Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

DariaB 14:14, 24 kwi 2022

Judith napisał(a)
Daria, jaki mas plan na obrzeża rabat? Kostka, krawężnik, kancik, ekobord?

Kancik oczywiście

Rozchodnika z działki wykopałam, nie byłam tam sto lat chyba

Tulipanek tuż tuż

Kasiu dobra rada z zimozielonymi. Mam kilka bukszspików, kuli mogę z nich zrobić.
SlonecznyOgrod 14:43, 24 kwi 2022

Magnolii nie sadź na rogu domu, z doświadczenia wiem , że zimą na tych zakrętach mroźny wiatr potrafi mocno dmuchać, szkoda magnolii.
Judith 16:30, 24 kwi 2022

Kanciki są super . Ale... Nie wiem, czy chcesz trawnik z rolki, czy będziesz siać?
Jeśli to drugie to może być kłopot - nasiona na 100% dostaną sie na rabatę... Dlatego dobrze jest na czas siania i potem aż do wzrostu trawy oddzielić czymś rabatę od trawnika - deski, resztki kostki brukowej, cokolwiek, co będzie zaporą dla nasion.
DariaB 10:25, 25 kwi 2022

SlonecznyOgrod napisał(a)
Magnolii nie sadź na rogu domu, z doświadczenia wiem , że zimą na tych zakrętach mroźny wiatr potrafi mocno dmuchać, szkoda magnolii.

Darcia dziękuję za radę w takim razie pewnie posadzę ją bliżej ściany, tak żeby była osłonięta.
DariaB 10:28, 25 kwi 2022

Judith napisał(a)
Kanciki są super . Ale... Nie wiem, czy chcesz trawnik z rolki, czy będziesz siać?
Jeśli to drugie to może być kłopot - nasiona na 100% dostaną sie na rabatę... Dlatego dobrze jest na czas siania i potem aż do wzrostu trawy oddzielić czymś rabatę od trawnika - deski, resztki kostki brukowej, cokolwiek, co będzie zaporą dla nasion.

Mąż chce z rolki, ja mogę wysiać. Muszę się zorientować jaki koszt trawniczka z rolki. Myślałam nad tym jak odgrodzić na czas siania i wzrostu rabaty, mam trochę kostki ale może być za mało na wszystkie obrzeża, coś będzie trzeba pokombinować, chyba że padnie na trawnik z rolki.
Judith 10:43, 25 kwi 2022

Gdyby był z rolki, od razu miałabyś trawnik nieco wyżej niż rabaty, a to idealny stan przy kancikach .
DariaB 11:36, 25 kwi 2022

Judith napisał(a)
Gdyby był z rolki, od razu miałabyś trawnik nieco wyżej niż rabaty, a to idealny stan przy kancikach .

Trzeba w takim razie się zorientować w kosztach trawniczka, nie mam go dużo to może nie zbankrutuję
DariaB 11:47, 25 kwi 2022

Zaczęłam coś tworzyć, w sensie rabatę pod oknem. Jestem totalny laik więc nie ukrywam, że pomoc mi potrzebna.
Na pewno chcę tam przenieść moje róże, bo są rozstrzelone po całym ogrodzie. Takie rabaty powstające ze zbieranin też nie są proste, ale wierzę, że się uda coś miłego dla oka stworzyć.
Wymiary rabaty szerokość 280 cm, długość 550 cm.

Zgodnie z sugestiami magnolia przesunięta poza narożnik, bliżej środka, mniej więcej na środku ściany z oknem. Magnolia jest biała.
3 fioletowe kropki wokół magnoli to lawenda
2 zielone kropki to miscanty Morning Light
2 bordowe kropki 1 róża Monstead Wood, 1 róża Wiliam S.
2 różowe ciemniejsze róża Leonadro D.
2 różowe jaśniejsze róże Garden of Roses
5 limokowych kropeczek - przywrotnik ostroklapowy
W puste miejsca mogę dać trawki, stipę na przykład, lub inne niewielkie trawki, jakie? Zimozielone, czy dać cisy i ciąć w stożki, czy robić kulki z bukszpanów? Mam 4 małe bukszpanki, które tnę w kulki. Czy nie za dużo kulek? Róż nie za mało? Te różowe może powinny być po 3 szt, lub jakąś różę dokupić? Podoba mi się Queen od Sweden tylko ona musiałaby być bardziej z tyłu bo rośnie do 1,2m, ewentualnie z niższych coś np. Herzogin Christina? No i czy za mognolią bliże ściany coś posadzić? Brak wyobraźni jest sporym utrudnieniem

Martka 14:12, 25 kwi 2022

Dario podobną wielkość rabaty mamy Róż nie za mało Tylko MW może warto dać bliżej brzegu, a dalej od miskantów. Te pół metra do przodu. Czy tam masz trochę cienia? MW nie lubi pełnego słońca, będzie szybko przekwitać i tracić urok. Ja bym rozważyła, czy róż nie dać w literkę "L" i posadzić tu gdzie teraz masz lawendę?

DariaB 14:36, 25 kwi 2022

Martka napisał(a)
Dario podobną wielkość rabaty mamy Róż nie za mało Tylko MW może warto dać bliżej brzegu, a dalej od miskantów. Te pół metra do przodu. Czy tam masz trochę cienia? MW nie lubi pełnego słońca, będzie szybko przekwitać i tracić urok. Ja bym rozważyła, czy róż nie dać w literkę "L" i posadzić tu gdzie teraz masz lawendę?

Marto to rabata w pełnym słońcu, słońce od rana po późnego popołudnia, czyli nie najlepsze warunki dla MW.