Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Kordina 22:25, 23 sty 2024

A ja jakaś w tym roku ograniczona się czuję, tyle rzeczy dzieje się w moim życiu i na dodatek po grypiozie brak kondycji, może jak się ociepli? W końcu grzebiuszki zimują na razie znowu jestem anielska, robię 4 anioły
Muszelka 09:08, 24 sty 2024

Agnieszka_Z napisał(a)
Muszelko, co obecnie obejmuje Twój minimalizm w wysiewie?

Agnieszko, tak sobie zorganizowałam ogród, że 70-80% czasu w nim wypoczywam, a 20-30% w nim pracuję. Kiedyś było odwrotnie.

Minimalizm w wysiewie polega na tym, że na rozsady sieję tylko: seler, por, paprykę i pomidory.

A do gruntu wysiewam tylko podstawowe warzywa typu: marchew, pietruszka, buraki...

Czas kalarep, brukselek, rzodkwi, kapust, itd., mam już za sobą

Podobnie z częścią ozdobną ogrodu. Jest tak obsadzona, że prawie nie wymaga z mojej strony pracy.

To jest mój trzeci ogród. Przy tym założyłam sobie:
1. miły dla oka,
2. tylko zdrowo rosnące gatunki,
3. mało nakładu pracy.

Udało się
Muszelka 09:09, 24 sty 2024

Kordina napisał(a)
A ja jakaś w tym roku ograniczona się czuję, tyle rzeczy dzieje się w moim życiu i na dodatek po grypiozie brak kondycji, może jak się ociepli? W końcu grzebiuszki zimują na razie znowu jestem anielska, robię 4 anioły

Jak skończysz, to się pochwal janiolami
Patrycja_KG_Lu 12:03, 24 sty 2024

olciamanolcia napisał(a)
Aster Jadwiga przepiękna

Anielka równie urocza❤️

Skusiłam się jeszcze na takie słoneczniki, bo w tym roku wszystkich rabat jeszcze nie obsadzę i na jedną z nich pójdą właśnie słoneczniki

Patrycja_KG_Lu 12:04, 24 sty 2024

Muszelka napisał(a)

Patrycjo, ze mnie kiepski wysiewacz. Okres, w którym wysiewałam wszystko, co możliwe, mam lata świetlne za sobą Teraz idę w minimalizm.

Bożenka, jak najbardziej może dla Ciebie świecić przykładem

To, że minimalistyczny nie znaczy, że kiepski. Dostosowałaś po prostu pod siebie gatunki/odmiany i ilości. Ważne, że plony są. Czy te dwa poprzednie ogrody mają wątki na ogrodowisku?
Patrycja_KG_Lu 12:08, 24 sty 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Tych astrów nakupiłam jak głupia w tamtym roku. Nic nie wysiałam. W tym dokupiłam

Może teraz się uda

Moje też nie ze świeżych zakupów nie wiedziałam wtedy jeszcze, że jednak pierwszy rok macierzyństwa jest o wiele bardziej zajmujący niż myślałam. Teraz już mam z górki, a nawet może razem posiejemy. Swoje łopatki, grabki itp. już ma.
Kordina 12:08, 24 sty 2024

Odmiana Red Sun podoba mi się bardzo, ciekawe czy będziesz mogła odzyskać po niej nasionka?
Ale pomocnica Ci rośnie, że hej!
Patrycja_KG_Lu 12:09, 24 sty 2024

Agnieszka_Z napisał(a)
Muszelko, co obecnie obejmuje Twój minimalizm w wysiewie?

Pati, będziesz mieszać ze sobą groszki?

Raczej każda paczka w inny rejon ogrodu. Chciałabym przy tarasie na płocie je dać i po drugiej stronie od wschodu.
Patrycja_KG_Lu 12:12, 24 sty 2024

Kordina napisał(a)
Odmiana Red Sun podoba mi się bardzo, ciekawe czy będziesz mogła odzyskać po niej nasionka?
Ale pomocnica Ci rośnie, że hej!

Trochę nasion zbiorę na kolejny rok, a co z nich wyjdzie to zobaczymy. Reszty planuje nie ścinać, żeby zostały dla ptaków.
MagdaLenka 13:01, 24 sty 2024

Też mam taki plan, żeby zostawić słonecznik na zimę nie ścięty dla ptaków. Pójdę po linii najmniejszego oporu i użyję do tego siewek, które mam nadzieję pojawią się na wiosnę pod karmnikiem.