Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 13:43, 19 lut 2024

Kordina napisał(a)
O qrza mordeczka! Ale ogromny wóz! To Ci się ogród ucieszy i odwdzięczy, czego życzę.
Co do mieszkańców, to rozumiem, tyle tam dobrych nasionek, części roślin, że darmowa spiżarnia na czas zimy

Niestety spiżarnia pełna. Idą tam przeróżne obierki z kuchni, fusy z kawy, skorupki jajek itp. Do tego jesienią poszły resztki roślinne z warzywnika.
Patrycja_KG_Lu 13:48, 19 lut 2024

MagdaLenka napisał(a)

Agro jako rozwiązanie tymczasowe to jest bardzo dobry pomysł. Ja żałuję, że nie przykryliśmy miejsc pod rabaty, bo zarosło wszystko chwastem i teraz trzeba będzie pozbyć się tego.

Kompost piękna sprawa.

Sugerowano mi położenie kartonów i zlanie ich wodą. Niestety po wyschnięciu fruwały nie tylko po naszej działce, bo brakuje nam jeszcze ogrodzenia na froncie. Agro też zaczęła odlatywać momentami, bo słabe szpilki były w komplecie, a nie była wkopywana. Dołożyliśmy kolejne opakowanie mocowań, co jakiś odcinek jest przyłożona paletami pozostałymi po budowie. Wiosną powinnam się wyrobić z dwoma rabatami na froncie i może tą od wschodu. Reszta zostanie pod agro do przyszłego roku. No chyba, że jesienią zrobię brzozową.
AgaBoso 13:59, 19 lut 2024

Czy dostawa kompostu oznacza, że zaczęliście budowę grządek podwyższonych i będziecie je wypełniać?

To samo miałam z kartonami bez obciążenia. Teraz kładę na nich 5cio litrowe baniaki z wodą i póki co jest spokój.
sylwia_slomc... 14:00, 19 lut 2024

Polon napisał(a)

Wątku nie mam. Ogród się tworzy, w wielkich bólach, bo nie zrobiliśmy tego, co Ty robisz, tzn nie wydzieliliśmy miejsca pod rabaty, tylko wszędzie trawa i teraz wydzieramy po kawałku teren na nasadzenia. Na szczęście mamy projekt i wg niego działamy, więc powoli, za dziesięć lat może skończymy

Skończycie wcześniej niż myślisz, a za 10 lat to już będzie ogród. Już nie trzeba ile ja miałam w ogrodzie trawy, przez 10 lat przynajmniej połowa jej ubyło
sylwia_slomc... 14:01, 19 lut 2024

Rojodziejowa napisał(a)

No nie! Nie pokażesz nam tego? To powstawanie w bólach znamy i kibicujemy Uchyl rąbka, nie bądź taka

Też namawiam . Polon nie daj się prosić
sylwia_slomc... 14:02, 19 lut 2024

MagdaLenka napisał(a)

Zamiast wydzierać można nisko skosić trawnik w miejscach, gdzie mają być rabaty i przykryć go grubą folią budowlaną na jeden sezon. Trawa obumrze i wzbogaci glebę. Potem wystarczy przekopać i sadzić. My w zeszłym sezonie też ściągaliśmy darń, ale teraz wybraliśmy metodę "na lenia".

Każda metoda jeśli prowadzi do celu jest dobra tylko przy jednych się więcej narobimy przy innych mniej
sylwia_slomc... 14:03, 19 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Sugerowano mi położenie kartonów i zlanie ich wodą. Niestety po wyschnięciu fruwały nie tylko po naszej działce, bo brakuje nam jeszcze ogrodzenia na froncie. Agro też zaczęła odlatywać momentami, bo słabe szpilki były w komplecie, a nie była wkopywana. Dołożyliśmy kolejne opakowanie mocowań, co jakiś odcinek jest przyłożona paletami pozostałymi po budowie. Wiosną powinnam się wyrobić z dwoma rabatami na froncie i może tą od wschodu. Reszta zostanie pod agro do przyszłego roku. No chyba, że jesienią zrobię brzozową.

Bo te zlane kartony dobrze jest od razy zasypać choćby skoszoną trawą czy zgrabionymi liśćmi lub korą.
sylwia_slomc... 14:05, 19 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
W moim kompostowniku za to ktoś sobie zrobił wille z wieloma sypialniami i wyjściami.

Podejrzewam, że szczur patrząc na wielkość otworów.
MagdaLenka 14:25, 19 lut 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Bo te zlane kartony dobrze jest od razy zasypać choćby skoszoną trawą czy zgrabionymi liśćmi lub korą.

My tak robiliśmy i faktycznie nie odfrunęły.
Patrycja_KG_Lu 14:46, 19 lut 2024

Agnieszka_Z napisał(a)
Czy dostawa kompostu oznacza, że zaczęliście budowę grządek podwyższonych i będziecie je wypełniać?

To samo miałam z kartonami bez obciążenia. Teraz kładę na nich 5cio litrowe baniaki z wodą i póki co jest spokój.

Jak dobrze pójdzie i pogoda w weekend dopisze to powinno się udać przygotować miejsce pod grządki. Ich budowa i wypełnianie pewnie za dwa tygodnie.