Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Agatorek 23:23, 26 lut 2023

Anda napisał(a)

Ten niebieski kwiatuszek to Hepatica Polecam u Ciebie sadzić od razu w dziesiątkach, bo są bardzo drobne
U mnie gruba warstwa liści. Przykryte kompostem wiosną robia za naturalny kompostownik jakby, dlatego wiórki rogowe są wiosną nieodzowne. Dla natury leniwi ogrodnicy to najlepsi ogrodnicy

Tiaa, u mnie to jedynie hurt, nie detal .
Judith 10:40, 27 lut 2023

Anda, szukam polecanej przez Ciebie trawy pod brzozy (Calamagrostis varia), ale nie znajduję w Polsce .
Znalazłam w sklepie niemieckim i brytyjskim . Poczekam, aż u nas będzie . Może w przyszłym sezonie...?
Anda 16:35, 04 mar 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Można przy boku od nawietrznej strony włożyć pionowo karton. U mnie on się sprawdza jako zatrzymywacz wilgoci. Trochę wolniej się rozkłada niż taki wrzucony poziomo, ale problemu z przesychaniem kompostu nie ma. Dodatkowo zatrzymuje najdrobniejszą frakcję wrzuconą na pryzmę.
Przylaszczka urocza.

Mój kompostownik będę niedługo przenosić na inne miejsce, niestety bardziej widoczne i z boku chcę umieścić czarną fizelinę - chyba tak to się nazywa Może dodatkowo przed nią dam jeszcze karton. Mam nadzieję, że to pomoże w utrzymywaniu wilgoci.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 16:37, 04 mar 2023

Alija napisał(a)
Ewo, piękna wiosna u Ciebie, a właściwie przedwiośnie. U mnie zakwitła przylaszczka, ale niestety kwiaty mają nadgryzione płatki, ślimaki jeszcze śpią, czyżby ptaki?
Ubawił mnie kaganek oświaty.
Rosa glauca chodziła za mną już dość długo, ale nie mam miejsca. W tym roku nie wytrzymałam i zamówiłam.

Glauca też za mną chodzi, no ale, miejsca brak niestety. Będę podziwiać Twoją
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 16:42, 04 mar 2023

GingerO napisał(a)
Ewo, rabata ma 1,6 m od ściany garażu do końca (na szerokość), tzn samej rabaty jest 1,2 m ale trzeba doliczyć kamyki przy samej ścianie garażu.
Dziękuję za polecane róże. O róży glauca nie słyszałam, wydaje się piękna. J. Cartier wezmę też pod uwagę. Gdyby Emma się pojawiła i Sommer Song to je zakupie. Nie mam ciśnienia na już. U mnie to wszystko powoli idzie.

1,2 m powinno być wystarczające dla róż
Jeśli interesują Cię dzikie róże to mogę polecić jeszcze Rosa nitida. Kwitnie raz, bardzo obficie, a jesienią ma przepiękne i liczne owoce. Poza tym ma przepiękne jesienne wybarwienie - czerowno-pomarańczowe.

U mnie też wszystko powoli Nie robię nic na hop siup
Anda 16:46, 04 mar 2023

Judith napisał(a)
Anda, szukam polecanej przez Ciebie trawy pod brzozy (Calamagrostis varia), ale nie znajduję w Polsce .
Znalazłam w sklepie niemieckim i brytyjskim . Poczekam, aż u nas będzie . Może w przyszłym sezonie...?

Nie jest to niestety trawa bardzo popularna, mimo, że często występuje na dziko, przynajmniej u mnie. Nie wiem, czy w PL też.
Może ewentualnie wypróbujesz Calamagrostis brachytricha?
inka74 17:00, 04 mar 2023

Piękna wiosna była u ciebie już w lutym. Ale marzec mamy, foty świeże poprosimy ż
Przebiśniegi sobie z tego wszystkiego zamówiłam, ze u mnie wieje i pada i zimno
Anda 17:07, 04 mar 2023

inka74 napisał(a)
Piękna wiosna była u ciebie już w lutym. Ale marzec mamy, foty świeże poprosimy ż
Przebiśniegi sobie z tego wszystkiego zamówiłam, ze u mnie wieje i pada i zimno

Za zimno mi na fotki. Jak się troszkę cieplej zrobi to obiecuję poprawę.
W ogóle przez tą zimnicę jeszcze nic prawie nie porobiłam w ogrodzie, bo żal mi owadów śpiących pod kołderką z liści i w nie przyciętych chaszczach
Basilikum 17:41, 04 mar 2023

Ewo zachcialo mi sie konfitury z rozy. Czyli, ze nie che kupic konfiture, tylko roze, by potem sama robic. Mozesz mi jakas polecic?
My ostnio produkujemy i sprzedajemy troche onfitury. Mamy w naszym sklepiu z ceramika i uszytkami maly kacik z produkami spozywczymi z naszego ogrodu.
Rojodziejowa 19:16, 04 mar 2023

Ciekawa jestem co polecisz Ewo. Ja wyszukałam, że polecają Hansę. Dziś pisałam o tym właśnie u Zuzy, która okazuje się, że ją posiada i chwali.