Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Wiolka5_7 14:28, 15 sty 2023

Anda napisał(a)

Miałam jakiś nawóz do cebulowych, ale już mi sie skończył. Teraz podsypuje je kompostem i obornikiem granulowanym.

Dzięki!
Bee 14:43, 15 sty 2023

Ewo,

mam pytanie o sadzenie na piasku. Chcę posadzić rządek, właściwie przesadzić, agrestu na bardzo piaszczystej i przepuszczalnej glebie.

Czytałam o takim sposobie: na dno rowu na głębokości około 50 cm kładzie się nieprzekompostowaną materię organiczną. Przysypuje glebą rodzimą i sadzi rośliny oczywiście mocno ściółkując. Idea jest taka, że w głębokiej warstwie procesy rozkładu, kompostowania zachodzą bardzo wolno i taka warstwa powinna stworzyć barierę dla wody i materii organicznej wypłukiwanej z góry.

Czy to ma sens? Czy raczej się napracuję a po paru latach i tak się wszystko rozłoży?

Myślałam o wyłożeniu dna rowu drobnymi gałęziami z cięcia krzewów i skoszoną trawą.

Druga opcja, którą biorę pod uwagę to nieekologiczne położenie na dno warstwy wytrzymałej folii plastikowej.
Szymka 15:05, 15 sty 2023

Jeśli się mogę wtrącić odnośnie folii. Nie polecam. W swoich początkach zupełnej ignorancji ogrodniczej posadziłam tak borówki bo też mam bardzo piaszczystą ziemię i chciałam jakoś zatrzymać wilgoć. Krzewy rosły ale słabo, po pewnym czasie folia ogranicza rozrost korzeni, a co za tym idzie rozrost górnej części. Krzewy zatrzymały się na pewnym etapie, przestały wypuszczać nowe pędy co jest ważne w krzewach owocowych bo stare słabiej owocują.
Borówki przesadzilam, wykopałam duże doły, wsypałam dobrej ziemi, wyściółkowałam i regularnie podlewam. Nie ma co pchać do ziemi czegoś co nigdy się nie rozłoży bo prędzej czy później zacznie szkodzić, a nie pomagać.
Anda 17:05, 15 sty 2023

Rojodziejowa napisał(a)

A ile muszą się chłodzić?
Siedziały chwilę w garażu, ale je zaczęły żreć myszy, więc wzięłam z powrotem do domu. Włożę je do lodówki

Nie wiem, 2 - 4 tygodni?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 17:10, 15 sty 2023

inka74 napisał(a)
U nas beztorfowe podłoża są po pierwsze piekielnie drogie, po drugie słabej jakości. Miał lub sztywna bryła po kilku podlaniach. Miałam chyba ze 3 rodzaje (kupowałam do skrzynek bo są dużo lżejsze) i tylko Compo do czegokolwiek się nadawało. Ale też po roku czasu trzeba było wymieniać. Na razie nie znalazłam idealnego. Chyba jednak się cieszę, że nie robię już nowych rabat. Miałabym dylemat wiedząc jak pozyskiwany jest torf. Kompost z naszej sortowni pozostawia wiele do życzenia. Nie wzięłabym tego nawet z dopłatą. Znajoma pracuje przy kompostowni i opowiadała co tam ludzie wyrzucają. Swojego mam mało bo tylko jedno miejsce składowania. To co mam, biorę do ściółkowania - to głównie trawa i liście. Ale może w tym roku wygospodaruję jeszcze jedno stanowisko... o ile zniknie składowisko doniczek i innych niezbędnych elementów w nowej szafie ogrodowej.

W donicach podłoże zawsze trzeba wymieniać (lub dosypywać), bo się wyjaławia
Beztorfowe są drogie i będą, dopóki nie zaczną być kupowane w większych ilościach. Ja się cieszę, że mam dobrą kompostownię niedaleko i mogę korzystać z dobrej i taniej ziemi.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 17:20, 15 sty 2023

Szymka napisał(a)

Trocinami jestem zaskoczona. chyba,że mowa o przekompostowanych bo świeży materiał przecież zabiera azot roślinom.
Co do skoszonej trawy jako ściółkę i dodatkowo zastosowaniu kartonu pod nią , to po tym sezonie mam pewne przemyślenia. Obficie ściółkowałam gołą ziemię wokół szklarni i krzewów owocowych. Efektem było przerycie całego terenu przez nornice i inne zwierzęta dżdżownicolubne. Pod kartonem wiadomo,że zbierało się bardzo dożo dżdżownic, które w takiej masie przyciągnęły gryzonie. Mam bardzo lekką ziemię, w której nornice i krety lubią sobie ryć. W tym roku nie będę ściółkować kartonami i żwieżo skoszoną trawą. Wolę ją przekompostować i dopiero wykorzystać.

