Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

olciamanolcia 08:18, 20 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Pomysł na rabatę z trzcinnikami zainspirowany jest tym pinem - https://pin.it/MwTm6Tgf6. Na tej rabacie będzie przejście pod pergolą do części użytkowej ogrodu. Kolorem fioletowym zaznaczyłam rabatę z piwoniami, taką bardzo kolorową, trochę wiejską, z naparstnicami, ostróżeczkami, kocimiętką itd. Przy niej będzie hamak/huśtawka z widokiem na brzozową i rzeźbę w jej centrum.
https://pin.it/28WMjCpzh
https://pin.it/NWPHNSvaD
Teraz mój dylemat - czy rabatę z trzcinnikami zrobić w całości (ok.21-22 metry) czy tylko do pergoli, a potem płynnie przejść w wiejską? Przykład na płynne przejście - https://pin.it/5jI88IR5l. Mój dylemat jest taki, że tak duża trzcinnikowa może powiać nudą, a 8-metrowa piwoniowa nie pomieści zbyt wiele.

Ja tylko o trzcinnikach-to dość wysokie trawy-razem z kłosami osięgają (przynajmniej u mnie ) wysokość do prawie 180 cm Mam je na rabacie z werbeną rosna z hortami rozplenicami Na pewno nie sa to trawy które dodaja lekkości rabacie-małe byliny przy nich zginą

Wtawię u siebie fotę rabaty z trzcinnikami sprzed kilku lat
Patrycja_KG_Lu 12:12, 20 lut 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ze szczurem to wcale nie łatwa sprawa. Bo jeśli już widział jak inny po trutce zdycha to jej nie tknie. Nawet jak tknie to wcale nie musi zjeść może wynieść do magazynu w norze. Szczury są inteligentne bardzo. I zwykle nie występują pojedynczo. A zrobić coś musisz bo jak się rozmnożą to dopiero kłopot potężny.

To mnie nastraszyłaś. Wiem, że u sąsiadów w kurniku jest problem z myszami, bo kurom ziarno podjadają. Czasem ich kory je łapią. Podpytam czy u nich jest też problem szczurowy. Kojarzę, że chyba mają metalową żywołapkę. Na trawniku widziałam ślady nornicy, a coś drugiej sąsiadce podjada od spodu pietruszki zostawione na zimę na rabacie.
Patrycja_KG_Lu 12:22, 20 lut 2024

Magaro dobrze, że piszesz, bo nawet jak coś się wie to warto przypomnieć. Nie odbieram tego jako wścibstwo, ale jako troskę. Najlepszy kompost ze swojej produkcji, bo wiemy z czego postał. Niestety ten starczy mi tylko na tunel foliowy. Mamy za małe ilości obecnie, bo ilość roślin znikoma. Dlatego posiłkujemy się tym dodatkowym z zewnątrz. Na warzywne grządki też będzie się nadawał. Mam nadzieję, że to pierwszy i ostatni raz jak korzystamy z zewnętrznego, bo w dzisiejszych czasach i odpowiedni „papier” można zdobyć bardzo łatwo. Pewnie słyszałaś o aferze ze znanymi sklepami odzieżowymi? Jakiś czas temu pobrali próbki materiałów na kontrolę. Okazało się, że mimo iż na metce było np. 90% wełny to było jej zaledwie 5% lub wcale. Takie przypadki wcale nie były nieliczne.

Dawno temu zastanawiałam się jak ludzie we własnych ogródkach postępują ze skoszoną trawą. Czy mają osobny kompostownik, który nie trafia na warzywnik? Przecież wiele osób używa nawozów i oprysków do trawy przeciw chwastom…

Edit: https://innpoland.pl/187321,na-metce-welna-w-skladzie-sam-plastik-jak-oszukuja-nas-producenci-odziezy
pestka56 12:23, 20 lut 2024

Są różne trzcinniki ostrokwiatowe (Calamagrostis x acutiflora) i mają różne wysokości, kolor liści. Podaję z kwiatostanami:
'England', 'Lightning Strike' do 100 cm
'Overdam' do 130 cm;
'Aan de Dijk Select' do 140 cm
'Avalanche', 'Eldorado', 'Art' do 150 cm;
'Waldenbuch' do 160 cm;
'Karl Foerster' do 170.

Zawsze coś można dobrać A dla urozmaicenia np. przepiękny, szczególnie gdy rosa go obsiądzie, trzcinnik krótkowłosy (Calamagrostis Brachytricha) zwany przez Holendrów „trawą brylantową” Oprócz gatunku (150 cm) jest kilka odmian – 'Korea' (120 cm), 'Kaspian' (120 cm), 'Mona' (110 cm)... Różnią się przebarwianiem liści, odcieniem i wielkością wiech kwiatowych.

Krótkowłosy świetnie nadaje się do rabat naturalnych.

pestka56 12:27, 20 lut 2024

Patrycja, skoszoną trawę, jeśli przestaje się mieścić w kompostowniku, to po lekkim przesuszeniu rozkładam na rabatach jako ściółkę. Dobrze się sprawdza.

Każdy oprysk ma okres karencji po którym traci swoje właściwości. Takie informacje niestety są zamieszczane tylko na etykietach opakowań profesjonalnych, ale te można znaleźć w internecie.
Patrycja_KG_Lu 12:29, 20 lut 2024

olciamanolcia napisał(a)

Ja tylko o trzcinnikach-to dość wysokie trawy-razem z kłosami osięgają (przynajmniej u mnie ) wysokość do prawie 180 cm Mam je na rabacie z werbeną rosna z hortami rozplenicami Na pewno nie sa to trawy które dodaja lekkości rabacie-małe byliny przy nich zginą.

Wtawię u siebie fotę rabaty z trzcinnikami sprzed kilku lat

Widzę, że cytowałaś moją wypowiedz z linkiem do inspiracji. Myślisz, że rośliny które tam są z nim zestawione będą pasować? Były tam m.in. perowskie, jeżówki, na froncie bodziszki, lawendy. Tamta inspirka jest z jakiegoś programu graficzno-projektowego, ale znalazłam też realne zdjęcie podobnego zestawienia - https://pin.it/67UzoUQ24
Patrycja_KG_Lu 12:37, 20 lut 2024

pestka56 napisał(a)
Patrycja, skoszoną trawę, jeśli przestaje się mieścić w kompostowniku, to po lekkim przesuszeniu rozkładam na rabatach jako ściółkę. Dobrze się sprawdza.

Każdy oprysk ma okres karencji po którym traci swoje właściwości. Takie informacje niestety są zamieszczane tylko na etykietach opakowań profesjonalnych, ale te można znaleźć w internecie.

Z mężem wybraliśmy finalnie mieszankę traw z mikrokoniczyną polecaną przez Toszkę. Jej „minusem” jest właśnie brak możliwości używania oprysków, bo można przy okazji pozbywania chwastów unicestwić rownież mikrokoniczynę. Nie mniej zastanawiało mnie to jak sobie inni radzą. Jestem na takiej grupie ogrodniczej na FB dotyczącej upraw w szklarni. Widziałam już sporo osób tam ściółkujących pod pomidorami skoszoną trawą. Sąsiad używa w tym celu słomy, ale musi ją kupić, bo sam nie produkuje. Dlatego też z uwagi na cięcie kosztów myślę o wykorzystaniu trawy w tunelu foliowym, reszta pójdzie na rabaty, by obciążyć kartony.
Patrycja_KG_Lu 12:41, 20 lut 2024

pestka56 napisał(a)
Są różne trzcinniki ostrokwiatowe (Calamagrostis x acutiflora) i mają różne wysokości, kolor liści. Podaję z kwiatostanami:
'England', 'Lightning Strike' do 100 cm
'Overdam' do 130 cm;
'Aan de Dijk Select' do 140 cm
'Avalanche', 'Eldorado', 'Art' do 150 cm;
'Waldenbuch' do 160 cm;
'Karl Foerster' do 170.

Zawsze coś można dobrać A dla urozmaicenia np. przepiękny, szczególnie gdy rosa go obsiądzie, trzcinnik krótkowłosy (Calamagrostis Brachytricha) zwany przez Holendrów „trawą brylantową” Oprócz gatunku (150 cm) jest kilka odmian – 'Korea' (120 cm), 'Kaspian' (120 cm), 'Mona' (110 cm)... Różnią się przebarwianiem liści, odcieniem i wielkością wiech kwiatowych.

Krótkowłosy świetnie nadaje się do rabat naturalnych.

Którego z nich byś dobrała, by uzyskać efekt taki jak na tych dwóch inspiracjach?
https://pin.it/4eaIl0GFf
https://pin.it/7sOrjUiqV" target="_blank" rel="nofollow"> https://pin.it/7sOrjUiqV
Patrycja_KG_Lu 12:58, 20 lut 2024

Odwiedził mnie dziś Pan kurier. Czasy mamy takie, a nie inne, że trzeba się łapać luk w prawie lub innych tricków, aby mieć możliwość podzielić się nadwyżką ze swojego ogrodu. Dla przykładu nasiona pomidorów stają się „wyłącznie do wykorzystania kolekcjonerskiego, nie do siewu” lub też „pokarmem dla rybek”. A roślinki? Może materiał kompostowy? Patyczki hortensji to paliki do budowy fortu w piaskownicy dziecięcej? No cóż, lepiej być ostrożnym. Większość z Was i tak pewnie rozpozna nadawcę po formie etykiety na „patyczkach do budowania fortecy”. Dziękuję za ten wkład dla mojego ogrodu oraz niespodzianki roślinne dla dziecięcia. To będą moje pierwsze przebiśniegi w ogrodzie.

olciamanolcia 13:09, 20 lut 2024

Patrycja mam KF. Tak jak Kasia napisała - jest wiele odmian - overdame jest też ładny.
Mozesz zrobić na tych 22 metrach mieszankę z KF ( kilka sztuk) a resztę dam tę niższe overdame - widziałam je jesienią w szkółce
Do KF jeżówka odpada
Jedynie perowska z tego zestawu
Postawiłabym na Overdame