Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Anda 18:04, 25 lut 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Brakuje mi tu emotki <płaczę ze śmiechu>

Mi też i ja też
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Agatorek 19:23, 25 lut 2023

Anda napisał(a)

Teraz dla odmiany czas na fotki Przedwiośnie

Też za mną chodzą przebiśniegi, już drugi rok, muszę w końcu zapamiętać, bo są prześliczne.
Ten niebieski kwiatuszek, co to jest?

Anda napisał(a)

Wysadzony w styczniu z rabaty mój najstarszy Helleborus dobrze się ma w donicy

Koniec

Kolor ma obłędny ❤️

Też zostawiam trochę „śmieci” roślinnych na rabatach, głównie z lenistwa (za dużo rabat do dokładnego sprzątania), ale też z przyczyn praktycznych, wzbogacą trochę glebę

Anda 19:43, 25 lut 2023

Agatorek napisał(a)

Też za mną chodzą przebiśniegi, już drugi rok, muszę w końcu zapamiętać, bo są prześliczne.
Ten niebieski kwiatuszek, co to jest?

Kolor ma obłędny ❤️

Też zostawiam trochę „śmieci” roślinnych na rabatach, głównie z lenistwa (za dużo rabat do dokładnego sprzątania), ale też z przyczyn praktycznych, wzbogacą trochę glebę

Ten niebieski kwiatuszek to Hepatica Polecam u Ciebie sadzić od razu w dziesiątkach, bo są bardzo drobne
U mnie gruba warstwa liści. Przykryte kompostem wiosną robia za naturalny kompostownik jakby, dlatego wiórki rogowe są wiosną nieodzowne. Dla natury leniwi ogrodnicy to najlepsi ogrodnicy
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
nyna76 21:45, 25 lut 2023

Tak, coś w tym jest ... i siewek więcej pezeżywa
Kordina 21:47, 25 lut 2023

Już przylaszczki masz? Jak szybko, u mnie ani ani
Hepatica brzmi bardzo poważnie
https://pl.wikipedia.org/wiki/Przylaszczka_pospolita
Przeczytaj "Cechy fitochemiczne" - obłęd
GingerO 22:12, 25 lut 2023

Ando,
chciałam się przywitać! I Twój watek podczytuję od dawna... Dzięki Tobie myślę o wodzie i ograniczeniu hortensji. Zobaczyłam ile roślin mogę uprawiać w suchej ziemi. Staram się ją oczywoście w rabatach dokarmiać... U mnie ziemia paiskowa. Dziękuję Ando, że się dzielisz. Jak wiele daje mi bycie na tym forum
Jestem na etapie wyboru róż...
Makao 13:04, 26 lut 2023

Anda napisał(a)

Możemy sobie podać łapki
Za tydzień jadę po kompost, bo mój już mi się skończył i dopiero jak zacznę "wielkie cięcie" w połowie marca gdzieś, to zacznę przykrywać liście na rabatach tymże kompostem. Dodam od razu wiórki rogowe i granulowaną wełnę owczą. Od razu zrobi się "czyściutko"

A mam pytanie. Mamy obecnie plastikowe kompostowniki. Niestety nie mam żadnych szans na przemieszanie kompostu i dlatego mam wrażenie że ten kompost jest przez to za słaby.
Czy zrobienie kompostownika ażurowego z cegły będzie okej?
W necie polecane są drewniane ale to krótkotrwałe rozwiązanie.
Anda 13:34, 26 lut 2023

nyna76 napisał(a)
Tak, coś w tym jest ... i siewek więcej pezeżywa

Zdecydowanie więcej, często i tych niechcianych
Anda 13:37, 26 lut 2023

Kordina napisał(a)
Już przylaszczki masz? Jak szybko, u mnie ani ani
Hepatica brzmi bardzo poważnie
https://pl.wikipedia.org/wiki/Przylaszczka_pospolita
Przeczytaj "Cechy fitochemiczne" - obłęd

U mnie zawsze tak szybko Hepatica mi się podoba akurat i łatwiej mi zapamiętać. Niemiecka nazwa nie jest zbyt ładna, ale pasuje do cech fitochemicznych - kwiatek wątrobowy
Anda 13:39, 26 lut 2023

GingerO napisał(a)
Ando,
chciałam się przywitać! I Twój watek podczytuję od dawna... Dzięki Tobie myślę o wodzie i ograniczeniu hortensji. Zobaczyłam ile roślin mogę uprawiać w suchej ziemi. Staram się ją oczywoście w rabatach dokarmiać... U mnie ziemia paiskowa. Dziękuję Ando, że się dzielisz. Jak wiele daje mi bycie na tym forum
Jestem na etapie wyboru róż...

Witak Olu, bardzo cieszy mnie Twoja wizyta i wpis Niestety zmiany klimatyczne wymuszają na nas ogrodnikach rownież wiele zmian. Oby nasze ogrody te zmiany przetrwały bez uszczerbku - jakiegokolwiek
O jakich różach myślisz?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies