nie to posadź ją w równych odstępach od siebie. Chociaż gęściej byłoby lepiej wg mnie.

Seslerii spokojnie mogę mieć więcej ale gdzie ją mam wcisnąć jak między nimi są wielosiły i kukliki?
mrokasia 15:16, 25 wrz 2024

DariaB napisał(a)

Seslerii spokojnie mogę mieć więcej ale gdzie ją mam wcisnąć jak między nimi są wielosiły i kukliki?

No.... zamiast?