Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

DariaB 14:20, 06 sie 2025

Agatorek napisał(a)

Zwyczajnie mi się nie podoba .
Ale ja mam heuflerianę, nie jesienną.
No i nie będę jej wywalać, tylko po prostu nie będę jej zabierać z tego ogrodu. Bo np na pewno zabiorę turzycę Raureif . Może nie wszystkie, ale większość.

Rozplenice u mnie jakoś się pozbierały po przymrozkach i chyba tylko jedna przyschła. Ale widzę w niej jeszcze jakieś chęci życia.

Ogólnie też jestem trochę zdziwiona, że jest tak sucho.
Patrzyłam na fotki z zeszłego roku, to wiosną oczka miałam pełne. Teraz, mimo dwudniowego deszczu (ale nie było u nas żadnych ulew), tylko w dwóch najniżej położonych oczkach jest trochę wody. Na dnie oczywiście.

A to ja mam głównie jesienną i bardzo ją lubię. Carexy Raureif też kupiłam za namową Kasi Mrokasi W jednej rozplenicy mrówki mają wielki kopiec muszę się znimi rozprawić, ogólnie rozplenice w tym roku wyglądają słabo. U mnie dla odmiany bardzo dużo wody w tym roku, tylko raz mi brakło wody w studni gdzie w zeszłym roku przez dłuższy czas jej nie było.
DariaB 14:22, 06 sie 2025

nicol21 napisał(a)
Ehhh no świetna jest ta ścieżka!!! Mówisz że masz krótki krok... a te odległości jakoś duże mi się wydają

Ogród też super się prezentuje, choć nowsze zdjęcia się przydadzą.

A co do roślin, które marnie rosną. To jeśli nic ich nie podżera, to w przypadku drzewa sprawdziłabym czy gdzieś pod korzeniem nie ma kamieni które hamują jego korzen.

Ciągle myślę o tym, żeby zmierzyć dla Ciebie te odległości, postaram się dzisiaj nie zapomnieć. Graba muszę sprawdzić bo faktycznie mogą też być kamienie, to takie trudne miejsce przy podbudowie tarasu, niby kamienie wybierałam, ale może niedokładnie. A co mnie bardzo dziwi to to drzewo rosło najlepiej do zeszłego roku.
DariaB 14:24, 06 sie 2025

basia3012 napisał(a)
Daria, niesamowity jest ten Twój ogród. Piękna konstrukcja ścieżek, cudne nasadzenia. Róże zdrowe, dorodne. Zauważyłam chyba u Ciebie trawę stipę. U mnie siała się niesamowicie. Musiałam się z nią pożegnać.

Basiu dziękuję za miłe słowa Stipa się u mnie sieje, jak mam za dużo to wyrywam bez skrupułów. Róże różnie, w większości są zdrowe, ale mam np dwie Leonardo Da Vinci i jedna z nich wiecznie ma plamistość, a druga to okaz zdrowia, ot taka zagadka.
DariaB 14:25, 06 sie 2025

Wiaan napisał(a)

Daria ja wczoraj o swojej różance też rozmyśłałam, że w tym roku mi nie pasi Będę zmieniać na jesień nasadzenia

U mnie się wiele rabat prosi o zmiany, ciągła walka haha.
DariaB 14:31, 06 sie 2025

Troszkę nowych fotek z drugiej połowy lipca i z początku sierpnia.
DariaB 14:34, 06 sie 2025

DariaB 14:40, 06 sie 2025

DariaB 14:42, 06 sie 2025

Hortensje Vanilki mają w tym roku bardzo małe kwiaty. Cieszyłam się bardzo na lilie Martagon, a mam tylko jedną, ale i tak cudną
DariaB 14:49, 06 sie 2025

Teraz jeszcze troszkę zmian, z rabaty z Annabellkami pod garażem zabrałam sporobolusy i posadziłam je w rynnie przy wjeździe, a wykopałam z niej penstemony, które były ogromne. Przy Annabelkach zostały tylko hakonki All Gold, kiedyś urosną.

Na rabacie z heptacodium też zrobiłam troszkę porządku. Siewki jeżówek i werbeny, oraz poziomki chciały nią zawładnąć. Zaskoczyły mnie rozmiary zwykłych jeżówek, są ogromne, zakryły mi róże, będę je musiała jesienią przesadzić. Wyplewiłam, a na brzegu dosadziłam seslerię.

Wczoraj przycięłam lawendę, serio mnie wkurza, jest taka wielka. Muszę też i na tej rabacie pokombinować.

Ostatnio mało co robiłam w ogrodzie, na szczęście w miarę sobie radzi.
DariaB 14:53, 06 sie 2025

I moja koleżanka z potomstwem