Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

April 10:23, 15 kwi 2022

Arystokratkę sobie kupiłam, na próbę, część pierwszą i czytam. No ja jestem trudna do rozśmieszenia, żadnych chichotów nie odnotowałam choć książkę czyta się całkiem przyjemnie. Taka trochę odmóżdżająca, co czasem dobrze robi po pracy

Magara, a jakie ty naparstnice do Magdusi masz słać? Jakieś szczególne kolory masz?
Magara 11:10, 15 kwi 2022

Ja się chichotałam, może niewiele mi do śmiechu trzeba
Naparstnice mam te zwykłe - różowe, białe, fioletowe i te właśnie się sieją na potęgę. Siewek przeważnie mam tyle, że na kompost idą, co spotkało się z dezaprobatą
Raz kupiłam morelową/łososiową - bardzo ładna była ale w kolejnym roku ani jedna nie miała takiego koloru - albo się nie wysiała albo akurat jej siewki wypieliłam
W zeszłym roku kupiłam Illumination Cherry ale chyba coś nam się nie zgrało - kwiatostany miała mieć metrowe a były 20 centymetrowe... I wychodzi na to, że zimy nie przetrwała ani jedna, choć były zabezpieczone zgodnie z instrukcją
April 11:24, 15 kwi 2022

Jak masz nadmiar naparstnic to spoko. U mnie też się sieją i myślałam że jej wyślę. Ja jeszcze na kompost nie wyrzucam bo za bardzo lubię Przesadzam, w sensie że na rabacie a nie że z lubieniem. No i udzieliło mi się pisanie jak w Arystokratce
W zeszłym roku wysiałam białe, baaardzo liczę że mi w tym roku zakwitną. Jeszcze dosieję
Też miałam jakąś Illumination ale nie przeżyła
Rumianka 12:04, 15 kwi 2022

Mam jeszcze nasiona naparstnic, które zostały mi z jesieni i też mogę się podzielić, jakby ktoś był chętny....śmiało
Mgduska 14:05, 15 kwi 2022

Ekhem, zdaje się, że o kimś znajomym tu mowa Dziewczyny, Wy jesteście strasznie kochane, a ja nie jestem jakaś bardzo wybredna, tyle że parę razy próbowałam wysiewać naparstnicę - bez skutku. W zeszłym roku rzuciłam resztkę nasion w szklarni, mam jakąś mikro-siewkę pół metra dalej, równie dobrze mogło wzejść nasionko z kompostu.
Dlatego żal mi się zrobiło siewek kończących żywot w kompoście, przygarnęłabym.
tulucy 14:42, 15 kwi 2022

Jakby co, to ja wszelkie nadmiary nasion i siewek chętnie. Uwielbiam naparstnice. Mnie się sieją i wschodzą. Te takie odmianowe nie, kiedyś kupiłam i nic potem z nich nie było. Chociaż teoretycznie były bylinowe. Nie przezimowały. Dla zachęty dodam, że robię również za wsparcie zaopatrzeniowe dla Mrokasi
Magara 19:30, 15 kwi 2022

tulucy napisał(a)
Jakby co, to ja wszelkie nadmiary nasion i siewek chętnie.

Lucy, ale chętnie oddasz czy przyjmiesz?
tulucy 19:46, 15 kwi 2022

Przyjmię
mrokasia 19:54, 15 kwi 2022

tulucy napisał(a)
... Dla zachęty dodam, że robię również za wsparcie zaopatrzeniowe dla Mrokasi

To prawda, dużo różności mam od Łucji. Cmok!!!
Może wreszcie w tym roku i naparstnice zabiorę do siebie .
malgol 22:01, 15 kwi 2022

Dziewczyny , w końcu temat dla mnie napastnice u mnie do niedawna były jednoroczne. No za diabła nue chciały się siać. A dbałam jak o nic innwgo chyba. I raptem w tym roku patrze a mam siewki nawet w fugach kostki granitowej nie prxenosze. Same wybrały. a mogły mieć dobrze na rabacie....