Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

DariaB 12:00, 10 lip 2025

Z pozytywów na odmianę
Podoba się mi róża Lemon Rokoko, na żywo jest bardziej limonkowo-biała, na zdjęciu bardziej wpada w maślany odcień. Ładnie trzyma kwiat, nie opada.

Rozkręca się też Peach Melba posadzona przy murze.
DariaB 12:07, 10 lip 2025

Graby dostały do towarzystwa w tym roku bodziszki Rozanne, zobaczymy jak będą sobie radzić. Jeden grab jest jakiś chudy tak samo jak jedna hortensja co roku coraz biedniejsza.

I takie tamy. Zadowolona jestem z hortensji przy ścianie garażu, pięknie się wyzbierały w porównaniu do zeszłego roku.

W zeszłym roku hortensje bukietowe miały już wielkie kwiatostany, w tym roku dopiero zawiązują pąki. U Was też tak jest?
Roocika 12:11, 10 lip 2025

Daria u mnie Limki też dopiero zawiązują kwiaty, tylko wims redy są szybsze. Na zdjęciach z poziomu ludzia jest bardzo ładnie. Susza u Ciebie dała się we znaki rozplenicom... Szkoda też grujka. One jednak wodolubne są.

Już większości pozbyłam się rozplenic, zostawiłam jedną w donicach, ale to przez męża, bo bardzo chciał. sam podzielił U mnie one późno startowały, jeszcze końcem czerwca nie były całkiem ulistnione.
LIDKA 12:57, 10 lip 2025

Trawnik to bez wody zdycha. my lejemy ale też są zółte miejsca.

Moja baptysja leży plackiem za to jeżówki zwyklaki stoją. Przesadzałam kwitnące i też stoją jakby nic.

Będę chciała lawendy takie z grubym krótkim kwiatem bo moja po deszczach też leżakuje.

Hehe problemy te same.

Daria ogólnie to pięknie jest, sporo kwitnie i cieszy oczy.
Judith 14:46, 10 lip 2025

Daria, u mnie rozplenice wyglądają podobnie. A mam ich sporo i trudno będzie je wymienić, choć najchętniej pozbyłabym się. Już kolejny rok tak wyglądają.
O trawnik się nie martw, nie padnie choćby zamienił się w ściernisko - u mnie co roku taka sytuacja. Fajnie jest, gdy tworzy ramy dla rabat, ale co zrobisz? Szkoda dla niego wody, lepiej lać ją na rabaty.
Po deszczu ogród odżyje. A potem może też popada…? Chciałoby się…
edi75 09:01, 11 lip 2025

Daria u mnie lało dość mocno ostatnio. .też dużo rośliny się położyły
Wiaan 14:47, 11 lip 2025

Daria na obecne warunki pogodowe trzeba mieć teraz z tyłu głowy odpowiednie nasadzenia, mówię o sobie, bo gdyby nie nawadnianie trawnika to czarno go widzę. Rabaty nawet ok przed deszczem i po deszczu. Różanka jakaś mi się bałaganiarska zrobiła, ale ogarnęłam
Zaskoczona jestem jak piszecie o rozchodnikach, hmm
DariaB 15:37, 11 lip 2025

Roocika napisał(a)
Daria u mnie Limki też dopiero zawiązują kwiaty, tylko wims redy są szybsze. Na zdjęciach z poziomu ludzia jest bardzo ładnie. Susza u Ciebie dała się we znaki rozplenicom... Szkoda też grujka. One jednak wodolubne są.

Już większości pozbyłam się rozplenic, zostawiłam jedną w donicach, ale to przez męża, bo bardzo chciał. sam podzielił U mnie one późno startowały, jeszcze końcem czerwca nie były całkiem ulistnione.

No hortensje są mocno opóźnione, nawet nie miałam świadomości, że aż tak bardzo dopóki nie zerknęłam wczoraj na zdjęcia z lipca zeszłego roku. Powiem Ci, że nie wiem o co chodzi z tymi rozplenicami bo u mnie aż takiej suszy nie było. Cały maj w sumie padało, w czerwcu może był z tydzień czy 10 dni gdzie faktycznie dogrzało i brakowało opadów. Chyba te rozplenice za domem pod śś posadzę. Grujecznik mam nadzieję, że się pozbiera.
DariaB 15:40, 11 lip 2025

LIDKA napisał(a)
Trawnik to bez wody zdycha. my lejemy ale też są zółte miejsca.

Moja baptysja leży plackiem za to jeżówki zwyklaki stoją. Przesadzałam kwitnące i też stoją jakby nic.

Będę chciała lawendy takie z grubym krótkim kwiatem bo moja po deszczach też leżakuje.

Hehe problemy te same.

Daria ogólnie to pięknie jest, sporo kwitnie i cieszy oczy.

Ja nie zamierzam lać po tym skrawku, prędzej go zedrę Baptyja stoi ale się taka wielka zrobiła, że mnie aż zaskoczyła Ta moja lawenda to ma właśnie strasznie długie kwiatostany. No każdy ogrodnik ma podobne bolączki
DariaB 15:42, 11 lip 2025

Judith napisał(a)
Daria, u mnie rozplenice wyglądają podobnie. A mam ich sporo i trudno będzie je wymienić, choć najchętniej pozbyłabym się. Już kolejny rok tak wyglądają.
O trawnik się nie martw, nie padnie choćby zamienił się w ściernisko - u mnie co roku taka sytuacja. Fajnie jest, gdy tworzy ramy dla rabat, ale co zrobisz? Szkoda dla niego wody, lepiej lać ją na rabaty.
Po deszczu ogród odżyje. A potem może też popada…? Chciałoby się…

Im ponoć może też pomóc dzielenie, ale to dość trudna robota. W sumie mam w nosie jak ten trawnik wygląda, ale mogłabym mu trochę serca okazać i chociaż raz w roku dać mu nawozu z wodą dla trawnika to prawda, poza okresem świeżo po założeniu nie był podlewany.