Lidko, Joanno, Kasiu, Justyno, Ewo, Aniu, Aneto

dziękuję, że zaglądacie i chce się Wam czytać te moje wypociny! Klejenie ogrodu z roślin, które się już ma, czasami posadzonych bez sensu, ładu i składu do prostych nie należy tym bardziej gdy nie ma się wiedzy o roślinach, zna się ich znikomą część.
Tak jak Anda zauważyła chciałabym osiągnąć efekt naturalny ale idzie mi ciężko, mam zapędy do sadzenia w rządkach, ciężko mi otworzyć wyobraźnię bo po prostu mam za małą widzę i za mało w życiu ogrodów widziałam

z drugiej strony nie chcę się spinać i każdego potknięcia traktować jak życiowej porażki, ogród to ma być zabawa, radość, uciecha, a nie stres, że coś nie wyszło

jestem tu żeby się uczyć i cieszyć moim ogrodem i Waszymi również
Po tym przydługim wstępie do meritum

Pobawiłam się jeszcze w programie i uznajmy, że to co nabazgrałam jest szkieletem, on będzie wypełniany. Hortensje już mam - 6 krzewów, nie pozbędę się ich, muszę im znaleźć miejsce.
Zacznijmy od lewej, skrajnie bukowa - z ławeczką planowana ambrowcowa.
po lewej od ławeczki buk, po prawej ambrowiec. Za ławeczką miscanty - mam gracilimusy. Po bokach dwie hortensje vanilki, to szkielet, do wypełnienia bylinami. Na prawo od ławeczki rosną już róże okrywowe białe, raczej bym ich nie chciała teraz ruszać, między nimi jest bodziszek rosanne.
Dalej na prawo, rabata z Kanzanami, to mój widok z okna kuchennego ale również z salonu.
W tle miscant Morning light, jeden rodzaj hortensji Lime light, w projekcie perovskia ale równie dobrze może być werbena. Kulki daniki i hakonechloa, zamiast może być sesleria. Szałwia Caradonna i sadziec bo w programie nie ma krwiściągu.
Przedłużenie kanzanowej w stronę zagajnika brzozowego - to widok centralnie ze stołu i salonu. Rosną tam już 3 krzewuszki minor black, dwie laurowiśnie otto lyken i werbena. Trochę te roślinki przegrupowałam i dołożyłam trzecią hortensję vanilkę, wyszło co wyszło

jeszcze jest kawałek rabaty do uzupełnienia.
Szerokość rabaty 2,5m długość od bukowej do brzozy youngi jakieś 16m. Po całości posadzony cis na żywopłot.
Czekam na Wasze uwagi
Zmęczyłam się

teraz idę szykować urodziny dla córki