Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wiaan 12:54, 06 maj 2022

DariaB napisał(a)

Dalej na prawo, rabata z Kanzanami, to mój widok z okna kuchennego ale również z salonu.

W tle miscant Morning light, jeden rodzaj hortensji Lime light, w projekcie perovskia ale równie dobrze może być werbena. Kulki daniki i hakonechloa, zamiast może być sesleria. Szałwia Caradonna i sadziec bo w programie nie ma krwiściągu.

Ta opcja bardzo mi się podoba zarówno kolorystycznie, jak i ustawnie. Co ma być równo jest równo a reszta swobodnie i lekko, hakonki robią mega robotę leć szykować
Judith 12:55, 06 maj 2022

Rabata pod Kanzanami wygląda coraz lepiej - idziesz w dobrym kierunku .
Alternatywnie chętnie zobaczyłabym jak wyglądałaby taka koncepcja: szpaler z hortensji (odległości między nimi ok. 1 metra), za nimi miskanty, a przed nimi rozrzucone rośliny, które teraz dodałas.
Nie jest to propozycja na te rabatę, raczej chęć zobaczenia jak wyglądałoby uporządkowanie (szpaler hortensjowy) i naturalizm (to co przed nim) w jednym .

EDIT: Tak mi sie przypomniało - Angelika z ogrodu "na zielonej trawce" ma podobne rozwiązanie z hortensjami. Przepiękny ogród - jednocześnie uporządkowany i buszowaty .
Roocika 12:55, 06 maj 2022

Wow, wizualizacja wygląda bardzo ładnie, tylko czy to się tam wszystko realnie zmieści na tych 2,5 m?
DariaB 13:03, 06 maj 2022

Roocika napisał(a)
Wow, wizualizacja wygląda bardzo ładnie, tylko czy to się tam wszystko realnie zmieści na tych 2,5 m?

Powinno się zmieścić bo długość jest ponad 6m więc jak je porozrzucam to powinno się udać. Zrobię wcześniej test z ułożeniem pustych doniczek
DariaB 13:05, 06 maj 2022

Judith napisał(a)
Rabata pod Kanzanami wygląda coraz lepiej - idziesz w dobrym kierunku .
Alternatywnie chętnie zobaczyłabym jak wyglądałaby taka koncepcja: szpaler z hortensji (odległości między nimi ok. 1 metra), za nimi miskanty, a przed nimi rozrzucone rośliny, które teraz dodałas.
Nie jest to propozycja na te rabatę, raczej chęć zobaczenia jak wyglądałoby uporządkowanie (szpaler hortensjowy) i naturalizm (to co przed nim) w jednym .

EDIT: Tak mi sie przypomniało - Angelika z ogrodu "na zielonej trawce" ma podobne rozwiązanie z hortensjami. Przepiękny ogród - jednocześnie uporządkowany i buszowaty .

Judith a co byś zmieniła na tej rabacie? Inne rośliny, inne ułożenie?
Zrobię dla Ciebie taką wizkę ze szpalerem ale późnym wieczorem lub jutro.
A co myślisz o rabacie z ławeczką? Trzy vanilki będą bezdomne
DariaB 13:06, 06 maj 2022

Wiaan napisał(a)

Ta opcja bardzo mi się podoba zarówno kolorystycznie, jak i ustawnie. Co ma być równo jest równo a reszta swobodnie i lekko, hakonki robią mega robotę leć szykować

Super, że się podoba dzisiaj nic nie podziałam bo pada i gonią mnie inne obowiązki może jutro się uda.
LIDKA 15:18, 06 maj 2022

Rób wg wizualizacji. Bedzie gęsto na busz. I nie oddawaj żadnych roślin.

Ja mam 2 m szer rabate częsc korowa w przedogródku. Mam tuje i 80-90 cm od nich hortki limelighty na przemian z miskantem red szef. Miscant sadzony w sierpniu i malw kepki bo dzielilam sadzonki na 2.
A pomiedzy tymi kepy tulipanów.
I na tych 2 m mam plan wcisnąc jeszcze cos. Bo mam wrazenie ze tam pusto jest jeszcze.

Szałwie lub przetaczniki lub werbene ale tej sie boje z powodu siania i ze tego nie opanuje w rabacie kamiennej obok.

Moim zdaniem u Ciebie bedzie gęsto i ładnie. Potem doły podsadzisz bylinami.

A zreszta co to by był za ogród jakby nie bylo tetrisów.
W zyciu pewna jest tylko śmierc i podatki.
anuska2507 20:29, 06 maj 2022

Też myślę, że fajnie wszystko rozmieściłaś. Ale też jestem ciekawa tej wizualizacji ze szpalerem hortensji, bo może mi się przyda przy planowaniu mojej rabatki A Tobie tak dobrze z nimi idzie
DariaB 19:58, 07 maj 2022

Walczyłam znowu prawie cały dzień. Przesadziłam wszystko co zaplanowałam po lewej stronie ogrodu. Teraz tylko uzupełnię luki i czekam na efekty. Po drodze spotkała mnie niemiła niespodzianka w postaci zakopanych grubo na około 50 cm pustakach. Wściekłam się wrrr...

Efekty pracy są następujące, nie wiem czy wystarczająco naturalnie ale jak dołożę bylin to powinno być lepiej.

DariaB 20:04, 07 maj 2022

Ciąg dalszy
Za ławczką przy ambrowcu zmieściła się tylko hortensja, muszę coś posadzić obok ale póki co nie wiem co.

Wyszłam ze strefy komfortu i ambrowca nie posadziłam ani w lini buków ani kanzanów

Lilak wylądował przy tarasie

A tulipany w donicy