Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Polon 16:48, 16 lut 2024

Projekt zleciliśmy, bo kompletnie się nie znamy. Ja z tych, co kiedyś myślała, że daglezja to kwiatek , co pokazuje mój poziom.
Założenie wątku zobowiązuje, trzeba mieć czas na regularne prowadzenie, a i pewne naturalne predyspozycje do ciekawego przedstawiania świata też się przydają. Inaczej odwiedzających coraz mniej i wątek zamiera. U mnie i czasu brak i zdolności, do tego ogród taki “swojski” (synonim “zachwaszczony”), więc może jedynie na jakiś rodzaj wizytówki się porwę.
Gruszka_na_w... 21:17, 16 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Informacyjnie wrzucam, że rożne ciekawe cebulowe są już w Lidlu. Skusiłam się na dwie paczki mieczyków.

A mnie skusiły liatry. Choć nie ukrywam, że inne torebeczki też do mnie przemawiały.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wafel 23:02, 16 lut 2024

Polon napisał(a)
Projekt zleciliśmy, bo kompletnie się nie znamy. Ja z tych, co kiedyś myślała, że daglezja to kwiatek , co pokazuje mój poziom.
Założenie wątku zobowiązuje, trzeba mieć czas na regularne prowadzenie, a i pewne naturalne predyspozycje do ciekawego przedstawiania świata też się przydają. Inaczej odwiedzających coraz mniej i wątek zamiera. U mnie i czasu brak i zdolności, do tego ogród taki “swojski” (synonim “zachwaszczony”), więc może jedynie na jakiś rodzaj wizytówki się porwę.

Znam ból zrywania darni pod rabaty, bo zrobiłam ten sam błąd co ty, choć w mikroskali. W dodatku jestem otoczona ze wszystkich stron ogrodzeniami, wynoszenie tej trawy to masakra, wykorzystałam sposób wykopywania głębszych dołków i odwracania trawy "do góry nogami" potem zasypywania ziemią. Trawa się rozkłada i użyźnia. Tam gdzie sadziłam rośliny czasem musiałam wyjąć częściowo rozłożone kępki, ale to już nie taką ilość. Powodzenia!
Polon 08:21, 17 lut 2024

Przepraszam, to ostatni prywatny wpis
Przykrywanie folią skończyło się zbieraniem rozdrobnionych i wypalonych przez słońce kawałków z całej okolicy - u mnie się nie sprawdziło.
Tektury stosuję wszędzie na gotowe rabaty, w zeszłym roku jedną nową rabatę przygotowałam tak, że tektura i na nią skoszona trawa - będę dopiero ją kończyć w tym roku, ale już widzę, że to był dobry pomysł.
Odwracania darni nie próbowałam, brzmi dobrze, dziękuję
Patrycja_KG_Lu 13:27, 19 lut 2024

Czarne złoto dojechało finalnie po 3 przekładniach terminu z ich strony.

Uprzedzając komentarze - czarna agrotkanina jest tymczasowo zanim założymy wszystkie rabaty. Tam gdzie są finalnie zrobione są tylko kartony i kora.
Patrycja_KG_Lu 13:31, 19 lut 2024

W moim kompostowniku za to ktoś sobie zrobił wille z wieloma sypialniami i wyjściami.

Patrycja_KG_Lu 13:33, 19 lut 2024

Sałaty i szpinak spieszą się by wyrobić się na przyjście wiosny.

Poziomki mają już pierwszy listek właściwy. Jeszcze nie czytałam kiedy się je pikuje.
Kordina 13:35, 19 lut 2024

O qrza mordeczka! Ale ogromny wóz! To Ci się ogród ucieszy i odwdzięczy, czego życzę.
Co do mieszkańców, to rozumiem, tyle tam dobrych nasionek, części roślin, że darmowa spiżarnia na czas zimy
MagdaLenka 13:37, 19 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Czarne złoto dojechało finalnie po 3 przekładniach terminu z ich strony.

Uprzedzając komentarze - czarna agrotkanina jest tymczasowo zanim założymy wszystkie rabaty. Tam gdzie są finalnie zrobione są tylko kartony i kora.

Agro jako rozwiązanie tymczasowe to jest bardzo dobry pomysł. Ja żałuję, że nie przykryliśmy miejsc pod rabaty, bo zarosło wszystko chwastem i teraz trzeba będzie pozbyć się tego.

Kompost piękna sprawa.
Patrycja_KG_Lu 13:40, 19 lut 2024

W weeekend było piękne słońce. Korzystaliśmy z placu zabaw u sąsiadów razem z ich pupilami.

Rozpoczęliśmy też grzebanie w piaskownicy i na rabatach nowymi łopatkami. Moja metalowa zakupiona za grosze w Auch.n padła przy 3 wbiciu w moją glinę (na końcu działki, gdzie nie było prac nas glebą przeprowadzanych). Sąsiadka poleca kupienie małej porządnej saperki jako łopatki ogrodniczej.