Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 14:51, 19 lut 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Bo te zlane kartony dobrze jest od razy zasypać choćby skoszoną trawą czy zgrabionymi liśćmi lub korą.

Pomysł bardzo dobry i zapewne skuteczny. Jednak to była akurat jesień. Trawy już nie kosiliśmy, albo bardzo rzadko, więc nie starczyłoby na taką ilość rabat do przykrycia. Liści nie mamy całkiem, bo drzewa nie posadzone (oprócz 3 brzóz w części użytkowej, ale jakaś gąsienica je zeżarła po same ogonki na początku tamtego sezonu, nie pamietam jej nazwy, ale rozpoznaliście ją u mnie na wątku po jej zdjęciu). Myślisz, że warto byłoby dać tam obok trutkę na nie? Czy mogłaby zaszkodzić innym zwierzętom?
Polon 19:11, 19 lut 2024

Trutka to zawsze ryzyko. Może ją zjeść inny zwierzak bezpośrednio albo pośrednio.
Trutka jest „atrakcyjna” też dla innych zwierząt. Mój pies kiedyś zjadł, na szczęście od razu dostała środki wymiotne i skończyło się dobrze, ale przy okazji dowiedzieliśmy się jak te trutki działają. To już lepiej jakąś łapkę dać, bo działa szybko i nie zagraża innym.
Kordina 19:30, 19 lut 2024

Trutkę można włożyć do plastykowych rurek o takim fi, ze tylko mysz się tam dostanie. Mnie zostały z wątpliwego działania rurek pułapek z metalową rączką (ani jedna się nie złapała wtedy)
Patrycja_KG_Lu 19:38, 19 lut 2024

Na ślimaki właśnie nie używam popularnych niebieskich granulek z tego powodu by nie zagrażać innym zwierzątkom. Dlatego też mam wątpliwości co do trutki. Poobserwuje sytuację jeszcze i spróbuje namierzyć osobnika, żeby zobaczyć z czym mam do czynienia.
Muszelka 20:06, 19 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Jak dobrze pójdzie i pogoda w weekend dopisze to powinno się udać przygotować miejsce pod grządki. Ich budowa i wypełnianie pewnie za dwa tygodnie.

O, super!
Rojodziejowa 20:36, 19 lut 2024

Patrycja, są granulki, które nie są szkodliwe dla jeży, ptaków i zwierząt domowych. Te, które zawierają fosforan żelaza. Ostatnio mignął mi środek z jeszcze inną substancją, muszę poszperać i poczytać co to za środek.
Patrycja_KG_Lu 21:18, 19 lut 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Patrycja, są granulki, które nie są szkodliwe dla jeży, ptaków i zwierząt domowych. Te, które zawierają fosforan żelaza. Ostatnio mignął mi środek z jeszcze inną substancją, muszę poszperać i poczytać co to za środek.

Właśnie też mam te „eko” nieszkodzące innym ani tym, którzy takiego ślimaka zatrutego zjedzą. Nazwy nie pamiętam, bo użyłam raz 2 lata temu jak mi chciały wszystkie truskawki zjeść. Coś tam w opakowaniu nadal jest w głębi garażu.
sylwia_slomc... 22:32, 19 lut 2024

Ze szczurem to wcale nie łatwa sprawa. Bo jeśli już widział jak inny po trutce zdycha to jej nie tknie. Nawet jak tknie to wcale nie musi zjeść może wynieść do magazynu w norze. Szczury są inteligentne bardzo. I zwykle nie występują pojedynczo. A zrobić coś musisz bo jak się rozmnożą to dopiero kłopot potężny.
Magara 23:48, 19 lut 2024

Patrycja, gratuluję (i zazdroszczę) takich ilości kompostu

Wątek Twój śledzę w miarę na bieżąco, ale ostatnio właśnie tylko "w miarę", bo niestety czasu mi brakuje na wszystko
Mignęła mi informacja o podwyższonych grządkach w kontekście tegoż kompostu nabytego.
Czy to mają być warzywne grządki? Jeżeli tak to czy sprawdziłaś jego pochodzenie i stosowne certyfikaty?
Jesteś mistrzynią researchu, analizy informacji i ich wykorzystywania, bardzo Cię za to podziwiam , ale uznałam, że zapytać muszę, nawet jak uznasz, że jestem wścibska
olciamanolcia 08:05, 20 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Informacyjnie wrzucam, że rożne ciekawe cebulowe są już w Lidlu. Skusiłam się na dwie paczki mieczyków.

Kupiłam paczkę dalii w odcieniach różu-wiecej nie kupuję bo były pomyłki i tylko sprawdziły się dalie Purple Gem