Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 21:54, 05 kwi 2024

anpi napisał(a)
Piękne berberysy. Cudna ta inspiracją, którą podlinkowałaś
Regalik z oświetleniem pierwsza klasa! Chyba o jakąs taką konstrukcję postaram się w przyszłym roku, bo za mało mam parapetów Teraz już część wysiewów wyniosłam do tunelu.

W tunelu powinno być im dobrze. Może nie będziesz musiała mieć regału. Widziałaś chwilę wcześniej u mnie zdjęcia tunelu u sąsiada? On od fazy po przepikowaniu trzyma w nim, ale turbo zabezpieczone.
Rabata bordowo-biała jest obecnie w trakcie tworzenia. Pierwsze 2 gatunki już na nią trafiły. Szukam jeszcze tulipanów takich o mocno bordowym kolorze. Dam je z białymi EE.
Patrycja_KG_Lu 22:01, 05 kwi 2024

Agnieszka_Z napisał(a)
Jakie ogórki kupiłaś do szklarni? Dużo ich planujesz mieć?

Tylko na prawej i lewej ściance z drzwiami. Bardziej stawiam na te gruntowe w późniejszym terminie. Jedyne opakowanie ogórka szklarniowego jakie znalazłam w ogrodniczym koło mnie to odmiana Iwa. Już skiełkowały. Pójdą w doniczkach do tunelu jutro by nie zmarniały w domu. Zaczęłam szykować im domek. Dostaną podium ze skrzynek i namiot z włókniny zawieszonej na pałąku z bambusa (recykling z jakiegoś zamówienia online).
Makao 22:40, 05 kwi 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Białe, zimne światło 6500 K. Jeszcze tylko te koce termiczne dojdą. Już widzę różnice po pomidorach taką, że musiałam codziennie obracać przy świetle dziennym, a teraz przy lampach i oknie stoją prosto.

To co to za lampy?
Moje jak mam zasłonięte zasłony i tylko lampa świeci to też stoją prosto ale jak odsłaniam to lecą do światła słonecznego.
Patrycja_KG_Lu 22:46, 05 kwi 2024

https://www.ogrodowisko.pl/watek/11416-nowoczesny-dlugi-waski-rozowo-bialy?page=255
Na powyższej stronie na początku postu o lampach i regale wypisałam parametry i zrobiłam zdjęcie opakowania. Jest też opis dlaczego zdecydowałam się na tą tańszą wersję, a nie profesjonalną
Patrycja_KG_Lu 22:50, 05 kwi 2024

pestka56 napisał(a)
Ja kiedyś od sąsiadki usłyszałam „Niech pani nie zabrania Spinozie przychodzić do nas. Ona taka łowna”. Spinka załatwiała moje myszy i krety, a potem obsługiwała działki sąsiadów i znosiła zwłoki do nas Obecna banda czworga nie szlaja się zbytnio po sąsiadach, bo mają psy.

Projektowaliśmy dom z miejscem na szklarenkę, ewentualnie z wejściem z domu. Życie nam ten pomysł jak dotąd zatrzymało w fazie pomysłu. Miejsce czeka.
Zazdroszczę pomysłu na regał, wspaniały.

Dziękuję. Czasami na wszystko przychodzi pora. Są osoby tutaj na forum osoby, którym wychodzi uprawa gruntowej odmiany pomidorów samokończących. Może takich spróbujesz?
P.S. Zgodnie z Twoimi radami wiele, wiele stron temu zdecydowałam się na trzcinnik Overdam na rabatę z pergolą
Kordina 23:01, 05 kwi 2024

Patrycja czytałam o szparagach, a zostaw jakąś kępkę w ogrodzie jako roślinę ozdobną, fajna jest
pestka56 14:59, 06 kwi 2024

Ja mam nadzieję, że moje miejsce na szklarenkę jednak nie pozostanie puste

Cieszę się, że moje rady ci się spodobały.

Pomidorki, ale od kilku lat tylko tzw. koktailowe, sadzę w dużych doniczkach. A sadzonki kupuję zawsze u tego samego sprzedawcy na targu w moim gminnym miateczku. Są ładne i nigdy żadna nie padła.
W warzywnych skrzyniach mam ostatnio tylko drobiazgi: sałaty, rzodkiewki, papryczkę... Jedna skrzynia przymusowo posłużyła za tymczasowe miejsce dla kilku szparagów i chyba już tak zostanie, choć reszta ma się dobrze w gruncie.
Patrycja_KG_Lu 17:46, 06 kwi 2024

Kordina napisał(a)
Patrycja czytałam o szparagach, a zostaw jakąś kępkę w ogrodzie jako roślinę ozdobną, fajna jest

Już posadzone 37 sztuk (3 gratis dostał sąsiad na próbę). Było rodzinnie plus mały sąsiad w odwiedzinach był, który podlewał. Z tego fragmentu taczka perzu wyszła. Puszek robił za kontrolera jakości. Odchwaszczanie dziecię przespało na dworze, a potem bawiła się z sąsiadem w kuchni błotnej na tyle mocno, że przebierała się całkowicie. Dobrze, że był tunel nagrzany to można było tam zmienić jej ubranko.

Patrycja_KG_Lu 18:21, 06 kwi 2024

Dzień zaczął się niewinnie zabawami na świeżym powietrzu na tyłach. Czekaliśmy, aż poranna rosa zniknie.

U sąsiadki z boku jest bardzo ekologiczny trawnik. Są przebiśniegi, śnieguliczki, fiołki, stokrotki.

Mąż wykonał pierwsze koszenie trawy w sezonie. Bardzo cieszymy się, że wybrana mieszanka z mikrokoniczyną nie wymaga areacji oraz wertykulacji.
Posadziłam dziś 35 szt. mieczyków. Cebule z Lidla były mikroskopijne w porównaniu do tych ze standardowych ogrodniczych (30 z Lidla + 5 z jakiegoś zamówienia online).

Po sadzeniu szparagów odbyły się testy nowego hamaku.

Potem wypieliłam rabaty wąskie, połowę trójkątnej oraz część rabaty wschodniej. Towarzyszył mi ten mruczący futrzak. Oczywiście ziemia i kora, którą futro wyłapie ląduje potem na podłodze w domu.

Skiełkowane cukinie oraz ogórki trafiły do tunelu. Hortensje z rozmnażania w zaciszne miejsce na zewnątrz w nowozdobytych skrzynkach.

Zapasy czarnego złota sąsiedzi pomogli przewieźć na tył ogrodu.

Wysiałam w warzywniku nagietki, buraki naciowe, buraki zwykłe, aksamitki, seler naciowy. Rozsadziłam poziomki.
Makao 18:42, 06 kwi 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/11416-nowoczesny-dlugi-waski-rozowo-bialy?page=255
Na powyższej stronie na początku postu o lampach i regale wypisałam parametry i zrobiłam zdjęcie opakowania. Jest też opis dlaczego zdecydowałam się na tą tańszą wersję, a nie profesjonalną

Aaa to czytałam ten wpis. Jakoś z wrażenia zapomniałam.