Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Margerytka40 10:09, 28 maj 2022

jolanka napisał(a)
Gratulacje altankowe, zdolniacha z Twojego eMa
Jakoś nie mogą u mnie ani azalie ani rododendrony się zadomowić, może za jakiś czas znowu się skuszę.

Azalie i rodki kruciutko kwitną. Może to i dobrze bo na dłuższą metę te barwy jednak męczą, no mnie przynajmniej. Warto jednak kilka mieć
M wczoraj już wychwalony. Może z rozpędu da się wrobić w zrobienie zadaszenia na tarasie. Jak z altaną mu tak dobrze poszło, taras to bułka z masłem. Zaczęłam już coś tam przebąkiwać w tym temacie
Margerytka40 10:17, 28 maj 2022

mrokasia napisał(a)
O rety, ale piękne linie rabat, trawniczek jak dywan! Chyba tuż przed zrobieniem zdjęcia poprawiałaś kanciki . U mnie kanciki jakoś krótko się trzymają, trawa szybko wąsami zarasta. Nawet sobie kupiłam nożyce do trawy bo nie zawsze jest potrzeba by ciąć szpadelkiem.
Ciekawa jestem jak wyjdzie z tą turzycą palmową. U nas dziś nie pada ale zimno i nie chce mi się wychodzić do ogrodu. A rośliny czekają na wsadzenie...

Też mi kanty zarastają tym bardziej, że to trawnik z mikrokoniczyną więc ta też puszcza wąsy. Lubię robić kanciki. Robi się zaraz tak czyściutko i nawet chwasty na rabatach jakby mniej widoczne
Wsadziłam tę turzycę i powiem tak: paprocie były by lepsze zdecydowanie. Nie wiem czy jeszcze za chwilę nie zmienię. Wiem, w gorącej wodzie jestem kąpana. Intuicja mi jednak mówi : paprocie.
Fotek nie będzie bo i tak mało oddadzą stan faktyczny. Musicie mi na słowo uwierzyć
Margerytka40 10:33, 28 maj 2022

antracyt napisał(a)
Po Twoim zdjęciu, przyjrzałam się ogrodom japońskim i tam też pięknie łączone są azalie z paprociami
Hani pomysł na białe akcenty bardzo mi się podoba, będą fajnie grały z pieńkami brzóz po drugiej stronie.

Po wsadzeniu tam tej turzycy palmowej natychmiast tego pożałowałam. I już nawet nie chodzi o to, że do azalii nie pasuje,bo pewnie mogłaby być, ale nie gra mi z drugą stroną. Tam pod brzozami mam seslerię jesienną, z tą turzycą jakiś taki mdły zestaw się stwoezył. Potrzeba innych faktur dla kontrastu. Takie mam odczucie. Czyli jednak paprocie

Tak, pomysł na biały akcent wydaje się trafiony
Margerytka40 12:37, 28 maj 2022

Poddaję się. Nie da rady nic dziś ogrodowo. Leje co chwila. Zimno.
Roocika 13:21, 28 maj 2022

Margerytka40 napisał(a)

Te deseczki dokoła dachu chyba zrobię na szaro, szare będą zasłony. Jak nie będzie mi się podobać najwyżej przemaluję

Asiu, cudna altana, pięknie się tu wpasowała.
Gratki dla męża, kawał pracy wykonał.

Z azaliami nie umiem doradzić ale ja lubię paprocie Turzycę mam ale nie mam jeszcze do nie żadnego "stosunku"
Roocika 13:22, 28 maj 2022

Margerytka40 napisał(a)
Poddaję się. Nie da rady nic dziś ogrodowo. Leje co chwila. Zimno.

U nas to samo, raz słońce, raz deszcz i wieje. Moje paprocie czekają do jutra, mam nadzieję, że im to nie zaszkodzi, bo ustawiłam na rabacie.
tulucy 13:36, 28 maj 2022

Ja mam w planie działania "pod dachem", ustawić zaplecze ogrodowe pod tarasem i dokończyć sadzenie w szklarni.
tulucy 13:37, 28 maj 2022

O altanie z zazdrości nic nie piszę moze mąż zacznie szkolić innych w temacie??? Mojego bym raz dwa wysłała
vita 18:03, 28 maj 2022

I u mnie leje! Altana piękna, ach! Z azaliami, jak teraz nie wyszło, odpuść. Mam taką metodę. Małych kroczków, czasami coś od razu zaskoczy, czasami potrzeba czasu. Poszukaj bieli, zapisz sobie, coś białego do azalii.
Agatorek 19:04, 28 maj 2022

Altana świetnie wygląda i bardzo pasuje w tym miejscu . Przekaż proszę kolejne pochwały dla eMa
Kanciki ostre jak brzytwa, kolor trawki świetnie kontrastuje z korą (którą pewnie też kupujesz na tony ).

Kocimiętka „piżamowa” ma cudny kolor.