Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

NowaKiKi 17:39, 24 sty 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
#wysiew nr 1

Agnieszka przypomniała mi, że dziś wg. kalendarza księżycowego jest ostatni dzień kwadry owocu w styczniu, czyli idealny czas na wysiew poziomki Regina, żeby dała owoce jeszcze w tym roku.

To musze dzisiaj wysiac!
Po ile nasionek do jednej doniczce dawałaś?
Rojodziejowa 17:53, 24 sty 2024

Co ile warto siać nowe poziomki, kojarzysz? Siałam rok temu, owocowały, ale jakoś bez szału. Może w tym roku będzie lepiej. Czy lepiej wysiać nowe, żeby mieć mocniej owocujące z kolei z tej tury za rok?

Kupowałaś ten kalendarz księżycowy?
Patrycja_KG_Lu 19:25, 24 sty 2024

NowaKiKi napisał(a)

Też bym tak chciała moze w przyszłym roku

W jakim wieku teraz szkrab jest? U nas dużo ćwiczymy przy kitchen helperze, a w lato przy takiej kuchni błotnej. Jest tam zestaw łopatek, doniczki, kran ma podłączenie pod węża ogrodowego.

Patrycja_KG_Lu 19:28, 24 sty 2024

NowaKiKi napisał(a)

To musze dzisiaj wysiac!
Po ile nasionek do jednej doniczce dawałaś?

Można niby po jednym do malutkich komór albo rzutowo do większych i pikować potem. Ja tym drugim robiłam. Wysiewałam zgodnie z tym filmikiem - https://youtu.be/rbjLiFtQoHQ?si=ojMNv7XcCEKMSr89
Patrycja_KG_Lu 19:34, 24 sty 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Co ile warto siać nowe poziomki, kojarzysz? Siałam rok temu, owocowały, ale jakoś bez szału. Może w tym roku będzie lepiej. Czy lepiej wysiać nowe, żeby mieć mocniej owocujące z kolei z tej tury za rok?

Kupowałaś ten kalendarz księżycowy?

Za krótko mam poziomki by Ci odpowiedzieć. Mam jedną sztukę super owocującej - dostałam w prezencie krzaczek w 2023 roku. W 2022 roku poradziliśmy 6 sztuk sadzonek kupionych w ogrodniczym - przeżyło 2 lub 3. Owocowały turbo marnie. Może to moje zaniedbanie, bo słabo podlewałam. W tym wolę nadmiar mieć, żeby maluch sam sobie zrywał prosto z krzaka.

Kalendarza nie mam. Agnieszka kupiła z wątku Boso….. Ja jestem w newsleterze Naruralnie o ogrodach i tam co roku wysyłają rozpiskę na dane miesiące wysiewów opracowaną o ten kalendarz. Będę z niej korzystać.
Rojodziejowa 19:49, 24 sty 2024

Ja jestem w newsleterze Naruralnie o ogrodach i tam co roku wysyłają rozpiskę na dane miesiące wysiewów opracowaną o ten kalendarz. Będę z niej korzystać.

A to od nich też dostaję
NowaKiKi 20:27, 24 sty 2024

W jakim wieku teraz szkrab jest? U nas dużo ćwiczymy przy kitchen helperze, a w lato przy takiej kuchni błotnej. Jest tam zestaw łopatek, doniczki, kran ma podłączenie pod węża ogrodowego.

Moja teraz ma 14,5 miesieca, więc pewnie na wiosne zacznie dokazywac na ogrodzie
Joann 21:17, 24 sty 2024

Patrycjo, podziwiam Twoje zorganizowanie. Ja wszystko robię spontanicznie, nie umiem planować, bo realizacja jakoś nigdy nie wychodziła mi o czasie. Podczytuję o Twoich wysiewach z zainteresowaniem.
Makao 08:35, 25 sty 2024

Za to widziałam, że pomidorki Cię skusiły i poczyniłaś przygotowania.

Tak, to obowiązkowy zakup coroczny. W tym wypadku się nie opieram absolutnie ale co to reszty to już tak
Kontonaogrod 08:45, 26 sty 2024

Muszelka napisał(a)

Z rzędem też się szybko rozprawią

Gdy skumają, że odkryły słonecznikowy sezam, to będą tak długo latać wte i wewte aż wszystko wydziobią

Kwestia tylko czasu... jeden, czy dwa dni...

haha dokładnie! Za rok rząd słoneczników dalej od bramy/ogrodzenia, bo czyszczenie z sikorkowych kupek to nic przyjemnego