Tematem były byliny do cienia. One nie mają aż tak mocnego zapotrzebowania w azot. Ogólnie nie są to rośliny bardzo żarłoczne. Pod trociny i zrębki autorka zaleciła dodanie wiórków rogowych właśnie w celu uzupełnienia azotu.

Mam ciężką ziemię i całe szczęście nornice rzadko do mnie przychodzą. Jesienią była jedna i akurat zainteresowała ją najbardziej przestrzeń koło nowego placyku żwirowego. Całe szczęście zajął się nią kot sąsiadów, bo w żwirku po jej działalności miałam pełno ziemi.
Skrzynie ściółkuję kompostem wiosną a truskawki trawą bez kartonów pod nią. Rabaty ściółkuję kompostem. Na nowo zrobionej rabacie no dig mam kartony i kompost, ale ziemia jest chyba za ciężka dla nornic. Bardzo mnie to cieszy
greg66 17:39, 15 sty 2023

Ewuś wszystkiego dobrego w tym Nowym Roku. Odnośnie wykładu ja mam ziemię piaskową już dawałem zrębki, ścięta trawę to pozostało mi jeszcze ziemia liściową. Lisci mam teraz mnóstwo jak ta ziemię zrobić fachowo?
Anda 17:42, 15 sty 2023

Szymka napisał(a)

Mam jeszcze pytanie o gatunki. Czy dowiedziałaś się czegoś nowego ? Poza Bergenia, Epimedium, Geranium, Polystychum, Adiantum...

Tak, ale więcej niż z samego wykładu dowiedziałam się z jej książki, którą sobie zakupiłam. Podam Ci jej faworyty na suchy cień:
Carex umbrosa - Carexy to wg niej trawy z potencjałem na przyszłość w dobie zmian klimatycznych
Corydalis lutea i ochroleuca
Cyclameny wiosenne i jesienne - nie lubią cienia innych bylin nad sobą
Dryopteris filix-mas
Iris foetidissima
Lamium orvala
Lunaria rediviva - jej owoce długo zdobią zimą
Oxalis acetosella
Pachyphragma macrophylla
Persicaria macrocephala Red Dragon - nie rozłazi się
Waldstenia ternata

Na wilgotne:
Disporum flavum i megalanthum
Silene fimbriata
Isodon longitubus/Rabdosia longituba
Deinanthe coerulea
Isopyrum thalictroides

Reszta bylin znana Nawet Muscari dają radę w kompletnym cieniu, co mogę potwierdzić. Posadziłam je tak, bo miałam ich bardzo dużo i kwitną co prawda o wiele później, ale kwitną

Anda 17:44, 15 sty 2023

nyna76 napisał(a)
Tak, ja też dorzucam dużo kartonu lub łubianek po jajkach do pryzmy kompostowej.
Teraz zakładam 2 nowe kompostowniki, a w trzecim starym będę robić tylko ziemię liściową. Na działkach mamy mnóstwo drzew, więc materiału sporo.
A trawką będę w tym roku mulczować jak pisze Ewa plus wiórki i oborniczek. Czasem też mączka bazaltowa.

Ziemia liściowa nadaje się do wszystkiego Sam Monty używa jej bardzo dużo. Też ma dużo liści
Szymka 17:49, 15 sty 2023

Anda napisał(a)

Tematem były byliny do cienia. One nie mają aż tak mocnego zapotrzebowania w azot. Ogólnie nie są to rośliny bardzo żarłoczne. Pod trociny i zrębki autorka zaleciła dodanie wiórków rogowych właśnie w celu uzupełnienia azotu.

Ma to sens...