Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

olciamanolcia 18:36, 20 lut 2024

Patrycja wejdź na wątek Gosi
Może coś Cię zainspiruje
Bardzo lubię jej rabaty

https://www.ogrodowisko.pl/watek/10112-brzozowy-raj?page=50
Wafel 18:42, 20 lut 2024

olciamanolcia napisał(a)
Patrycja jeszcze jest piękny trzcinnik brachytricha - ubolewam że go nie mam
Kiedyś dostałam od Mirki ale przepadł

To jest właśnie trzcinnik krótkowłosy
Wiolka5_7 18:46, 20 lut 2024

olciamanolcia napisał(a)

Napisz Justysi skąd kupiłaś
Na priv

Już piszę
LIDKA 18:52, 20 lut 2024

olciamanolcia napisał(a)

Napisz Justysi skąd kupiłaś
Na priv

Justyna nie kupuj. Lece do Ciebie z priv.
olciamanolcia 19:13, 20 lut 2024

Wafel napisał(a)

To jest właśnie trzcinnik krótkowłosy

Doczytałam
Świetna trawa.
Patrycja_KG_Lu 20:15, 20 lut 2024

Przekopiowuję jeszcze raz wypowiedź Muszelki z 10.03.2023 r., która jest instrukcją rozmnażania hortensji. Właśnie nalewam wodę do odstania, do której trafią jutro patyczki. Całe szczęście mam zapasy słoików

Muszelka napisał(a)
Makao, „patyczki” wkłada się do słoików z wodą (bez chloru, czyli odstaną, przynajmniej 24 godz.). Do wody można dodać (nie trzeba) po kawałeczku węgla aktywowanego, by zabić ewent. bakterie.
Słoiki należy postawić w widnym miejscu w pokoju, np. na parapecie. W słoikach „patyczki” powinny mieć luźno. W zależności od warunków (odmiany, temp. wody, temp. otoczenia, ilości światła, itp.) wcześniej lub później wypuszczają listki, a w dolnej części białe wypusteczki, z których wyrosną korzonki. Gdy woda mętnieje, robi się brzydka należy ją zmienić. Nowa woda musi być odstana (sic!).

Pod koniec kwietnia, na pocz. maja korzonki będą na tyle duże, że można sadzonki posadzić do doniczek i po zahartowaniu wystawić do ogrodu (w drugiej połowie maja). Początkowo doniczki powinny stać w cieniu, półcieniu. Często już w pierwszym roku zakwitają (niezbyt okazale). Ale w kolejnym roku są już fajnymi krzaczkami normalnie kwitnącymi.

Ja pozostawiam te sadzonki w donicach na zimę. Nie ma obaw, że przemarzną. Moje sadzonki z zeszłego sezonu już są przycięte i czekają na wywiezienie do ogrodu starszej Córki i posadzenie do gleby. Na bank zakwitną!

Zaraz poszukam w telefonie zdjęć. Pamiętam, że koleżanka prosiła mnie, by zrobić dla niej z tej „patyczkowej uprawy” fotorelację. Zdjęcia wstawię u siebie, żeby nie zaśmiecać u Patrycji.

Ps. Część „patyczków” pada, nie wypuszcza korzonków. Nie odkryłam jeszcze dlaczego. Ale uprawa w ok. 80 – 90 % kończy się sukcesem.
Patrycja_KG_Lu 20:16, 20 lut 2024

Marcin89 napisał(a)
Piękna przesyłka Ale będzie roboty z patykami

Trochę będzie, ale liczę na sukces. W zeszłym roku poczyniłam pewne błędy i zaniedbałam. Teraz już lepiej z czasem, więc będę ich doglądać i będą pod ręką. Twoje z rozmnażania już takie kwitnące i rozrośnięte - zazdro
Patrycja_KG_Lu 20:18, 20 lut 2024

Kordina napisał(a)
Jak dostałam pokarm dla rybek, odpisałam, że przesyłka doszła, dziękuję, a teraz idę uszczęśliwiać rybki

Co Twoje rybki jedzą? Jak gustują w pomidorowych smakach to chyba trochę za wcześnie? Ja koło 15-go marca będę dopiero "karmić"
anuska2507 20:20, 20 lut 2024

Wszystkie będziesz ukorzeniać w wodzie? Czy będziesz próbować też w ziemi na zewnątrz?
Patrycja_KG_Lu 20:21, 20 lut 2024

olciamanolcia napisał(a)

Perowska werbeną i trzcinnik ( mowa tu o KF) fajny zestaw
Może fioletowe liatry do tego albo wysokie naparstnice i ostrożki? Wszystko we fioletach?

Ciekawy pomysł, aby je dorzucić, zwłaszcza w okolicy przechodzenia jej łagodnego w tą z piwoniami. Znalazłam jeszcze takiego pina - https://pl.pinterest.com/pin/405253666484474155/