Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

DariaB 15:43, 11 lip 2025

edi75 napisał(a)
Daria u mnie lało dość mocno ostatnio. .też dużo rośliny się położyły

U mnie też popadało, woda już była potrzebna. Co ma leżeć to leży, co ma stać to stoi
DariaB 15:45, 11 lip 2025

Wiaan napisał(a)
Daria na obecne warunki pogodowe trzeba mieć teraz z tyłu głowy odpowiednie nasadzenia, mówię o sobie, bo gdyby nie nawadnianie trawnika to czarno go widzę. Rabaty nawet ok przed deszczem i po deszczu. Różanka jakaś mi się bałaganiarska zrobiła, ale ogarnęłam
Zaskoczona jestem jak piszecie o rozchodnikach, hmm

Czasy gdy można było sadzić co się tylko zapragnęło chyba bezpowrotnie odeszły do lamusa. Moja różanka też jakaś dziwna, w ogóle mi się słabo ta rabata na froncie ostatnio podoba, na jesień coś z nią pokombinuję, ewidentnie muszą na niej być rośliny, które zniosą patelnię.
Piszemy raczej o penstemonach, że są niefajne
Wiaan 15:53, 11 lip 2025

DariaB napisał(a)

Czasy gdy można było sadzić co się tylko zapragnęło chyba bezpowrotnie odeszły do lamusa. Moja różanka też jakaś dziwna, w ogóle mi się słabo ta rabata na froncie ostatnio podoba, na jesień coś z nią pokombinuję, ewidentnie muszą na niej być rośliny, które zniosą patelnię.
Piszemy raczej o penstemonach, że są niefajne

Daria ja wczoraj o swojej różance też rozmyśłałam, że w tym roku mi nie pasi Będę zmieniać na jesień nasadzenia
sylwia_slomc... 17:16, 11 lip 2025

Pod tym grabem i hortensją co chudnie zajrzyj w ziemię czy nie podkopane, lub jakieś pędraki nie penetrują korzeni.
Wiolka5_7 21:13, 11 lip 2025

DariaB napisał(a)

Ja nie zamierzam lać po tym skrawku, prędzej go zedrę Baptyja stoi ale się taka wielka zrobiła, że mnie aż zaskoczyła Ta moja lawenda to ma właśnie strasznie długie kwiatostany. No każdy ogrodnik ma podobne bolączki

Jestem za zerwaniem
Zrób tam ścieżkę z kamienia ,taką jak masz i będzie pięknie bez roboty i lania wody
Agatorek 21:25, 11 lip 2025

DariaB napisał(a)

Aguś dziękuję Bardzo lubię te ścieżki. Dlaczego chcesz wywalać seslerię? Akurat lubię ją bardzo i dobrze u mnie rośnie.

Zwyczajnie mi się nie podoba .
Ale ja mam heuflerianę, nie jesienną.
No i nie będę jej wywalać, tylko po prostu nie będę jej zabierać z tego ogrodu. Bo np na pewno zabiorę turzycę Raureif . Może nie wszystkie, ale większość.

Rozplenice u mnie jakoś się pozbierały po przymrozkach i chyba tylko jedna przyschła. Ale widzę w niej jeszcze jakieś chęci życia.

Ogólnie też jestem trochę zdziwiona, że jest tak sucho.
Patrzyłam na fotki z zeszłego roku, to wiosną oczka miałam pełne. Teraz, mimo dwudniowego deszczu (ale nie było u nas żadnych ulew), tylko w dwóch najniżej położonych oczkach jest trochę wody. Na dnie oczywiście.

nicol21 23:16, 30 lip 2025

Ehhh no świetna jest ta ścieżka!!! Mówisz że masz krótki krok... a te odległości jakoś duże mi się wydają

Ogród też super się prezentuje, choć nowsze zdjęcia się przydadzą.

A co do roślin, które marnie rosną. To jeśli nic ich nie podżera, to w przypadku drzewa sprawdziłabym czy gdzieś pod korzeniem nie ma kamieni które hamują jego korzen.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
basia3012 00:31, 31 lip 2025

Daria, niesamowity jest ten Twój ogród. Piękna konstrukcja ścieżek, cudne nasadzenia. Róże zdrowe, dorodne. Zauważyłam chyba u Ciebie trawę stipę. U mnie siała się niesamowicie. Musiałam się z nią pożegnać.