Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Kokesz 07:18, 14 kwi 2022

Przepikowałabym i posadziła głeboko po same liścienie.
Obejrzałam ostatnio filmik Kasi Bellingham o uprawie pomidorów i ona zaleca do kiełkowania wysoką temp a później niższą tzn nieogrzewany, słoneczny parapet.
U mnie mają ok 15-17 stopni, jak przygrzeje słońce to więcej ale nie wyciągają się, są ładne, krępe.
April 07:30, 14 kwi 2022

Dobrze że się ogarnęłaś bo nie lubię wywierać nacisku przynajmniej publicznie
Twoje pomidory i tak lepsze od moich, bo jeszcze nie wysiałam Nie nadążam.
Okna brudne, firanki do prania, pajęczyny pozimowe wiszą sobie w najlepsze jak to w lesie... Ech... a goście dopytują o której przyjechać
Kokesz 07:44, 14 kwi 2022

Swoje siałam 7 marca i teraz wyglądają tak.
Mają grube łodyżki i nie są wyciągnięte chociaż też nadają się już do pikowania.
Sprawdziłam i na parapecie mają teraz 16 stopni.
Zobaczę podczas pikowania, czy faktycznie mają mocne korzonki.

I będę pikować do ziemi kompostowej

Koktajlowe

Dwarfy

Kordina 08:05, 14 kwi 2022

Pomidorkom przesadzanie bardzo służy,nawet kilka razy, a jak jest zbyt wybujała łodyżka można ją lekko na płasko (bardziej pod kątem) i przysypać ziemią lekko ugniatając.
Mgduska 08:31, 14 kwi 2022

O matko, Renata, te Twoje koktajlówki wyglądają jak krasnoludy - krępe i mocarne

Dagmara - nie poddawaj się. Zrób, jak dziewczyny radzą, a jak tylko zrobi się cieplej, pomidorki nadrobią. No tak to jest z ciepłolubnymi, że przy braku pogody i możliwości dogrzania, nie są takie, jak by się chciało. Moje za to zaczęły się wyciągać, właściwie mogłyby już iść do gruntu, ale gdzie - jak takie zimne noce. Ja chyba za wcześnie wysiałam, zapomniałam, że w tym roku mam gruntowe, nie szklarniowe, więc jeszcze miesiąc muszą spędzić w domu. Dążymy do doskonałości
Agatorek 08:34, 14 kwi 2022

Magara napisał(a)
no z netem dramat, chyba cała wieś szuka przepisów na baby wielkanocne
próbowałam wcześniej zajrzeć do Was ale zdjęcia się nie otwierały, a wgrać też się niczego nie dało
ale mam nocny dyżur przy pieczeniu pasztetów - to mam czas żeby net przećwiczyć

Haha, wczoraj z netem miałam tak samo wieczorem. Zdjęcia dluuuuugo się wygrywały, ogólnie jakiś dramat .

Ale dobrze, ze już masz nowy sprzęt i wrzuciłaś fotki sliczniutkich kwiatuszków
Kokesz 08:46, 14 kwi 2022

Mgduska napisał(a)
O matko, Renata, te Twoje koktajlówki wyglądają jak krasnoludy - krępe i mocarne

Dagmara - nie poddawaj się. Zrób, jak dziewczyny radzą, a jak tylko zrobi się cieplej, pomidorki nadrobią. No tak to jest z ciepłolubnymi, że przy braku pogody i możliwości dogrzania, nie są takie, jak by się chciało. Moje za to zaczęły się wyciągać, właściwie mogłyby już iść do gruntu, ale gdzie - jak takie zimne noce. Ja chyba za wcześnie wysiałam, zapomniałam, że w tym roku mam gruntowe, nie szklarniowe, więc jeszcze miesiąc muszą spędzić w domu. Dążymy do doskonałości

O tym mówiła Kasia B.
Jeśli pomidory mają za ciepło od dołu czyli stoją na ogrzewanym kaloryferem parapecie, to się wyciągają.
Kasia siała pomidory w lutym i jej nie były wyciągnięte pomimo tak wczesnego siewu.
Zastosowałam się do jej rad i faktycznie zadziałało. Wszystkie rośliny mam takie krępe
Mam parapety od wschodu więc powinnam doświetlać jeszcze lampą.
Nie chciało mi się jej wyciągać a teraz chyba nie ma sensu.
Mgduska 09:07, 14 kwi 2022

Grzejnik już dawno zakręciłam, ale pomidorki mam na południowym parapecie, gdzie przy słonecznej pogodzie jest gorąco. One nie są mocno wyciągnięte, właściwie wyglądają podobnie do Twoich z drugiego zdjęcia, ale wolałabym, żeby były podobne do tych z pierwszego, one są wyjątkowo mocne.
Dość wcześnie przeniosłam na zimne okno cynie - i faktycznie jest kolosalna różnica - kiedyś miałam wielgachne sadzonki, a w tym roku fajne, krępe. Co mnie cieszy, bo one też muszą jeszcze poczekać na wysadzenie.
Kokesz 09:36, 14 kwi 2022

Hahaha chyba buszujemy po tych samych forach
Magara 23:24, 14 kwi 2022

Dziewczyny, skoro tak piszecie to dam tym pomidorom szanse Jutro wykroję czas, podbiorę trochę kompostu, zmieszam z ziemią do siewów i pikowania i zobaczymy co będzie.

Renia - Ty masz zielone place i warunki, a ja...

Jola Ja też w lesie z różnymi sprawami, ale szczęśliwie bez gości w najbliższym czasie

Aga - u mnie net dziś też dopiero po 22giej ruszył na dobre, taki los wiejskich kobiet I dociera do mnie smutna prawda, że tu żadne odu-idu nie pomoże