Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

sylwia_slomc... 22:29, 27 paź 2022

Wspaniale wyszło widzę, że inspirujące filmiki przekładasz na własny ogródSuper Ścieżka zrobiona, komunikacja po ogrodzie będzie sprawniejszaJak pomalujesz rurkę na szaro lub czerwono to zniknie, bo spód zbiornika jest szary, a cegła czerwona. Ewentualnie dopasować dwukolorowo do cegieł i fug na murku będzie z daleka wyglądać jakby była częścią ceglanej ściany.
Kordina 10:56, 29 paź 2022

ElzbietaFranka napisał(a)
Zwiedzanie jakiego kolwiek lasu, parku jesienia to pewna uczta dla oczu.
Byłam nie dawno w Beskidzie Śląskim też się napatrzyłam.
Bory Tucholskie zakątek przepiękny.

O tak

Roocika napisał(a)

Twoja energia jest niesamowita, fajnie, że się nią dzielisz.

Dziękuję Asiu i Grażynko
Podziękuję zbiorowo za uznanie za moją pracę to miłe, ego tak lubi

Rojodziejowa napisał(a)
Za Twoim przykładem w przyszłym sezonie sobie zrobię schowek na narzędzia i grajdoł podręczny. O!

O!! Super! Powodzenia

daszum napisał(a)
Wylewka, murek, pełen profesjonalizm. Dokonuję odbioru, ja budowlaniec jestem

U, hu, hu! Tym bardziej cenne, odbiór budowlany musi być

Judith napisał(a)

Chęć do działania, pomysłowość, umiejetność szukania informacji, wyczucie stylu, potrzeba piękna - to wszystko nie ma płci! .
Kordina to ma - na chwałę swojego ogrodu i radosci dla naszych oczu .

pięknie napisane, dziękuję w imieniu swoim i płci. Zaraz, zaraz, ale jakie płcie masz na myśli? Bo jest ich 56 teraz

Sylwio dzięki za podpowiedzi i pomysły (to dotyczy również poprzedniego wpisu o rogalu )
A to poniżej nowość ogrodowa - zakwitł w donicy czarny puchaty kwiatek ze zwisem:

Judith 11:17, 29 paź 2022

Kordina napisał(a)

pięknie napisane, dziękuję w imieniu swoim i płci. Zaraz, zaraz, ale jakie płcie masz na myśli? Bo jest ich 56 teraz

Wszystkie, Kordino, absolutnie wszystkie.
Basieksp 15:52, 29 paź 2022

Czarny, puchaty piękny jak czarna pantera a jaki ogon puchaty
Dorota321 22:52, 29 paź 2022

Tym murarskim zajęciem mocno mi zaimponowałaś. Wyszło bardzo fajnie.
Alija 09:37, 30 paź 2022

Śliczny kiciuś Przez wiele lat mieliśmy tylko czarne koty, aktualnie mam dwa białe.
Rumianka 12:46, 31 paź 2022

Wszystkie achy i ochy już zostały napisane...ale ja też do nich dołączam swoje zachwyty, bo byłoby niegrzecznie przejść obok i nie zachwycić się... Więc mocno się zachwycam : wykonaniem ceglanego dzieła, czarnym puchatym kwiatem doniczkowym, oraz wszystkim tym, co znajduje się w ogrodzie.. ( a napisu "GARDEN" nigdzie nie trafiłam, będę szukać dalej). Pozdróweczki dla zdolnej dzieweczki
gogo 00:39, 02 lis 2022

Czarny kwiat doniczkowy, ach te nasze koty są niesamowite
daszum 19:29, 04 lis 2022

Zachwycił mnie czarny kot ależ on ma ogon.
Kordina 20:50, 04 lis 2022

Dzięki za Wasze odwiedziny

Opowieść dnia:

Dzisiaj wykopywałam cebule lilii na ok 2 m². Zdziwiłam się, bo cebule były jakby zawieszone w glebie na ok 10 cm, a pod spodem pustka, taka, że mogłam włożyć całą rękę a nawet dwie. Pomyślałam, że cebule tak pracowały i na korzonkach uniosły się wyżej pozostawiając pustą przestrzeń.
Skonsultowałam z Wiedzącym Lepiej – potwierdził, że cebule pracują, raz są wyżej a raz niżej.
Kopię sobie spokojnie nadal małą łopatką, żeby nie uszkodzić cebul i nawet ułatwiło mi to wyciąganie ich, tak zawieszonych, bo chwytałam oburącz całą karpę wraz z cebulą, odrywałam i pomału oczyszczałam z gleby cebule główne i przybyszowe. Tych drugich co najmniej kilkanaście wokół cebuli głównej, klęska urodzaju
Włożyłam rękę do takiej przestrzeni badając i wyciągnęłam gwałtownie z lękiem, bo wydawało mi się, ze coś mnie dotknęło, wyobraźnia podpowiada, że wyciągam rękę ale bez dłoni (ach, bujna ci ona, ta wyobraźnia )
Sprawdzam jeszcze raz – nic. Aha, to jakiś kamyk czy cuś
Tu następuje mała przerwa na kawę, po krótkiej chwili (bo szkoda czasu przecież) wychodzę kopać i co widzę?
Jeden z moich pięciu kotów nie ma głowy, tzn ma, ale w ziemi i wystaje pozostała jego równie ważna część z ogonem na baczność.
Po chwili gwałtownie wyskakuje z jakimś tłustym i dość dużym chyba karczownikiem w zębach i ucieka, a ja za nim się rzuciłam, o mało się nie przewracając, w celu identyfikacji drania, ale kot myślał że chcę się przyłączyć do uczty i w krzaki.
Kot bohater ma na imię Ocelot (ze względu na plamki), chyba jakiś Dyplom Predatora mu strzelnę bo nie będę udawać, że ucieszyłam się bardzo z tego polowania