Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

Makao 12:49, 31 mar 2025

Ja od kilku lat widzę pierwsze bociany stojące w gniazdach. U nas przepowiednia była podobna jak u Magary że ja stojący to rok leniwy a jak lecący to pracowity ale chyba raczej spełnia się przepowiednia Patrycji czyli wakacje w domu na dupie bo od kilku lat nigdzie nie wyjechaliśmy a zapierdzielamy cały czas
Makao 12:55, 31 mar 2025

hankaandrus_44 napisał(a)
Kiedyś w naturze bociany i o nich bajki,
teraz, niestety pod zdjęciem lajki.
Wolałam dawne czasy, mimo uprzedzeń,
brakuje mi tych koleżeńskich posiedzeń.

Dzieci ćwiczą tylko i oczy i palce,
We dnie każdy uczeń dopieszcza komórkę,
By na koniec roku zaliczyć laurkę.
A oświata "leży", kochana młodzieży".
Bo jak opisać niebo o porannym brzasku,
jeśli się je widzi tylko na obrazku?
Jak pokazać emocje ze spotkania z jeżem?
że fotka autentyczna, i tak ci nie wieżą.
Traktujmy komórki tylko do dzwonienia,
Bo cały świat w naturze
wart jest obejrzenia.

Piękny wierszyk
Jakże prawdziwy
Ewa777 13:07, 31 mar 2025

Haniu, sama prawda w tym wierszyku
Bożenko, tyle bocianów jednego dnia! Bardzo lubię te ptaki
Kordina 14:50, 31 mar 2025

O tak, jakby na to nie patrzeć, jesteśmy świadkami zubożenia ludzkości... duchowej, mentalnej...
Lubię na YT kanał - Natalia Sosin Krosnowska, nie chodzi o jakieś spektakularne ogrodowe porady, ale spokój, umiłowanie natury, taki flow, po prostu bycie w tu i teraz, płynięcie z prądem rzeki. Może którejś z Was będzie po drodze
Fioletowe przekwitły, ale pojawiły się białe, o których zupełnie zapomniałam, więc niespodzianka:

Śnieżnik lśniący zaczyna o lekko liliowych kwiatkach:

Ulina 15:53, 31 mar 2025

Kordina napisał(a)
Dzięki Ewo

Bardzo ładnie (chyba już 3 rok) przechowały się bulwki kalii różowej (to są te moje z nasionek ) w torebeczkach w popiele, wszystkie kilkanaście żywotne, nawet kiełki wypuściły już wsadzone do ziemi, ale wynoszone na dzień do ogrodu:

Ciekawy sposób na kalie, całą zimę były w tych torebeczkach na pieczywo? Moja sąsiadka trzyma zawinięte w papier w chłodnej piwniczce. Już kiedyś się przymierzałam żeby wziąć od niej na próbę. Może coś więcej opiszesz...
anabuko1 17:12, 31 mar 2025

Kordina napisał(a)
O tak, jakby na to nie patrzeć, jesteśmy świadkami zubożenia ludzkości... duchowej, mentalnej...
Lubię na YT kanał - Natalia Sosin Krosnowska, nie chodzi o jakieś spektakularne ogrodowe porady, ale spokój, umiłowanie natury, taki flow, po prostu bycie w tu i teraz, płynięcie z prądem rzeki. Może którejś z Was będzie po drodze
Fioletowe przekwitły, ale pojawiły się białe, o których zupełnie zapomniałam, więc niespodzianka:

Śnieżnik lśniący zaczyna o lekko liliowych kwiatkach:

Piękne te białe krokusy. Ja białych nie mam. chyba trzeba będzie na jesieni takich dokupić do kolekcji bo bardzo mi sie spodobały
Kordina 20:00, 31 mar 2025

Ulina napisał(a)

Ciekawy sposób na kalie, całą zimę były w tych torebeczkach na pieczywo? Moja sąsiadka trzyma zawinięte w papier w chłodnej piwniczce. Już kiedyś się przymierzałam żeby wziąć od niej na próbę. Może coś więcej opiszesz...

O widzisz Ula, przy okazji poszukiwań od kiedy mam kalie, okazało się, że od 22 roku z nasion własnych, jak ten czas leci!

https://www.ogrodowisko.pl/watek/11399-grzebiuszka-ziemna?page=290#post_9

Aniu, masz gdzie sadzić, to sadź

Co do bociana, to ptak prawie narodowy mógłby być w godle
anpi 14:40, 01 kwi 2025

Bożenko, czy te kalie Ci już kwitły, bo nie mogę znaleźć!?
Za to pooglądałam wszelkie oznaki wiosny,rosnące, stojące czy latające, wszystkie piękne i cieszą niezmiernie!
GorAna 19:54, 01 kwi 2025

Przychodzę z wiosenną wizytą i spotykam spacerującego bociana
U mnie już też był się przywitać, pozował mi z dziobem wypchanym żabą
Wiosenne kwiatki, choć maluchy a jak cieszą
Kordina 22:52, 01 kwi 2025

anpi napisał(a)
Bożenko, czy te kalie Ci już kwitły, bo nie mogę znaleźć!?
Za to pooglądałam wszelkie oznaki wiosny,rosnące, stojące czy latające, wszystkie piękne i cieszą niezmiernie!

Aniu kwitły bardzo na raty i dopiero w trzecim (chyba) roku, mam słabe zdjęcie z 24 roku, ale mam W tym roku, mam nadzieję na lepszy spektakl

Aniu z Kamiennego - o tak cieszą wiosenne przejawy, niezależnie od gabarytów ogrodu