Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Kontonaogrod 08:46, 26 sty 2024

Muszelka napisał(a)
Z moich obserwacji wynika, że te fruwające stworzonka muszą mieć żarełko porcjowane. Gdybym w jednym dniu wrzuciła do karmnika 1 kg słonecznika, one dałyby radę je spałaszować. Gdybym wrzuciła 2 kg też dałyby radę Wcześnie rano by zaczęły, po południu by skończyły.

Sikoreczki lubią dzielić się dobrymi informacjami Rodziny bliższe i dalsze, znajome koleżanki i koledzy i wszyscy znajomi królika wnet by się dowiedzieli, że u muszelki Wielka Wyżerka

Napełniamy karmniki z kruszonymi orzeszkami ziemnymi codziennie, kule tłuszczowe uzupełniamy co tydzień. Nikt z ąsiadów nie karmi ptaków, do nas wszystko zlatuje
Kontonaogrod 08:47, 26 sty 2024

Muszelka napisał(a)

Agnieszko, tak sobie zorganizowałam ogród, że 70-80% czasu w nim wypoczywam, a 20-30% w nim pracuję. Kiedyś było odwrotnie.

Minimalizm w wysiewie polega na tym, że na rozsady sieję tylko: seler, por, paprykę i pomidory.

A do gruntu wysiewam tylko podstawowe warzywa typu: marchew, pietruszka, buraki...

Czas kalarep, brukselek, rzodkwi, kapust, itd., mam już za sobą

Podobnie z częścią ozdobną ogrodu. Jest tak obsadzona, że prawie nie wymaga z mojej strony pracy.

To jest mój trzeci ogród. Przy tym założyłam sobie:
1. miły dla oka,
2. tylko zdrowo rosnące gatunki,
3. mało nakładu pracy.

Udało się

Jestes moim guru Też sieję tylko papryki i pomidory w domu, reszta w tunelu. I w tym roku robimy 3ci ogród, w planie bezobsługowy. Mam nadzieję wyjdzie
bialydomek 09:04, 26 sty 2024

Witam,
przewertowałam większość od początku,
czytając kilka stron temu o słonecznikach dla sikorek na zimę
uśmiechnełam się mocno

z mojego doświadczenia wynika, że nawet kilkadziesiąt słoneczniczków nie doczeka zimy,
żarłoczki obskoczą zanim spadnie pierwszy śnieg!!

wizualizacja ta z warzywami świetna, wydrukuje też sobie, a i kalendarze z miejsce na notki praktyczne bardzo! podziwiam za zdolności!
Kontonaogrod 09:59, 26 sty 2024

Dziewczyny poziomki są krótkowieczne, 2-3 lata i po nich. Niestety dowiedziałam się tego po posadzeniu ok 300 sadzonek nic z nich nie zostało (padłu po poprzedniej zimie)
AgaBoso 10:37, 26 sty 2024

Czy wysiane poziomki muszą być w cieple aż do posadzenia? Myślałam żeby jak najwięcej rzeczy wynosić na balkon do plastikowych pudełek, takie mini szklarnię chcę mieć.
AgaBoso 10:43, 26 sty 2024

Muszelka napisał(a)
Aga, bierz groszki! Groszki śliczne sooooom! A jak delikatnie pachną!
Że nie wspomnę o bukiecikach...

No i kupiłam, przypadkiem po drodze mialam sklep z nasionami Nie całe pastelowe tylko mix, jednoroczne i wieloletnie aby zasłonić toaletę. Wzięłam też gipsówkę na wypełnienie bukietów i czerwone słoneczniki podpatrzone u Patrycji. Nie mogłam nie wziąć pomidora Lima.
Patrycja_KG_Lu 12:27, 26 sty 2024

NowaKiKi napisał(a)

Moja teraz ma 14,5 miesieca, więc pewnie na wiosne zacznie dokazywac na ogrodzie

To niewielka różnica - u nas 18 msc. Wesoło będzie napewno i dużo mycia po błotno-grządkowych eskapadach.
Patrycja_KG_Lu 12:31, 26 sty 2024

Joann napisał(a)
Patrycjo, podziwiam Twoje zorganizowanie. Ja wszystko robię spontanicznie, nie umiem planować, bo realizacja jakoś nigdy nie wychodziła mi o czasie. Podczytuję o Twoich wysiewach z zainteresowaniem.

Dzięki. Ja lubię taki styl, tak mi łatwiej. Spontaniczne podejście wymaga dużego skupienia kreatywności w danym momencie, a u mnie dłuższe rozkminki są. O wysiewach warzywno-ziołowo-kwiatowych będę pisać na bieżąco W sobotę wybieram się do tunelu trochę uprzątnąć i wsadzę kupione niedawno ciemierniki na nowopowstającą rabatę, bo idzie odwilż. Jak nie będzie padać to przytnę krzewy i drzewa owocowe.
Patrycja_KG_Lu 12:33, 26 sty 2024

Kontonaogrod napisał(a)

Jestes moim guru Też sieję tylko papryki i pomidory w domu, reszta w tunelu. I w tym roku robimy 3ci ogród, w planie bezobsługowy. Mam nadzieję wyjdzie

Robisz rozsady ogórków, dynii, cukinii w tunelu?
Patrycja_KG_Lu 12:35, 26 sty 2024

bialydomek napisał(a)
Witam,
przewertowałam większość od początku,
czytając kilka stron temu o słonecznikach dla sikorek na zimę
uśmiechnełam się mocno

z mojego doświadczenia wynika, że nawet kilkadziesiąt słoneczniczków nie doczeka zimy,
żarłoczki obskoczą zanim spadnie pierwszy śnieg!!

wizualizacja ta z warzywami świetna, wydrukuje też sobie, a i kalendarze z miejsce na notki praktyczne bardzo! podziwiam za zdolności!

Dzięki! U mnie na działce niemal pusto. U sąsiadów mini sad, a kule tłuszczowe nadal nieruszone mimo zmiany miejscówki. Nie ma chętnych. U sąsiadki słonina ze skórką zawieszona na drzewie też nietknięta.