Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Judith 21:10, 27 maj 2022

Margerytka40 napisał(a)

Zobacz, tak to równiutko rok temu wyglądało

Brawo Ty! Imponująca metamorfoza
Margerytka40 21:11, 27 maj 2022

Wioluś tam brzegiem chciałabym Red barona kawałek. Nie wiem czy i paprocie i te turzyce mi tam razem wejdą. Turzyce muskegońskie są fajne bo szybko ruszają po zimie, paprocie wiadomo - dłużej na nie trzeba czekać. Zawsze jakieś cebulowe na przetrwanie można dać. Kurcze sama nie wiem.

antracyt 21:16, 27 maj 2022

Asiu, a czerwień Red Barona nie będzie się gryzła z azaliami?
Chwalę męża za altanę a Ciebie za kanciki
Wietlica jakoś mi się nie łączy z tą turzycą. Ja wybrałabym tą drugą, chociaż paprocie wiadomo też piękne, ale mniej mi się z azaliami komponują.
Wiolka5_7 21:18, 27 maj 2022

Margerytka40 napisał(a)
Wioluś tam brzegiem chciałabym Red barona kawałek. Nie wiem czy i paprocie i te turzyce mi tam razem wejdą. Turzyce muskegońskie są fajne bo szybko ruszają po zimie, paprocie wiadomo - dłużej na nie trzeba czekać. Zawsze jakieś cebulowe na przetrwanie można dać. Kurcze sama nie wiem.

Czyli tą pusta przestrzeń przed azaliami chcesz wypełnić turzycą ? Czy tam jest coś posadzone ?
Margerytka40 21:24, 27 maj 2022

Judith napisał(a)

Brawo Ty! Imponująca metamorfoza

Dzięki
Gruszka_na_w... 21:36, 27 maj 2022

Piękna altana! Mężowi z pewnością należą się gratulacje. Pomysłowo wykonana i idealnie wpasowana w ogród. Te szare wykończenia powinny pasować.
Kanciki przy ścieżce świetnie podkreślają linie ścieżki. Pamiętam Twój projekt. Ten skomplikowany układ ścieżek i rabat znakomicie wyszedł w realizacji.
Tym pomarańczowym azaliom przydałoby się coś oprócz zielonego. Zachwycałaś się u Vity (tak jak wiele innych forumek) zdjęciem, na którym pomarańczowej azalii towarzyszyły rośliny kwitnące na biało i fioletowo. Masz tam w tle fiolet rodków. Co by dało kapkę bieli? Może dorzucić jakieś białe azalie, a między nimi te turzyce.
Duetu paproci z azaliami nie widziałam. Trudno mi się wypowiedzieć.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Margerytka40 21:48, 27 maj 2022

antracyt napisał(a)
Asiu, a czerwień Red Barona nie będzie się gryzła z azaliami?
Chwalę męża za altanę a Ciebie za kanciki
Wietlica jakoś mi się nie łączy z tą turzycą. Ja wybrałabym tą drugą, chociaż paprocie wiadomo też piękne, ale mniej mi się z azaliami komponują.

Tak kiedyś dawno były podsadzone u mnie azalie

Oczywiście może być i turzyca. Mam tak w zasadzie po połowie, bez faworyta
Red baron jest u mnie teraz prawie niezauważalnie liźnięty czerwienią. Nim się zaczerwieni pewnie azalie już przekwitną

M dziś szczęśliwy, tyle pochwał
Margerytka40 21:53, 27 maj 2022

Wiolka5_7 napisał(a)

Czyli tą pusta przestrzeń przed azaliami chcesz wypełnić turzycą ? Czy tam jest coś posadzone ?

W zasadzie tak. Może jakieś zimozielone kulki tam jeszcze upchnę. Na brzegu tym od strony trawnika chcę coś fioletowego, może odrobinkę kocimiętki. Tam słoneczko.
Margerytka40 21:58, 27 maj 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Piękna altana! Mężowi z pewnością należą się gratulacje. Pomysłowo wykonana i idealnie wpasowana w ogród. Te szare wykończenia powinny pasować.
Kanciki przy ścieżce świetnie podkreślają linie ścieżki. Pamiętam Twój projekt. Ten skomplikowany układ ścieżek i rabat znakomicie wyszedł w realizacji.
Tym pomarańczowym azaliom przydałoby się coś oprócz zielonego. Zachwycałaś się u Vity (tak jak wiele innych forumek) zdjęciem, na którym pomarańczowej azalii towarzyszyły rośliny kwitnące na biało i fioletowo. Masz tam w tle fiolet rodków. Co by dało kapkę bieli? Może dorzucić jakieś białe azalie, a między nimi te turzyce.
Duetu paproci z azaliami nie widziałam. Trudno mi się wypowiedzieć.

Myślę nad tym białym Haniu. Białe azalie japońskie? W formie akcenciku Mam 3 szt.
M rośnie od pochwał. Należy mu się
Gruszka_na_w... 22:08, 27 maj 2022

Margerytka40 napisał(a)

Myślę nad tym białym Haniu. Białe azalie japońskie? W formie akcenciku Mam 3 szt.
M rośnie od pochwał. Należy mu się

To idealnie się składa, że je masz (te azalie).
Na zdjęciu duecik azalii i paproci wygląda apetycznie.
To ile wzrostu ma już M od tego rośnięcia?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies