Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 13:01, 08 wrz 2024

Angelika95 napisał(a)
Super ta mata maskująca, proszę o namiary na taką samą

Wielu producentów ma takie antracytowe. Różnią się tylko delikatnymi niuansami.

Siatka, którą wybrałam ma parametry takie: 90% zacienienia, 140 g/cm2 (inni mają często 120 g/cm2), oczka na górze i dole dodatkowo przeszyte, ochrona UV „Protect+”, opaski w tym samym kolorze 4 mm x 150 mm (zazwyczaj są dodawane te 2,5 mm x 10 mm).

Wersja 95% kosztowała u tego producenta dwa razy tyle co ta 90%.
Patrycja_KG_Lu 13:12, 08 wrz 2024

Marcin89 napisał(a)
To prawda, że mata wprowadza zupełnie inny odbiór ogrodu. Głównie chodzi o tło dla wszystkiego co się w ogrodzie znajduje. 50 mb to kawał roboty, brawo

Mało mam wątków w obserwacji, ale domyślam się o którą Hanię chodzi. Czyli chodzi o ekspansywność tych czosnków główkowatych?

Pomidorki zdrowe i apetyczne. Co będzie z tych pomidorów wyłożonych na blaszce?

Nóż do ścinania brzegów darni przydał by się. Nawet przy naszym młodym trawniku. Linia rabaty i trawnika jest nierówna. Kupiłaś ogrodowiskowy szpadlek?

Zobacz sobie na tej stronie opinie o czosnkach https://www.ogrodowisko.pl/watek/6369-to-tu-to-tam-lopatke-mam?page=2632#post_6 albo użyj lupki wpisując tylko słowo „główkowate” w wyszukiwarkę forumową.

Właśnie dokończyłam spinać środki, może w przyszłym tygodniu uda mi się założyć matę na zachodnią stronę.

Jestem bardzo wdzięczna Agnieszce, że podrzuciła mi przyspieszony sposób na robienie passat. Pomidorki w połówki lub ćwiartki oprószone solą i dodatkiem czosnku piekę w piekarniku. Potem do wyciskarki wolnoobrotowej, która oddziela skórki i ziarka. To co wypływa ma już gęstość passaty. Wcześniej musiałam długo odparowywać w garnku na gazie zanim uzyskałam odpowiednią konsystencje. Minusem za to jest czyszczenie piekarnika haha

Ogrodowiskowego niestety już nie produkują i nie ma w sprzedaży wzięłam ten co Wafel polecała.
Patrycja_KG_Lu 18:28, 08 wrz 2024

Dzisiejsze
Rojodziejowa 18:47, 08 wrz 2024

Znalazłam fanie wyglądający nóż do darni Corona LG 3684 Edge Master, ale kapkę drogi... 180zł. Na filmikach wygląda, że jest mocny i bardzo ładnie tnie. Nie wiem, czy nie wpiszę go na listę prezentową

Edit: znalazłam jednak średnio pochlebne opinie. Zastanawiam się, czy jakiś kowal nie zrobiłby czegoś porządnego?
JoanNa 20:05, 08 wrz 2024

A ja mam nóż z firmy Celfast. Póki co sprawdza się.
Mówisz Patrycja że glówkowate inwazyjne są?hm chętnie zajrzę do tego linku. A gdyby je sadzic sposobem Toszki-w donicach?co prawda stosowala to do tych wielkich czosnkow, ale moze tutaj tez by sie sprawdziło?
Patrycja_KG_Lu 20:32, 08 wrz 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Znalazłam fanie wyglądający nóż do darni Corona LG 3684 Edge Master, ale kapkę drogi... 180zł. Na filmikach wygląda, że jest mocny i bardzo ładnie tnie. Nie wiem, czy nie wpiszę go na listę prezentową

Edit: znalazłam jednak średnio pochlebne opinie. Zastanawiam się, czy jakiś kowal nie zrobiłby czegoś porządnego?

Ja za mój dałam 70 zł. Zobaczymy ile pociągnie. Do zimy chce zrobić krawędzie, a trochę metrów będzie. Ciekawe jak u kowala by cenowo wyszło. Znalazłam kogoś na TT publikuje i podpisuje swoje narzędzia „Romanik Polskie Narzędzia”, pytałam o nóż do darni, ale odzewu nie było. Za to można zamówić ich słynne szpadle itp.
Rojodziejowa 20:52, 08 wrz 2024

Ja kupiłam już dwa i oba lipne. Ten drugi wydawał się już porządny, ale na moją glinę to mam wrażenie, że powinien być z tytanu
Wiolka5_7 21:02, 08 wrz 2024

JoanNa napisał(a)
Mówisz Patrycja że glówkowate inwazyjne są?hm chętnie zajrzę do tego linku. A gdyby je sadzic sposobem Toszki-w donicach?co prawda stosowala to do tych wielkich czosnkow, ale moze tutaj tez by sie sprawdziło?

Polecam sadzenie czosnkow główkowatych w doniczkach
Mam tak posadzone u siebie i rosną grzecznie
Patrycja_KG_Lu 21:16, 08 wrz 2024

JoanNa napisał(a)

Ja nie mam u siebie, bo tamte rozmowy mnie zniechęciły. Nie chce ryzykować. Z donicami podpytaj u dziewczyn, może Ania Żuławianka będzie wiedzieć, bo ma u siebie w ogrodzie te czosnki. Hania i Magara za to się próbują ich pozbyć.
Marcin89 21:19, 08 wrz 2024

Dzięki za info, zrezygnuję z nich